Johannes Hahn Europai Bizottssag koltsegvetesi biztos
Uniós források

Kemény üzenet jött Brüsszelből az EU-pénzekről: nem elég, amit a magyar kormány eddig tett

Portfolio
Nem tett eleget a magyar kormány a jogállamisági feltételességi eljárásban ahhoz, hogy pozitív értékelést adjunk és így lezárhassuk a jogállamisági eljárást – jelentette ki egy csütörtök délutáni brüsszeli sajtótájékoztatón Johannes Hahn. Közben viszont a Reuters értesülései szerint a horizontális feltételek esetében előrelépés mutatkozik a magyar kormány lépéseiben, amivel felszabadulhat némi kohéziós forrás.

Az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa a Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott:

Azon a területen, amelyért én vagyok a felelős – a jogállamisági feltételességi eljárásért – nincs olyan mértékű előrehaladás, ami lehetővé tenné számunkra, hogy pozitív értékelést adhassunk (a források felszabadításához).

Az uniós biztos azt is világossá tette, árnyalva a magyar kormány kommunikációját:

Mi nem tárgyalunk semmiről Magyarországgal. Megmondtuk, hogy mire van szükségünk, és most Magyarország dolga, hogy bemutassa a válaszokat, és mi a válaszokat tudjuk értékelni.

Johannes Hahn üzenetei gyakorlatilag azt jelentik, hogy a magyar kormány még nem tett eleget azért, hogy a kondícionalitási eljárást le lehessen zárni, így a zárolt 6,35 milliárd eurónyi kohéziós forrást fel lehessen szabadítani. Azt is világossá tette, hogy a 17 féle feltételről, amit az eljárásban meghatároztak, nem tárgyal a Bizottság a kormánnyal, mert azok nem tekinthetők tárgyalási alapnak, hanem egyszerűen teljesítenie kell azokat a kormánynak, és miután ez meg lesz, csak azután tud pozitív értékelést kiadni a Bizottság.

Így tehát a magyar kormány térfelén pattog a labda. Az üzenet érthető, és várható volt, mert december 15-ig kell jelentést készítenie a brüsszeli testületnek arról, hogy mik történtek az elmúlt egy évben a kondícionalitási eljárásban, amióta a Tanács döntött róla, hogy zárolják az említett mértékű kohéziós forrást. Brüsszeli információink szerint még legalább 5 feltételben nincs kellő mértékű előrehaladás ahhoz, hogy a Bizottság pozitív értékelést tudjon kiállítani, és így le tudja zárni az eljárást, és a zárolt összegeket fel lehessen oldani. Brüsszeli forrásokból úgy tudjuk, hogy nem is számolnak azzal, hogy 2024 tavaszánál előbb lezárhatják magát az eljárást.

Mivel egyszerre több szálon fut a magyar ügy az EU-ban, ezért egymással párhuzamosan egyszerre is érkezhetnek látszólag egymásnak ellentmondó hírek. Érdemes ezért a részletekre is figyelni, hogy éppen mely eljárás és feltételek terén történt előrelépés, vagy éppen elakadás. Ezek határozzák meg ugyanis a Magyarországnak járó uniós források jövőjét. Az igazságügyi reformintézkedések tekintetében például a bizottsági források pozitívan nyilatkoztak.

Címlapkép forrása: Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis