Kitálalt Putyinról a volt ukrán elnök

Portfolio
Leonyid Kucsma volt ukrán elnök exkluzív interjút adott a The Guardiannek, amelyben megosztott néhány érdekességet Putyinnal kapcsolatban is.

Leonyid Kucsma 1994 és 2005 között volt Ukrajna elnöke, ezzel ő töltötte be leghosszabb ideig az ukrán államfői posztot, és mindeddig az egyetlen volt, akinek sikerült újráznia.

Kucsma szerint Putyin hivatásos KGB-ügynök, „ez a szakmája, mindennel, ami ezzel jár”.

Azt mondják, megszállottsága Ukrajnával kapcsolatban valamiféle mánia, mentális rendellenesség. Ez igaz lehet

– mondta a volt elnök.

Úgy véli, Putyin célja nemcsak a területszerzés, hanem Ukrajna „fogalmának” lerombolása, mint ami egy versenyképes alternatíva Oroszországgal szemben.

Az orosz elnök revizionista céljai szerinte az ő elnöksége idején, 2003-ban jelentek meg először, amikor bejelentette igényét a Krím és Oroszország között fekvő fekete-tengeri kis szigetre, Tuzlára.

Ekkor Putyin még visszakozott, de 2008-ban már világosan jelezte, hogy ki akarja terjeszteni Oroszország határait, amikor Grúziától elhódította Abháziát és Dél-Oszétiát. (Hivatalosan Oroszország elismerte függetlenségüket, de valójában orosz területekként működnek.)

Kucsma szerint irreális, hogy Putyin belemenne a béketárgyalásokba, hiszen a maga számára is kész helyzetet teremtett azzal, hogy négy ukrán megyét Oroszországhoz csatoltak. Úgy véli, Oroszország és Ukrajna már nem kibékíthető egymással; a háború egyesítette az ukránokat, és megszüntette azokat az ellentmondásokat, amelyek az ő elnöksége alatt fennálltak Ukrajna nyugati és keleti része között.

Kucsma elmondta, a 2004-es elnökválasztás idején, amelyet a Moszkva-barát Viktor Janukovics elcsalt,

Putyin közvetlenül sürgette őt, hogy alkalmazzon erőszakot a Janukovics-ellenes tüntetőkkel szemben.

Kucsma ezt kategorikusan visszautasította. Tíz évvel később azonban Janukovics már elnökként – Kucsma szerint Putyin sugallatára – a tüntetőkre lövetett.

Kucsma Volidimir Zelenszkijről azt mondta, őszinte ember, megemlítve, hogy nem hagyta el az országot, amikor a háború kitörését követően felajánlották ezt neki. A volt elnök szerint a jelen körülmények között nem lehet megrendezni a 2024-ben esedékes ukrán elnökválasztást, de ha megrendeznék, akkor is Zelenszkij győzne.

Leonyid Kucsma figyelmeztette az Egyesült Államokat: ha hagyják, hogy Ukrajna veszítsen, azzal súlyos arcvesztést szenvednek az egész világ előtt.

Címlapkép forrása: Yurii Stefanyak/Global Images Ukraine via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF