líbiai parti őrség
Globál

Kegyetlen milicistákban lelt partnerre az EU? – A Wagner-zsoldosok szövetségeseihez vezethetnek a szálak

Portfolio
Líbiai fegyveresek egy csoportja – amely állítólag kapcsolatban áll az orosz Wagner zsoldoscsoporttal – egy vizsgálat szerint az európai hatóságok segítségével erőszakkal visszaküldte a menekülteket – számolt be az Al Jazeera.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során kiderült, hogy a Tareq Bin Zayed (TBZ), az emberi jogok megsértésével vádolt líbiai fegyveres csoport, az európai hatóságok támogatásával küldött vissza menekülteket. A TBZ állítólag az európai határvédelmi ügynökség, a Frontex által megadott GPS-koordinátákat használta fel arra, hogy több száz menekültet elfogjon és visszaszállítson az európai vizekről Kelet-Líbiába.

Az eljárás a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősül, mivel Líbiában fennáll a súlyos bántalmazás veszélye.

A vizsgálatot egy több nemzetközi újságíróból és jogvédőből álló csoport végezte. A hónapokig tartó kutatás számos különböző elemet tartalmazott a visszaélésekkel kapcsolatban, beleértve a tanúkkal, szakértőkkel és tisztviselőkkel készített interjúkat. Az eredmények arra utalnak, hogy az európai hatalmak közvetlenül és közvetve együttműködnek a TBZ-vel a menekültek érkezésének megfékezésére irányuló erőfeszítéseik során. Noha ezek az intézmények tisztában vannak a TBZ állítólagos emberi jogi visszaéléseivel és az orosz Wagnerrel fennálló kapcsolataival, nem tettek lépéseket annak megakadályozására, hogy a brigád partvédelmi partnerként működjön.

A vizsgálat olyan bizonyítékokat is talált, amelyek arra utalnak, hogy Málta közvetlenül részt vett ezekben a műveletekben.

Az egyik augusztusi incidens során egy hangfelvétel arra utal, hogy a máltai légierő pilótája közvetlenül a TBZ-nek továbbította a vészhelyzetben lévő hajó koordinátáit. A csoport által elfogott menekültek a milicisták által elkövetett kínzásokról, verésekről és lövöldözésekről számoltak be. Néhányan még gyilkosságoknak is szemtanúi voltak, míg másokat váltságdíj fizetésére vagy munkára kényszerítettek a szabadságukért. Nora Markard, a németországi Münsteri Egyetem nemzetközi jogi szakértője kijelentette, hogy

a Frontex és a nemzeti mentési koordinációs központok soha nem adhatnak információt líbiai szereplőknek,

hozzátéve, hogy amit a milícia művel, az inkább hasonlít emberrablásra, mint mentésre.

A TBZ-t, amelyet Szaddam Haftar, Khalifa fia vezet, és amely a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) keretében működik, az Amnesty International szerint súlyos jogsértéseket követett el, többek között kínzást, szexuális erőszakot, jogellenes szabadságelvonást és gyilkosságot. A brigád finanszírozást és katonai felszerelést is kap az LNA-tól, amelynek egy része a jelek szerint az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származik.

Az ENSZ márciusi felhívta az EU figyelmét, hogy függesszen fel minden támogatást a migránsok és menekültek elleni „emberiség elleni bűncselekményekben” érintett líbiai „szereplőknek”.

Az európai hatóságok a jelek szerint továbbra is engedélyezik az együttműködést a kelet-líbiai kormánnyal és a vele kapcsolatban álló TBZ brigáddal.

A címlapkép illusztráció, a líbiai parti őrség egyik hajója látható rajta. Címlapkép forrása: Ximena Borrazas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka