magyar nyugdíjas
Gazdaság

Ma érkezik a nyugdíjemelés, de sokan meg fognak lepődni

Portfolio
Az öregségi nyugdíjban részesülők, valamint a nyugdíjszerű ellátásra jogosult 2,5 millió ember számára fontos nap a mai. Megérkezik ugyanis az emelt novemberi nyugdíj, valamint a 3,1%-os emelés visszamenőlegesen 10+1 hónapra. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a nyugdíjasok egy részének nem jár ez az emelés, azoknak, akik januárban még nem kaptak nyugdíjemelést.

A vártnál magasabb idei infláció miatt kiegészítő nyugdíjemelést fizet az állam, az érintetteknek visszamenőlegesen. Január elsejétől jár ez a kompenzáció, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akik bankszámlára kapják az összeget, azoknak már ma, akiknek pedig a postás hozza, azok a mai naptól kezdődően érkezik meg a plusz pénz. Ez a plusz pénz a következő tételekből áll össze:

  • Emelt összegű novemberi nyugdíj, ami az októberi nyugdíjnál 3,1%-kal magasabb.
  • Tíz hónapra visszamenőlegesen a korrekció mértéke, ami a 3,1%-os többlet tízszer.
  • A 13. havi nyugdíjra is jár a kiegészítés, ami további 3,1 százaléknyi egyszeri nyugdíjkifizetést jelent.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki Kormányinfón jelezte: a kiegészítő nyugdíjemelés összege a bankszámlákra november 10-én érkezik és a postai kézbesítés is ettől a naptól indul.

A kormány törvényi kötelezettsége, hogy az infláció mértékének megfelelően emelje minden évben a nyugdíjakat. Mivel januárban az éves alap emelés 15% volt, és a kormány az idei évre már 18,5%-os átlagos inflációt vár, ezért volt szükség a 3,5%-os pótlólagos emelésre, ami a matematika szabályai szerint 3,1%-ot jelent novemberben (a matematikai képlet a következő: 1,15*1,031=1,185). Érdekességképp megjegyezzük, hogy az első 9 hónapban a januártól számított kumulált nyugdíjas infláció 22% volt, szemben a normál fogyasztói árindex 20,9%-os értékével. A kormány várakozása szerint ez az éves átlagos drágulási ütem év végére tovább csökkenhet, ugyanis a következő hónapokra már szinte végig egyszámjegyű inflációt várnak.

Farkas András nyugdíjszakértő pár nappal ezelőtt a HírTV-nek adott nyilatkozatában egy a fontos tényre is felhívta a figyelmet.

Egy félreértést szeretnék eloszlatni: ez a kiegészítő nyugdíjemelés csak annak jár, akinek januárban már járt a rendes nyugdíjemelés.

Hozzátette: akinek idén állapították meg a nyugdíját, ők majd csak jövő januártól lesznek jogosultak nyugdíjemelésre.

Ez alapján könnyen előállhat az a helyzet, hogy ezek az időskorúak számítanak a plusz pénzre, de jogszabályból következően nem kaphatják meg, ezért ők akár váratlan helyzetbe is kerülhetnek emiatt.

Összességében tehát elmondható, hogy a nyugdíjasokat várhatóan kompenzálja a kormány az elszálló infláció miatt, de csak utólag, a hatályban lévő nyugdíjrendszer miatt a többmillió érintett hónapokon át hitelezi az államot (ezúttal az előrehozott, nyári kompenzáció elmaradt). Farkas András legutóbbi írásában arra is kitért ugyanakkor, hogy "ha a nyugdíjas inflációra vonatkozó ezen kormányzati becslésnél a tényleges éves infláció esetleg magasabb lenne (mint történt ez az elmúlt két évben), akkor ezt a különbséget már nem fogja külön kompenzálni az állam a nyugdíjasok részére".

A magyar nyugdíjrendszerről és annak esetleges változásáról Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdjíjGuru News alapítója több elemzést is közölt a Portfolio On The Other Hand rovatában:

A decemberi nyugdíj az ünnepekre tekintettel idén is korábban, december 4-én érkezik.

Mennyi az annyi?

A költségvetés számára ez a novemberi kompenzáció 190 milliárd forintba kerül. Az idén jelentős elcsúszásban lévő költségvetésnek tehát ez további extra kihívást jelent, ennek fényében akár különösen gálánsnak tűnhet a kormány mostani ajánlata.

A novemberi emelés mértékét az átlagnyugdíj összegére is érdemes lehet kivetíteni:

  • A kormány számításai szerint jelenleg 210.700 forint az átlagnyugdíj.
  • Ez a 3,1%-os emelés a kormány számításai szerint havi 6532 ezer forintot jelent pluszban az átlagnyugdíj szintjén. Vagyis novemberben és decemberben az átlagos öregségi nyugdíj összege 217.232 forint lesz.
  • Vagyis novemberben egy átlagnyugdíjban részesülő érintett kézhez kap egy egyszeri 11*6532 forintos (első tíz hónap + 13. havi nyugdíjra vetített) emelést, ami 71852 forint. Valamint a megemelt 217 ezer forintos nyugdíját. Így novemberben az előző hónapokhoz képest 78384 forinttal jár jobban az átlagnyugdíjas.

Amikor a kormány bejelentette a nyugdíjkorrekció mértékét, megkerestük Farkas András szakértőt, aki úgy fogalmazott, hogy átlagnyugdíj esetében valóban havi 7000 forintnyi pluszt jelent, de az átlagnyugdíj felfelé húz, és ha a 186 ezres medián nyugdíj összegére vetítjük a kiegészítés mértékét, akkor már nem annyira szép a helyzet (5700 forint havi plusz). Arra is rámutatott a szakember, hogy a 186 ezer forintos összeg az a határ, ami alatt 1 millió nyugdíjas él havi szinten, az ő ellátásuk értelemszerűen kisebb mértékben emelkedik nominálisan, és számukra ez igencsak kevés lesz. Nem is beszélve arról, hogy ez a kompenzáció a kisnyugdíjasokon nem segít, valamint a régen megállapított nyugdíjasok "elszegényedését" sem oldja meg - emelte ki. Farkas András szerint ez az emelési rendszer egyszerűen nem méltányos a nyugdíjasokkal szemben, nincs ugyanis sávos bontás, valamint korrekciós mechanizmus.

Folytatódik az emelés

A mostani korrekció után legközelebb januárban emelkednek a nyugdíjak Magyarországon, a költségvetési tervek szerint 5%-kal. Ezek a januári nyugdíjak viszont már a megemelt novemberi nyugdíjösszegek bázisán emelkednek. Majd februárban érkezik a 13. havi nyugdíj jövőre az érintetteknek.

Farkas András legújabb írásában felsorolja, hogy ezek a nyugdíjasoknak szóló kormányzati intézkedések mekkora költségvetési vonzattal járnak:

  • A novemberi korrekciós nyugdíjemelés összesen 190 milliárd forinttal,
  • a januári nyugdíjemelés körülbelül 370 milliárd forinttal,
  • a jövő februárban esedékes 13. havi nyugdíj 450 milliárd forinttal növeli a nyugdíjasok nyugellátásból származó jövedelmét.

Címlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford