Leépítés a makói gumigyárban – Nagy Márton egyeztetett a cégvezetéssel

Portfolio
Két hete jelent meg a hír, hogy elbocsátások jönnek a Continental makói gyárában, a Népszava akkor azt írta, hogy az elbocsátásokról az üzem dolgozói a faliújságról szereztek tudomást, és a szakszervezet szerint a hazai munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitnák meg a lehetőséget. Ezeket az állításokat közleményben cáfolta a cég vezetése. Most Nagy Márton találkozott a Continental Automotive Hungary vezetőségével, köztük Keszte Róbert ügyvezetővel, ahol a makói üzem létszámcsökkentéséről is beszéltek.

Nagy Márton ma hivatalában fogadta a Continental Automotive Hungary vezetőségét, köztük Keszte Róbert ügyvezetőt. A felek a megbeszélésen áttekintették a gazdaságban azonosítható stratégiai jelentőségű folyamatokat, különös tekintettel a járműiparra, valamint kitértek a Continental kapcsán az elmúlt időszakbanmegjelent sajtóhírekre is.

A miniszter a találkozón elmondta, hogy

a vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket és csak akkor alkalmazhatnak mást, ha nincs magyar jelentkező.

A cég ügyvezetője elmondta, hogy

  • a sajtóhírekkel ellentétben a Continental makói gumigyár dolgozóit érintő csoportos létszámleépítésre a mai napig nem került sor,
  • a létszámcsökkentés a munkaerő kölcsönzéssel kötött szerződések megszűnését, a határozott idejű szerződések lejáratát a nyugdíjkorhatár elérését érinti,
  • a Continental a törvényi előírásoktól pozitívan eltérve, a szabályozás által előírtnál magasabb összegű végkielégítést nyújt a távozó dolgozóknak.

Keszte Róbert azt is elmondta, hogy a Continental elkötelezett a törvényi előírások betartása, valamint a magyar munkaerő alkalmazása mellett ezért támogatja a külföldi munkavállalók alkalmazásának szigorításáról szóló jogszabály módosításokat is.

Címlapkép forrása: © 2022 Bloomberg Finance LP via Getty Images

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF