fitch
Gazdaság

Lassuló világgazdasági növekedés, elkerülhető amerikai recesszió - Itt vannak a Fitch legfrissebb várakozásai

MTI
Az idén az eddig vártnál erőteljesebb, jövőre jelentősen lassuló növekedés várható a világgazdaságban, de az Egyesült Államok elkerüli a recessziót a Fitch Ratings friss negyedéves globális előrejelzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó tanulmányában közölte: 2023 egészére az eddigi prognózisában szereplő 2,5 százalék helyett 2,9 százalékos globális növekedést valószínűsít. A Fitch elemzői szerint a pozitív korrekciót mindenekelőtt az indokolja, hogy Kínában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt korlátozások feloldása óta normalizálódott a fogyasztás, emellett az amerikai gazdaság növekedési üteme is gyorsul, és e tényezők ellensúlyozták az európai gazdaság növekedésének meredek lassulását.    

A cég mindezek alapján 0,4 százalékponttal 2,4 százalékra javította az amerikai hazai össztermék (GDP) idei bővüléséről szóló becslését, a kínai gazdaság 2023-as egész évi növekedésére adott prognózisát 0,5 százalékponttal 5,3 százalékra emelte. A globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt idei növekedése a Fitch Ratings felülvizsgált előrejelzése szerint eléri a 3,6 százalékot; ez 0,2 százalékponttal jobb a hitelminősítő szeptemberben összeállított előző negyedéves prognózisánál. A Fitch londoni elemzői az euróövezetben ugyanakkor az idén átlagosan mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítenek.    

A cég 2024-ben 2,1 százalékra lassuló globális növekedést vár, bár ez is 0,2 százalékponttal jobb az eddigi előrejelzésében szereplő ütemnél. A hitelminősítő az idei lendületre tekintettel jelentősen, 0,9 százalékponttal 1,2 százalékra javította az amerikai gazdaság jövő évi növekedésére szóló becslését, hangsúlyozva, hogy az új prognózis alapján az Egyesült Államok 2024-ben várhatóan elkerüli a recessziót. Az euróövezetben a Fitch Ratings 0,7 százalékos átlagos GDP-növekedéssel számol jövőre; ez 0,4 százalékkal gyengített előrejelzés. A cég szerint részben a költségvetési szigor újbóli enyhítése magyarázza, hogy az amerikai gazdaság az emelkedő kamatok környezetében is meglepő ellenálló képességet mutat.    

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta