eli lilly
Üzlet

Megérkezett a legújabb elhízás elleni gyógyszer

Portfolio
Eli Lilly elhízás elleni gyógyszere, a Zepbound már elérhető az amerikai gyógyszertárakban, havi 550 dollárba kerül a biztosítással nem rendelkező vásárlóknak - írja a Reuters hírügynökség.

A Zepbound újdonság a súlycsökkentő gyógyszerek gyorsan bővülő piacán, amely az előrejelzések szerint az évtized végére eléri a 100 milliárd dollárt - idézi fel a Reuters hírügynökség. A Wall Street pénzügyi elemzői azt jósolják, hogy 2024-re a Zepbound eladásai mintegy 2 milliárd dollárt tesznek majd ki. Ezzel szemben a Novo Nordisk által gyártott konkurens elhízás elleni gyógyszer, a Wegovy eladásai várhatóan nagyjából 7,5 milliárd dollárt érnek majd el.

A Zepbound és a Wegovy is azon készítmények sorába tartozik, amelyeket eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki. Ezek a gyógyszerek bizonyítottan hatékonyak az étel utáni sóvárgás csökkentésében.

A Pfizer közben nemrégiben úgy döntött, hogy nem folytatja a klinikai vizsgálatok késői szakaszát a nagy várakozással várt, szájon át szedhető elhízás elleni Danuglipron gyógyszer esetében, miután a betegek jelentős része visszalépett egy félidős vizsgálatból a mellékhatások, például a hányinger és hányás gyakorisága miatt.

A késői fázisú vizsgálatokban a Zepbound segített a betegeknek átlagosan 20%-kal csökkenteni a súlyukat, szemben a Wegovy 15%-os eredményével.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal novemberben hagyta jóvá a Zepboundot, az Eli Lilly pedig már akkor jelezte, hogy az amerikai hálaadás ünnepe után kerül forgalomba. A Zepbound listaára havi 1059,87 dollár, szemben a Novo Wegovy 1349 dolláros csomagonkénti listaárával.

A Zepbound bevezetésére való tekintettel az Eli Lilly részvényei idén 60%-kal emelkedtek, így az indianapolisi székhelyű gyógyszeripari vállalat a piaci kapitalizáció alapján a 10. legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalat, az egészségügyi vállalatok között pedig az első.

Az Eli Lilly árfolyamának alakulása az elmúlt egy évben.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde