jogállamisági eljárás, európai unió, kötelezettségszegési eljárás, uniós jog,
Uniós források

Lépett a kormány: kiadta az EU-pénzek kiszabadításához nélkülözhetetlen rendeletet

Szabó Dániel
Az Európai Bizottság már lényegében csak a Kúria ügyelosztási rendjénél az emberi beavatkozás lehetőségét kizáró passzusra várt a befagyasztott magyar kohéziós források kiszabadításánál. Most pedig az Igazságügyi Minisztérium kiadta azt az egybekezdéses szöveget, ami ezt a problémát kezelheti.

Mint arról korábban írtunk, mintegy 10 milliárd eurónyi kohéziós forrás szabadulhat fel Magyarország számára a következő hetekben. Múlt csütörtökön már maga az Európai Bizottság jelezte, hogy a horizontális feljogosító feltételetekről szóló eljárásban egyeztettek a magyar kormánnyal a november elején küldött két kérdés kapcsán, megállapodtak a szükséges jogalkotási lépésekről, így csak ezek kihirdetését várják már a magyar kormánytól.

A Brüsszelből érkező két kérdés egyrészt arra vonatkozik, hogy milyen garanciák vannak arra, hogy a Kúria automatikus ügyelosztási rendje emberi beavatkozás nélkül működhet, másrészt azt akarták tudni, hogy milyen módon érvényesül a magyar bíróságok joga, hogy előzetes döntéshozatalért akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bírósághoz.

Csütörtök este a Magyar Közlönyben az előbbit orvosoló intézkedést közzé is tette az Igazságügyi Minisztérium, a hazai uniós források kiszabadításához nélkülözhetetlen bekezdés pedig így hangzik:

A Kúria minden, hozzá elektronikus úton érkezett kezdőiratot, annak érkezési sorrendjében, a soron következő lajstromszámmal jegyzi be az ügycsoport szerinti lajstromba, azzal, hogy a lajstromozás során az ügy automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül kap ügyszámot.

Emellett a jogszabály szerint a hatályossá válás után a Kúria heti rendszerességgel közzéteszi majd honlapján az ügyelosztási adatait, beleértve az ügyszámot, az érkezés dátumát, a lajstromozás dátumát, a kiosztás dátumát, az ügycsoportot, az eljáró tanácsot, a tanácsösszetételt, az ügyelosztást végző vezetőt és az eltérés indokát.

Ami nem teljesen érthető, valamint a szövegben sincs megindokolva, de a rendelet csak a kihirdetését követő 61. napon lép hatályba, vagyis csak február 6-án.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az Európai Unió Bíróságához való hozzáférhetőség esetében pontosan milyen lépés szükséges, vagy esetleg elegendő a magyar kormánynak egy válaszlevélben jelezni a Bizottságnak, hogy teljesített minden elvárást. A Népszava korábban arról írt, hogy a legfelső bírói szerv érvényben hagyott, precedens értékű határozata miatt továbbra is korlátozni lehet a bírák jogát arra, hogy előzetes döntéshozatali kérelmekkel az EUB-hoz forduljanak, tehát ennél várnak valamilyen lépést.

Az uniós végrehajtó testületnek a sakkórás brüsszeli rendszer miatt csak 9 napja maradt már a magyar igazságügyi reform értékelésére. Eredetileg július második felében jelentette készre a kormány a törvénycsomagot, amellyel szerinte megfelel a horizontális feljogosító feltételeknek, ennek értékelésére 90 napja volt a Bizottságnak. Azonban minden egyes brüsszeli kérdés után addig állt az óra, amíg a magyar kabinet nem válaszolt azokra.

Címlapkép forrása: Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis