japán katona gyakorlat
Globál

Kényes lépésre kell elszánnia magát a keleti hatalomnak – Enélkül veszélybe kerülnének a nagy terveik

Portfolio
Japán az elmúlt években szakított a korábbi pacifista védelmi politikájával, és a haderő fejlesztésére tettek lépéseket. A lépés viszont jelentősen megterheli a költségvetést, ezért várhatóan adóemelésekre is szükség lesz a pénzügyek stabilizálásához – írja a Nikkei Asia.

Hamarosan elfogadják Japánban a 2024-es költségvetést, amelyben megkerülték a kényes belpolitikai témát jelentő adóemelések kérdését.

A kormányzó Liberális Demokrata Párt javaslatában nem szerepelnek konkrét időpontok az adóemeléseket illetően. Ez már azt is jelentheti, hogy hajlanak arra, hogy az intézkedéseket akár el is halasszák 2025-re, vagy 2026-ra.

Ha valóban eltolnák a plusz bevételeket jelentő intézkedéseket, az egyben megrendítené Tokió fegyverkezési terveinek finanszírozását is.

A japán kormány korábban úgy döntött, hogy öt év alatt összesen 295 milliárd dolláros pluszkeretet nyitnak a haderő reformjához szükséges fejlesztésekhez. A késlekedés magát a beruházások megkezdését is elodázhatja.

Az elképzelés komoly belpolitikai vitákat is gerjeszt, mivel nem túl népszerű a választók körében. Közben az is visszás, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök 2024-ben csökkentené a jövedelemadó mértékét. A tokiói kormányzat úgy oldaná meg a finanszírozási patthelyzetet, hogy fokozatosan, évről évre vezetné be az adóemelő intézkedéseket. A terveket 2022-ben egyszer már elhalasztották, emiatt többen kétségbe vonják Tokió valódi elköteleződését a haderő fejlesztése mellett. Több szakértő szerint a program 2027-es lejárását követően is hasonlóan magas összegre lesz szükség Japánban a haderő színvonalának fenntartásához.

Címlapkép forrása: Ian Hitchcock/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka