los angeles
Deviza

Még a bivalyerősnél is erősebb az amerikai gazdaság

Portfolio
Kijött a felülvizsgált amerikai GDP-adat, amelyből kiderült, hogy az előzetes becslés pontatlan volt, a harmadik negyedévben még az akkor előrejelzett, sokkszerűen nagy növekedési számnál is erősebb volt a gazdaság.

A harmadik negyedévben 5,2%-kal nőtt az amerikai GDP évesített negyedéves mérce szerint, ami erősebb növekedést jelent, mint amit az első becslés szerint jeleztek: akkor 4,9% volt az évesített negyedéves növekedés, ami szintén pozitív meglepetést jelentett akkor, nem is akármekkorát.

Az elemzők egyébként számítottak rá, hogy felfelé módosítják majd a GDP-adatot, a Reuters konszenzusa 5% volt, tehát a közlésben szereplő adat meghaladta a piaci várakozásokat.

A harmadik negyedévben a fogyasztás, azon belül is főleg a rekreációs célú költések, a szórakozás és a pénzügyi szolgáltatások húzták a gazdaságot, de a vállalatok készlet-felhalmozása is hozzájárult a jelentős növekedéshez. A kormányzat fogyasztása és a beruházások ehhez képest gyengébben teljesítettek.

A túl erős amerikai gazdaság nem jelent jót az inflációs kilátásokra nézve, emiatt az első becslésre meg is ütötték a piacokat (a felülvizsgált adattól ilyen hatást nem várhatunk). A Federal Reserve szigorú monetáris politikájával az inflációt kívánja letörni, ezért az erős gazdaságra utaló jelek aggasztják a befektetőket.

A kérdés, hogy a negyedik negyedévben és a jövő év első felében hogyan teljesít a gazdaság. Abban konszenzus van, hogy a harmadik negyedév teljesítményét nem lehet megismételni, hiszen több egyszeri hatás is közrejátszott benne, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy csak enyhe lassulás, vagy akár recesszió is bekövetkezik-e.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Egyhetes mélyponton a forint