munaknelkuli
Gazdaság

Kijött a hónap egyik legjobban várt adata: megint túl erős az amerikai munkaerőpiac

Portfolio
A vártnál jelentősebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban novemberben, és a munkanélküliségi ráta is váratlan mértékben csökkent. A Fed kamatemelései közepette ez meglepetésnek tekinthető, erősödésbe is kezdett a dollár az adatközlés után.

Novemberben 199 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak létszáma az USA-ban (NFP), ami meghaladta az elemzői várakozásokat, a Reuters konszenzusa 180 ezer fő volt. A foglalkoztatottság bővülése ezzel gyorsult, hiszen októberben csak 150 ezer új munkahely keletkezett, de azért óriási meglepetésnek nem nevezhető a novemberi növekedés.

Ami ennél meglepőbb, hogy a munkanélküliségi ráta esett novemberben. Az előző hónapokban a ráta már emelkedésnek indult, és egészen 3,9%-ig nőtt, novemberben viszont meglepetésre 3,7%-ra esett. Az elemzők arra számítottak, hogy novemberben 3,9%-on stagnál majd a ráta, a Fed pedig azt prognosztizálta, hogy év végére meghaladja a 4%-ot.

Mindent egybevetve az amerikai munkaerőpiac még mindig erősebb a vártnál.

A bérdinamika alakulása is némi aggodalomra ad okot.

Az átlagos órabérek novemberben havi bázison 0,4%-kal nőttek, ami meglepően nagy növekedést jelent. Az előző hónapban 0,2% volt a havi bérnövekedés, az elemzők 0,3%-os átlagbér-növekedésre számítottak. Ez ugyan nem drámai eltérés, de a munkanélküliségi ráta váratlan csökkenésével együtt aggasztó jelnek tekinthető, az erős bérnövekedés a munkanélküliség csökkenésével együtt ugyanis fokozza az inflációs kockázatokat. Éves szinten 4%-kal nőttek az átlagbérek.

A munkaerőpiaci adat jelentőse az utóbbi időben megnőtt, az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) ugyanis kamatemeléseivel lassítani kívánja a gazdaságot, amelynek egyik fontos mutatója a foglalkoztatás. Az előző hónapok jelentős bővülésében a Fed döntéshozói kockázatokat láttak, a feszes munkaerőpiac ugyanis inflációs kockázatokat jelent. Emiatt a piac is odafigyel az NFP-adatok közlésére, és a várakozásoktól eltérő adatok heves mozgásokat hozhatnak.

A friss adat nem felelt meg a várakozásoknak, azt mutatja, hogy a munkaerőpiac még mindig ellenálló. Az utóbbi hetekben erőteljesen kialakulóban volt egy olyan elképzelés a piacokon, mely szerint a Fed győzelmet aratott az infláció felett, és jövőre gyors kamatcsökkenések következhetnek be. Az ezzel ellentmondó adatok kikezdhetik ezt a vélekedést, és mivel a most közölt NFP-adat sem illeszkedik ebbe a várakozásba, azonnali reakcióként erősödni kezdett a dollár.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A Fed jövő héten tart kamatdöntő ülést, az ott elhangzó üzenetekben a jegybank reflektálhat a munkaerőpiaci fejleményekre. Addig még lesz egy fontos közlés, kedden érkezik ugyanis az amerikai fogyasztói árindex.

Címlapkép forrása: Getty Images

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford