ai, mesterséges intelligencia, digitális megfigyelés, biztonsági őr
Uniós források

Kész a brüsszeli terv, ami megvédi Európát az AI-válságtól

Portfolio
Az EU tárgyaló megállapodtak egy úttörő és történelmi jelentőségű törvénycsomagról a mesterséges intelligencia (MI) szabályozására. Ezzel zöldutat kapott a világ legszigorúbb AI-fejlesztési keretrendszere – írja a Financial Times. 

Thierry Breton uniós biztos jelentette be a megállapodást, hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy Európa lett az első kontinens, amely egyértelmű szabályokat állapít meg a mesterséges intelligencia alkalmazására vonatkozóan. Az AI-törvény célja, hogy egyensúlyt teremtsen a technológiára vonatkozó biztosítékok között, ugyanakkor megakadályozza a vállalatokra nehezedő túlzott terheket, és segíti Európát, hogy a világ élvonalában maradjon a technológiai fejlesztések támogatásával.

A jogszabály átláthatósági követelményeket tartalmaz az általános célú mesterséges intelligenciamodellekre, valamint szigorúbb intézkedéseket a rendszerszintű hatásokkal járó, nagy teljesítményű modellekre vonatkozóan.

A szabályok közül a keretrendszer szigorú korlátozásokat ír elő az arcfelismerő technológiára, kivéve a pontosan meghatározott, de korlátozott számű bűnüldözési kivételeket.

Emellett tiltja a mesterséges intelligencia társadalmi pontozásra és az emberi viselkedés manipulálására való felhasználását a szabad akarat megkerülése érdekében.

A jogszabály foglalkozik az életkor, fogyatékosság vagy gazdasági helyzet miatt kiszolgáltatott népességcsoportok kizsákmányolásával. A jogszabályoknak nem megfelelő vállalatok 35 millió eurós bírságra vagy a globális bevétel 7%-ára számíthatnak.

Bár az uniós vezetők történelmi pillanatnak nevezték a jogszabályt, egyes technológiai csoportok, köztük a DigitalEurope, aggodalmuknak adtak hangot a vállalatokra rakodó plusz adminisztrációs terhek miatt. Az európai cégek attól tartanak, hogy a túlságosan korlátozó szabályok akadályozhatják az innovációt a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia területén. A jogszabály a tagállamok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság között évekig tartó megbeszélések és tárgyalások eredményeként született meg, az innováció fenntartására pedig egy pénzügyi támogatási rendszert is kidolgoztak.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Királyság a múlt hónapban AI biztonsági csúcstalálkozót rendezett, ahol 28 ország vállalta, hogy együttműködik a fejlett mesterséges intelligenciával kapcsolatos egzisztenciális kockázatok kezelésében.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis