GettyImages-55920163
Short

Kiderült, mennyit érhet Napóleon leghíresebb kalapja

Portfolio
Bonaparte Napóleon egyik leghíresebb kalapjáért akár 800 ezer eurót is elkérhetnek egy napóleoni emléktárgyakból rendezett aukción - számolt be a Bloomberg.

Az árverésen Jean-Louis Noisiez iparmágnás által összegyűjtött napóleoni emléktárgyak gyűjteménye kerül árverésre. A történelmi tárgyak között van egy ezüsttányér, amelyet Napóleon 1815-ös, waterlooi csatában elszenvedett vereségét követően vettek le Napóleon hintójáról, valamint egy fából készült tok, amely személyes tárgyakat, például borotvát, ezüst fogkefét, ollót és egyebeket tartalmaz.

A kifakult fekete filcből készült kalap a kollekció csúcspontjának számít: becsült értéke 600 000 és 800 000 euró között mozog.

Más tisztekkel ellentétben, akik elölről hátrafelé néző "szárnyakkal' viselték a kalapjukat, Napóleon inkább a válla felé szélesedő kalapot választotta. Ez az egyedi stílus, amelyet franciául "en battaille", azaz "csatában" néven emlegetnek, megkönnyítette katonái számára, hogy harc közben felismerjék őt.

Jean-Pierre Osenat, az Osenat aukciósház vezetője elmondta, hogy Napóleon egyik kalapjának birtoklása a napóleoni emléktárgyak gyűjtői számára a "Szent Grál". Megjegyezte, hogy a mára fennmaradt mintegy 20 kalapból körülbelül 15 csak múzeumokban található, csupán négy-öt maradt magángyűjteményekben.

Az árverésre bocsátott kalapot eredetileg Pierre Baillon ezredes, Napóleon egyik társa szerezte, aki több csatában, köztük Waterloo-ban is harcolt mellette. A kalap azóta többször gazdát cserélt, mielőtt Noisiez birtokába került. A néhai vállalkozó több mint ötven évet szentelt a napóleoni emléktárgyak gyűjtésének, amelyek között lőfegyverek, kardok és érmék is szerepeltek.

Címlapkép forrása: Peter Macdiarmid/Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu