erste
Bank

Kiszállt az EBRD, újra az osztrák Erste a magyar bankjának az egyetlen tulajdonosa

Portfolio
Az Erste Group Bank AG visszavásárolta az EBRD Erste Bank Hungary-ben fennálló 15 százalékos tulajdoni hányadát, ezzel az Erste Bank Hungary egyedüli, 100 százalékos részvényesévé vált.

November közepén jelentették be, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is visszaadja az Erste Group magyarországi leánybankjában lévő 15 százalékos részesedését az osztrák bankcsoportnak. A döntésre azt követően került sor, hogy a magyar állam kivonult a bankból - derült ki az EBRD egyik magas rangú tisztviselőjének nyilatkozatából.

Francis Malige, az EBRD pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgatója elmondta: 2016-os befektetésük célja eredetileg az volt, hogy segítsék a magyar bank feltőkésítését, miközben a hatóságokkal való pozitív kapcsolatokat ápolják. Hozzátette, hogy "a kormány közelmúltbeli kivonulása (az Erste Bank Hungaryből) azt jelenti, hogy nincs többé állami tulajdon a nyugati bankcsoportok leányvállalataiban", ami szerinte jó jel a szektor stabilitása szempontjából. Malige megjegyezte továbbá, hogy az Erste múlt pénteki felhívását követően az EBH-ban betöltött részvényesi szerepvállalásuk teljesült. Most a 2016-os befektetésük során elfogadott feltételek alapján továbblépnek a részesedésük Erste Group számára történő visszaadása felé.

Most azt jelentették be, hogy 2023. december 7-én az Erste Group Bank AG és az EBRD között létrejött kisebbségi tulajdonhányad megvásárlásáról szóló megállapodás alapján 2023. december 11-én az Erste Group Bank AG visszavásárolta az EBRD Erste Bank Hungary-ben fennálló 15 százalékos tulajdoni hányadát, ezzel az Erste Bank Hungary egyedüli, 100 százalékos részvényesévé vált. Ezzel egyidejűleg Michael Neumayr igazgatóságban betöltött tisztsége, valamint Aleksandra Gren felügyelőbizottságban betöltött tisztsége 2023. december 11-ei hatállyal lemondásukra tekintettel megszűnt.

A közleményben nem szerepel a vételár összege, de a magyar állam 15 százalékos Erste Bank Hungary-részesedéséért az Erste 87,5 milliárd forintot fizetett.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés