hal döglött hal
Gazdaság

Kétségbeesett segélykiáltást küldtek a tudósok: elveszítjük a klímaháborút!

Portfolio
A Meteorológiai Világszervezet előzetes jelentése a globális éghajlat helyzetéről megerősíti, hogy 2023 lesz a valaha mért legmelegebb év – írja az OMSZ a hivatalos oldalán. "Az üvegházhatású gázok szintje rekordmagas. A globális hőmérséklet rekordmagas. A tengerszint emelkedése rekordmagas. Az Antarktisz tengeri jege rekordalacsony" - jelentette ki a világszervezet főtitkára.

Az október végéig rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az év mintegy 1,4 Celsis fokkal (±0,12°C fokos bizonytalansági intervallummal) meghaladta az 1850–1900-as iparosodás előtti referencia értéket. A 2023-as év és 2016, illetve 2020 közötti különbség – amelyek korábban a legmelegebb éveknek számítottak – olyan mértékű, hogy az utolsó két hónap nagy valószínűséggel nem befolyásolja a rangsort.

Az elmúlt kilenc év, 2015 és 2023 között a legmelegebb volt a feljegyzések szerint. Az El Niño esemény, amely 2023 tavaszán, az északi félteke északi részén jelentkezett és a nyár folyamán gyorsan fejlődött, valószínűleg tovább emeli 2024 hőmérsékletét, mivel

az El Niño jellemzően a csúcspontja után gyakorolja a legnagyobb hatást a globális hőmérsékletre.

"Ezek több mint egyszerű statisztikák. Azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a versenyt a gleccsereink megmentéséért és a tengerszint emelkedésének megfékezéséért. Nem térhetünk vissza a 20. század éghajlatához, de most kell cselekednünk, hogy csökkentsük az egyre barátságtalanabbá váló éghajlat kockázatát ebben és az elkövetkező évszázadokban. A szélsőséges időjárás nap mint nap életeket olt ki és a lehetetlenné teszi a megélhetést. Emiatt fontos, azaz mindenképpen biztosítani kell, hogy a korai veszélyjelzések mindenkit megvédjenek" – mondta Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkára a jelentésben.

A globális átlaghőmérséklet különbsége az 1850-1900 közötti átlaghoz képest:

hőmérséklet
Forrás: OMSZ, WMO

A jelentés egyes fontosabb megállapításai:

  • A szén-dioxid szintje 50%-kal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban, ami hőt köt meg a légkörben. A CO2 hosszú élettartama azt jelenti, hogy a hőmérséklet még hosszú évekig emelkedni fog.
  • A tengerszint emelkedésének mértéke 2013–2022 között több mint kétszerese a műholdas mérések első évtizedében tapasztaltnak (1993–2002), mivel az óceánok felmelegedése, valamint a gleccserek és jégtakarók olvadása folytatódik.
  • Az antarktiszi tengeri jég maximális kiterjedése a déli félteke telének végén ebben az évben volt a legalacsonyabb a mérések szerint, 1 millió négyzetkilométerrel (több, mint Franciaország és Németország területe együttvéve) kevesebb, mint a korábbi rekordalacsony érték.
  • Az észak-amerikai és európai gleccserek ismét szélsőséges olvadási szezont éltek át, a svájci gleccserek az elmúlt két évben a térfogatuk mintegy 10 százalékát veszítették el.
  • Az óceánok hőtartalma 2022-ben érte el a legmagasabb szintet, ami a 65 éves megfigyelési sor legutolsó rendelkezésre álló teljes évének adata. A felmelegedés várhatóan folytatódni fog – ez a változás évszázados és évezredes időtávlatban visszafordíthatatlan.
  • 2023-ban a globális átlagos tengerszint a műholdas mérések szerint (1993 óta) rekordmagasságot ért el, ami az óceánok folyamatos felmelegedését, valamint a gleccserek és jégtakarók olvadását tükrözi. 
globális tengerszint emelkedés
Forrás: OMSZ, WMO

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta