CH-47 Chinhook helikopter Tajvanban
Globál

Megbukott a nagy terv: Kína szemet vetett egy CH-47 Chinookra, csúnya kudarc lett a vége

Portfolio
Peking egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a tajvani haderő tisztjeit behálózva információt vagy technológiát szerezzen meg a szigettől. A vádirat szerint egy CH-47 Chinook típusú helikoptert kellett volna átjátszani a kínai hadiflotta egyik repülőgép-hordozójára – számolt be a South China Morning Post.

Tizenöt millió dollárt ajánlott a pekingi hírszerzés a tajvani légierő egyik pilótájának, hogy az egyik amerikai gyártmányú helikopterrel a kínai hadiflotta repülőgép-hordozójára szálljon le. Az volt az elképzelés, hogy a terv megvalósításának pillanatában Peking éppen egy hadgyakorlatot fog tartani a térségben, így könnyen le tudott volna lépni a sziget pilótája. Az elképzelést végül lefülelték, és még augusztusban letartóztatták a megvádolt tisztet.

A tajvani hatóságok most kémkedéssel vádolják a pilótát. Azt állítják, hogy a „Hszie” fedőnevű pilótát még júniusban keresték meg a kínai hírszerzés tisztviselői. Az elgondolás az lett volna, hogy egy CH-47 Chinook szállítóhelikoptert térített volna el, és szállt volna le vele egy kínai hadihajón. Ez akkor 44 kilométerre állomásozott volna sziget partjaitól.

A megvádolt alezredes a tettéért havi 6335 dollárnak megfelelő fizetésben részesült volna, illetve a kínaiak segítettek volna a családját Thaiföldre menekíteni.

Azt is elárulták a vádiratban, hogy „Hszie” eleinte elutasította a megkeresést, mivel túl kockázatosnak vélte azt, végül mégis beadta a derekát. Ehhez végül egy 15 millió dolláros „ajánlat” kellett a kínai hírszerzéstől. Azt már a pilóta javasolta, hogy a repülőgép-hordozó közelítse meg Tajvan területét, mivel így nagyobb esély volt arra, hogy teljesítse a feladatot anélkül, hogy a sziget légiereje befogná. A terv végül lelepleződött, a hatóságok egy „fülesnek” köszönhetően letartóztatták a férfit.

Tajvant Kína a saját területének tekinti, a helyi – kvázi függetlenként működő – kormányt pedig szeparatistának nevezi. Peking növekvő ereje miatt egyre hangosabban követeli a saját érdekei érvényesítését a szigeten. Ennek részeként rendszeresen történnek incidensek, illetve kémügyek is előfordulnak.

Legutóbb november 27-én emeltek vádat a tajpeji hatóságok a hadsereg jelenlegi és nyugállományú tisztjeinek egy csoportja ellen, mivel kínai hírszerzési kapcsolatokkal vádolták meg őket.

Címlapkép forrása: Annabelle Chih/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka