kurali zoltán ákk 3 forrás ákk
Befektetés

Jönnek az új lakossági állampapírok, de mi lesz a PMÁP-pal? Az ÁKK vezére elárulta

Jövőre jelentősebb kamatkifizetés érkezik lakossághoz, részben ezért döntöttünk úgy, hogy megújítjuk az állampapír-palettát és bevezetünk egy 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt, és egy fix kamatozású, 3 éves állampapírt – mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjúban. Az ÁKK-vezér az új állampapírok mellett beszélt arról is, milyen lesz a PMÁP kamatozása és visszavásárlási árfolyama, és elárulta, milyen formában újítanák meg a MÁP Pluszt.

Az utóbbi napokban ismét erőre kapott a lakossági állampapírok visszaváltásával kapcsolatos téma, azt követően, hogy az államkincstáron megjelent egy részben erre is kitérő kérdőív. Miért volt erre szükség, milyen célt szolgál a kérdőív?

Kurali Zoltán: Korábban még nem kérdeztünk ilyesmit az ügyfelektől, de szerettük volna megtudni, milyen szempontokat mérlegelnek a befektetéseik során. Ezek a válaszok segítenek minket jobban megérteni az ügyféligényeket és a termékfejlesztés során is hasznosítani tudjuk őket, ugyanakkor a PMÁP 99%-os visszavásárlási árfolyamán nem kívánunk változtatni.

Ahogy most, korábban is több ízben elhangzott a kormány és az ÁKK oldaláról: nem fognak változni a Prémium Magyar Állampapír visszaváltási feltételei, a visszaváltási árfolyam a jövőben is 99%-on lesz az államkincstárnál. Mi lesz akkor, ha a 2025-ben a nagy kamatkifizetéseket követően a befektetők egy része idő előtt kiszáll a papírból és más befektetés után néz. Erre van már valami terve az ÁKK-nak?

K. Z.: Hangsúlyoznám még egyszer: a Prémium Magyar Állampapír 99%-os visszavásárlási árfolyamát, amelyet a kincstárnál, illetve a bankoknak az opciós visszavásárlás keretében jegyzünk, nem fogjuk változtatni. Nem is szükséges módosítani, ennek oka, hogy ez egy változó kamatozású papír, így az árfolyama sokkal kisebb mértékben változik a kamatváltozások hatására, mint egy fix papír esetében. A PMÁP-nak akkor fog csökkenni a kamata, amikor az infláció is alacsonyabb lesz. Alacsonyabb infláció esetében várhatóan a kamatkörnyezet is alacsonyabb lesz.

Azért nem várunk tömeges visszaváltást 2025-ben a PMÁP-nál – szemben a MÁP+-nál korábban tapasztaltakkal –, mivel alacsonyabb infláció esetében a befektetők az alternatív lehetőségeket is nézni fogják. Alacsonyabb kamatkörnyezetben viszont az alternatív lehetőségek kamata is csökken, így az infláció felett prémiumot fizető papír a jövőben is vonzó befektetési lehetőség maradhat.

Természetesen nem zárhatjuk ki, hogy lesznek, akik idő előtt eladják a prémium állampapírt, de ebben az esetben az adósságkezelő abban az alacsonyabb kamatkörnyezetben fogja tudni újrafinanszírozni az állományt.

A MÁP+-nál azért láthattunk nagyobb visszaváltásokat tavaly, mivel egy fix kamatozású papír, így ahogy mentek fel a kamatszintek, magasabb lett az alternatív befektetések hozama, a racionálisan gondolkodó befektető pedig értelemszerűen ez utóbbit választotta.

Részben ebből tanulva döntöttünk úgy, hogy a MÁP+ megújításakor nem engedjük, hogy a jövőben ilyen mértékű állomány épüljön ki benne, a MÁP+ esetében is jön majd az értékesítési korlát.

Jelenleg a lakossági állampapírokban lévő megtakarítás 70%-át PMÁP-ban tartják a magyarok. A legutóbbi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tervben van a lakossági állampapír-paletta további egyszerűsítése és megújítása. Pontosan milyen újdonságok lesznek jövőre?

K. Z.: A Prémium Magyar Állampapír megmarad a 25 millió forintos értékesítési korláttal és a mostani, hibrid konstrukcióban: az első kamatperiódusban marad a fix kamat, ha viszont tovább csökkennek a kamatszintek, vagyis a jegybanki alapkamat és a DKJ-hozamok is lejjebb jönnek, ezt a fix hozamot lefelé fogjuk módosítani.

kurali zoltán ákk forrás ákk

Ez azt jelenti, hogy további kamatcsökkenés esetén az első kamatperiódus esetében is visszajöhet az infláció, mint kamatbázis a PMÁP-nál?

K. Z.: Addig biztosan nem, amíg a 2023-as magas átlagos infláció el nem tűnik a rendszerből. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben nem fogjuk visszahozni kamatbázisként az inflációt, marad a fix kamat az első kamatperiódusra.

A jövőben azonban, amikor normalizálódik az infláció mértéke, visszaállhat a PMÁP megszokott, inflációkövető kamatozása már az első kamatperiódusnál is.

Jövőre lesz egy jelentősebb kamatkifizetés a lakosságnak, kb. a GDP 2%-át elérve, a kérdés az, hogy ezt a lakosság mibe fogja visszaforgatni. A jövő évi finanszírozási tervben akkora mértékű nettó finanszírozást várunk a lakosságtól, amekkora a kamatkifizetés lesz. Egy teljesen új helyzet áll tehát elő, így számunkra az a kérdés, hogyan tudunk egy olyan termékpalettát összeállítani, amelyben mindenki megtalálja a számításait, és azoknak is legyen reális alternatívája, akik nagyobb kamatkifizetést kapnak jövőre.

Ezért döntöttünk úgy, hogy bevezetünk egy hosszabb, 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt, és egy fix kamatozású, 3 éves állampapírt (FixMÁP). Jelenleg inverz hozamgörbét látunk, azaz a 3 éves államkötvény hozama alacsonyabb, mint a DKJ-hozam, de ahogy laposodik az inverz görbe, úgy lehet egyre vonzóbb alternatíva egy fix kamatozású papír.

Ezt a két konstrukciót januárban tervezzük bevezetni a lakosság számára.

Júniusban pedig, amikor a hozamgörbe már kellően lapos, illetve adott esetben pozitív tartományba jön vissza a meredeksége, átalakítjuk a MÁP Pluszt is. Megmarad a lépcsős, fix kamatozás és az 5 éves futamidő, de várhatóan már nem lesz féléves, csak éves kamat. A papírt átárazzuk, figyelembe véve a FixMÁP akkori kamatát és az aktuális piaci hozamokat, és ezzel egy időben megszüntetjük az Egyéves Magyar Állampapírt. Államadósság-kezelés szempontjából közel ugyanaz az 1MÁP és az egy év múlva kamatfordulón visszaváltható MÁP+, kockázatkezelési szempontból figyelembe vesszük a MÁP+ éves kamatfordulós visszaválthatóságát. Befektetői szemmel persze vonzóbb lehet a második évtől magasabb kamatot adó konstrukció, így vélhetően kevesebben is váltják majd vissza a megújult MÁP+-t.

Két, hasonló típusú terméket fenntartani tehát nincs értelme, ezért döntünk a MÁP+ megújításával párhuzamosan az 1MÁP kivezetése mellett.

A jelenlegi kamatokat nézve van különbség a két termék között, hiszen az egyéves papír 8%-os éves hozamot ad, miközben a MÁP+ egy évre 3,75%-ot.

K. Z.: Természetesen van különbség. A MÁP+ egy alvó termék most, de az átárazáskor oda fogjuk rakni a kamatot, ahol akkor az 1MÁP lenne és a piaci kamatok lesznek.

A MÁP+ ismét fel fog éledni, amikor újraárazzuk, de a bevezetendő értékesítési korlát miatt nem fog olyan nagyra nőni az állománya, mint korábban.

A lakossági állampapírok kapcsán korábban többször is elhangzott a 11 ezermilliárd forintos cél. Ez még mindig él?

K. Z.: Véleményem szerint már elértük, a lakosság állampapír-tulajdona bőven 11 ezermilliárd forint felett van. A mi célunk az, hogy a lakosság nettó pénzügyi eszközein belül az állampapírok részesedése elérje a 20-25% közötti szintet, így más termékekkel szemben sem lehet kiszorító hatásról beszélni.

Varga Mihály a napokban arról beszélt, hogy minden magyar állampolgár számára kincstári számlát nyitna a kormány. Erről lehet már többet tudni?

K. Z.: Erről miniszter úr fog hamarosan tájékoztatást adni. Az ÁKK oldaláról azt gondoljuk, mérsékelni kell a belépési korlátokat, minél egyszerűbbé téve a számlanyitás lehetőségét a Web- és MobilKincstár platformokon és minél jobbá a felhasználói élményt. Ezzel kapcsolatban zajlik egy komoly fejlesztés, jó úton haladunk vele, de miniszter úr fog erről bővebben beszélni, várhatóan a következő hetekben.

Mire alapozza az ÁKK azt a feltevést, hogy a GDP 2%-át elérő kamatkifizetéseket egy az egyben állampapírba fekteti vissza a lakosság?

K. Z.: Az elmúlt években GDP-arányosan nagyjából 6%-on volt a megtakarítási ráta, az állampapírok piaci részesedése ebből a GDP 2%-a környékén mozgott. Most az fog változni az eddigiekhez képest, hogy a lakossági állampapír-tulajdonosok kamatjövedelme jelentősen megugrik. Ugyanannyit várunk most is nettó lakossági finanszírozásként, amit a lakosság eddig is megtakarított és hozzánk hozott, ezt segíti a jóval nagyobb kamatjövedelem.

A csereaukciók kapcsán többször is elhangzott már a 2025-2026-os nagyobb lejárat, aminek egy része az MNB-nél van.

K. Z.: Pontosítanám, biztosítékként van az MNB-nél, a koronavírus járvány idején nyújtott ún. fix kamatozású fedezett hiteleszköz (piaci szlenggel „MNB repo”) mögött. Elsősorban a 2025/C, 2025/B, 2026/E és 2026/F papírokat érintik majd a csereaukciók a következő időszakban főleg ezek a papírok vannak bent fedezetként a jegybank repo műveletei mögött, azonban a szerződés szerint ki lehet cserélni a fedezetet bizonyos esetekben. Azt nem tudjuk megbecsülni, hány bank alkalmaz olyan számviteli eljárást, ami nem teszi lehetővé a fedezetbe adott állampapírok cseréjét. A 2025-ös és 2026-os lejárati csúcsok mérséklése érdekében igyekszünk a csereaukciók keretében valamennyit ebből már most visszavenni a piacról, meglátjuk mekkora sikerrel. Idén 177 milliárd forint értékben terveztünk csereaukciókat, ebből december elsejéig 105 milliárdnyi került pénzügyi teljesítésre. Az ÁKK-nak az a célja ezzel, hogy mozgásteret építsen 2025-re, mivel akkor jelentősebb, 2200 milliárd forint körüli MNB repo fog lejárni, így amit tudunk, visszacserélünk előtte, aztán meglátjuk, milyen alternatíváink lesznek akkor, adott esetben akár deviza lakossági vonalon.

Az MNB a mennyiségi lazítás (QE) során is jelentősebb mértékű állampapírt halmozott fel. Ezt tervezi-e idő előtt visszavenni az ÁKK vagy kiüli lejáratig az adósságkezelő?

K. Z.: A magyar QE előnye a hasonló nemzetközi eszközvásárlásokhoz képest, hogy jellemzően hosszú papírokat vett a jegybank, a rövid oldalon a repón keresztül avatkozott be. Az első olyan sorozat, amiben jelentős jegybanki állomány van, a 2029/A, vagyis majd egy későbbi kérdés lesz, mit akarunk ezekkel kezdeni, de nyilván jó tudni, hogy hol vannak a papírjaink.

kurali zoltán 2 ákk forrás ákk

Címlapkép forrása: ÁKK

Találd meg a neked való befektetési alapot!
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter