vidéki házak falu
Ingatlan

Látványos ábrán nézheted meg, hol van a legtöbb üres lakás Magyarországon

Portfolio
Budapesten két évtized alatt közel duplájára nőtt az üres lakások aránya, így az ezredforduló utáni 84 ezerhez képest mára 160 ezer fővárosi lakás áll üresen - írja a KSH számai alapján a Telex. Országosan viszont már 570 ezer lakás áll üresen, ami a teljes lakásállomány közel 15 százaléka. Cikkünkben egy interaktív térképen is bemutatjuk, hogy az egyes településeken hány üres lakás van és az mekkora részét adja a teljes állománynak.

Nagyok az országon belüli különbségek az üres lakások eloszlását illetően. A legkevesebb nem lakott lakóingatlan azokon a településeken van, ahova az utóbbi években a legtöbb kiköltöző érkezett, vagyis erős volt a szuburbanizáció, főleg Budapest környékén. A sok üres lakással rendelkező települések köre viszont hat csoportra osztható:

  • Első a nagyvárosok, a be nem jelentett kiadó lakások, az elhanyagolt lakóépületek és az üresen álló önkormányzati bérlakások miatt.
  • Második a Balaton környéke, ahol sok a nyaraló, amiben senki nincs bejelentve.
  • Harmadik az úgynevezett belső periféria települései, amik ugyan nem határmenti települések, de a rossz munkalehetőségek miatt erős az elvándorlás. Ide tartoznak például Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyék határterületei, de a Tisza-tó környékén is sok az üres lakás.
  • Negyedik a külső periféria települései, amelyet jellemzően a borsodi, a hevesi és a nógrádi vármegyék határ menti részei alkotnak. Ezeket a részeket – hasonlóan az előző csoporthoz – a gazdasági kilátástalanság miatt hagyják el sokan, így itt sem ritka, hogy az ingatlanok több mint fele üresen áll.
  • Ötödik csoportba a dél-békési települések tartoznak, ahol jelentősen csökkent a mezőgazdasági foglalkoztatottság, így itt is elsősorban az elvándorlásnak tulajdonítható a nem lakott lakások nagyon magas aránya.
  • Hatodik csoportként pedig Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun vármegye határterülete említhető, ahol magas a tanyasi népesség aránya. Ezeken a területeken az 1950-es évek előtt a népesség 80-90 százaléka szórványtelepüléseken élt, ez azonban az erőltetett kollektivizálás hatására jelentősen csökkent. A rendszerváltozáskor még mindig volt jó pár olyan település, ahol a népesség több mint fele tanyán élt. A külterületeken élő emberek hétköznapjait segítő tanyagondnoki rendszer az 1990-es évek óta sem tudta teljes egészében pótolni az infrastruktúra hiányait.
Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Balance Garden
36.01–91.55 m243–114.79 M Ft
BudaPart
29–124 m20–0 M Ft
Budai Walzer II. ütem
44–102 m258–136 M Ft
Elite Park 2-3
28.74–109.44 m242.74–149.89 M Ft
Metrodom Green
31–128 m253–253 M Ft
VABA Apartments
29–74 m238.85–94.2 M Ft

Címlapkép forrása: Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Új lakás