Fontos változások januártól a tőzsdéken!
Üzlet

Megjelent a Fed jegyzőkönyve, nem hatotta meg a tőzsdéket

Portfolio
A tegnapi pozitív tengerentúli hangulat ellenére ma az ázsiai piacokon már bizonytalan mozgások voltak jellemzők, mérsékelt elmozdulásokat mutattak a vezető indexek. Hasonló látszott Európában is, délelőtt elkezdtek lefordulni a vezető indexek, és a napot kis esésekkel zárták. Ezzel párhuzamosan az amerikai tőzsdék is esnek a keddi kereskedésben, bár mérsékeltek az elmozdulások. Ez nem változott a Fed jegyzőkönyvét követően sem, de zárás után is lesznek még izgalmak, érkezik ugyanis az AI-őrület zászlóshajójának számító Nvidia gyorsjelentése.

Minuszos zárás

Megmaradtak a mínuszok a zárásig az amerikai tőzsdén, a Dow és az S&P 500 0,2 százalékos, a Nasdaq 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Ezzel megtört az öt napja tartó emelkedő tendencia az amerikai részvénypiacon.

Győzedelmeskedett a Pfizer-BioNTech vakcina, rossz hírt kapott a Moderna

Pert nyert a Pfizer és a BioNTech a Modernával szemben, az Európai Szabadalmi Hivatal közölte, hogy a Moderna tulajdonában lévő mRNS-szabadalmat érvénytelennek nyilvánította a két koronavírusvakcina-gyártó közötti vitában.

Tovább a cikkhez

Még szóba sem került a kamatcsökkentés a Fed legutóbbi ülésén

Az infláció továbbra is cél felett van, így a Fed jegybankárai továbbra sem hajlanak a kamatcsökkentésre – derül ki a legutóbbi ülés kedden közzétett jegyzőkönyvéből.

Tovább a cikkhez

Csökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Kisebb csökkenéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai indexek, a DAX minimális, 1 pontot esett, a FTSE-100 0,2 százalékkal, a CAC-40 0,2 százalékkal került lejjebb. Jelentősebb esést szenvedett el az olasz tőzsde indexe, a MIB 1,3 százalékot veszített értékéből.

dax_232221

A szektorindexek közül az élen járt a kiskereskedelem, míg az autószektor részvényei gyengélkedtek, a Volkswagen 1,8, a BMW 2,3 árfolyama százalékot esett.

Az egyedi sztorik közül kiemelhető a Rheinmetall, amely közel 4 százalékot emelkedett a mai befektetői prezentációját követően.  

rhein231121

Durva, amit az argentin tőzsde művel ma

Az argentin tőzsde Merval indexe 18 százalékkal erősödött a keddi kereskedés kezdetekor, a hétfővel megtoldott háromnapos hosszú hétvége utáni első munkanapon, amikor elnökválasztás második fordulójában Javier Milei került ki győztesként.

Tovább a cikkhez

Megszavazta a Parlament: megszűnik a közműadó a távközlési cégeknek

Magyarország Országgyűlése a mai napon törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó hatályon kívül helyezéséről 2024. január 1-jétől – tette közzé a Magyar Telekom.

Tovább a cikkhez

Gyengén szerepeltek a blue chipek a magyar tőzsdén

Miközben az európai tőzsdéken felemás a hangulat, a BUX csökkenéssel fejezte be a keddi kereskedést, miután az OTP kivételével az összes blue chip jelentősebbet esett ma.

Tovább a cikkhez

Ralizik a Waberer's

Jelentős emelkedésben van a Waberer's árfolyama, a jegyzés 7,5 százalékkal került feljebb. Hír nem érkezett a vállalattól és a technikai kép sem indokolja a mostani emelkedést.

waberer1s1121

A forgalom egyáltalán nem kiugró, jelenleg az elmúlt 30 nap átlagával megegyező a részvények forgalma. Egy nagyobb ugrás látszik a forgalomban 14:30 környékén, ekkor hirtelen 20 millió forinttal nőtt a volumen.

Lefordultak az amerikai tőzsdék

Az európai részvénypiacokhoz hasonlóan az USA-ban is esnek a tőzsdék, a Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,2 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos mínuszban kezdett.

A hangulatot negatívan befolyásolta, hogy több kisker cég gyenge gyorsjelentést tett közzé: a Lowe's 2,9 százalékot esett, miután csökkentette egész éves értékesítési előrejelzését. A Best Buy 4,1 százalékkal került lejjebb, miután csökkentette az egész éves bevételi prognózisát, miután a cég árbevétele az előző negyedévben is elmaradt a várakozásoktól. Az American Eagle ruházati kiskereskedő 16,8 százalékot zuhant, miután a vártnál gyengébb működési eredményre vonatkozó előrejelzést tett közzé az egész évre vonatkozóan.

spx1121a

Visszahívták Patai Mihályt - Megvan, ki lehet a következő BÉT-elnök

Tegnap beszámoltunk róla, hogy visszahívták Patai Mihályt a BÉT igazgatóságának elnöki pozíciójából. Azóta megjelent egy másik közlemény is, mely alapján Virág Barnabás, az MNB jelenlegi alelnöke lehet az új BÉT-elnök.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Az MNB kamatdöntése nem okozott meglepetést és ennek megfelelően a magyar tőzsde sem reagált érdemben. A BUX már a kamatdöntés előtt is 0,5 százalék körüli mínuszban volt, ehhez képest nem történt jelentős változás.

buxkomp1121a

Elkapkodták a befektetők az MBH Jelzálogbank zöld jelzálogleveleit, ugrik a részvényárfolyam is

Sikeres volt az MBH Jelzálogbank keddi zöld jelzáloglevél kibocsátása, a bank az eredetileg hárommilliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-aukcióján csaknem 7,5 milliárd forintos befektetői igény mutatkozott - közölte a társaság.

Tovább a cikkhez

Kivárás a magyar tőzsdén a kamatdöntés előtt

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a magyar tőzsdén is mérsékeltek a mozgások. Hamarosan 14 órakor érkezik az MNB kamatdöntése, majd 15 órakor a sajtótájékoztató. Ez alapvetően hozhatna mozgásokat a piacon, de Virág Barnabás a múlt héten egy konferencián egyértelműen utalt rá, hogy maradhat a kamatcsökkentési tempó, így borítékolható a 11,5 százalékra csökkenő alapkamat.

Tovább a cikkhez

Oldalazik a BUX, tovább emelkedik a Nyomda

A délután első felére ráfordulva továbbra sem alakult ki határozott irány a magyar részvénypiacon, a BUX index tegnapi záróértékétől néhány pontra található. Folytatódik a Nyomda emelkedése a mai kereskedésben, miután a pénteki piaczárást követő erős gyorsjelentésre már tegnap is meghúzták a papírt.

buxkomp1121

Kezd negatívba fordulni a hangulat

Kezdenek lefordulni az európai tőzsdék, ugyan a DAX még 0,2 százalékos pluszban van, a CAC 0,2 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,5 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került 0,6 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig stagnál. A szektorokat tekintve, a távközlési és energiaipari részvények csökkenése ellensúlyozta az alapanyaggyártók emelkedését, miközben a befektetők arra várnak, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve alátámasztja-e azokat a várakozásokat, amelyek szerint a döntéshozók befejezték a kamatemeléseket.

dax1121a

A világ egyik legnagyobb autógyártójával épít közös akkumulátorgyárat a CATL

A Stellantis és a CATL gyárat tervez építeni Európában, ahol alacsony költségű akkumulátorokat gyártanának - tudósított a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

Iránykereséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékot emelkedett, míg a CAC 0,1 százalékot esett, a FTSE 100 pedig szintén 0,1 százalékot gyengült. A milánói börze is lejjebb került került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot emelkedett.

dax1121

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a magyar tőzsdén sem alakult ki határozott irány a kereskedés első szakaszában.

Tovább a cikkhez

Két kézzel kezdték el kivonni a tőkét Kínából a külföldi befektetők

A globális befektetők több mint 25 milliárd dollárt vontak ki a kínai részvénypiacról az ország gazdasági növekedésével és az ingatlanszektorral kapcsolatos aggodalmak miatt. Ezzel az év első hét hónapjában Kínába áramló tőke közel háromnegyede elhagyta az országot - írta meg a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés jöhet

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,6 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,7 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,15 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,25 százalékot emelkedett, míg a CSI 300 0,49 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,45 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,23 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,21 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,03 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,09 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Az ÁKK ma szokás szerint 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket értékesít, majd délután jön az MNB kamatdöntő ülése. Ez akár izgalmas is lehetne, hiszen a vártnál alacsonyabb októberi infláció és a nemzetközi hangulat javulása mellett gyorsíthatna a múlt havi 75 bázispontos kamatvágási ütemen a jegybank. Azonban Virág Barnabás a múlt héten egy konferencián egyértelműen utalt rá, hogy maradhat a kamatcsökkentési tempó, így borítékolható a 11,5 százalékra csökkenő alapkamat. Ettől függetlenül persze a jegybanki kommunikáció még tartogathat izgalmakat piaci szempontból. Magyar idő szerint este nyolckor érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, mely szintén hozhat komolyabb kilengéseket a piacon.

2023. november 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 20. hétfő 8:30 MNB Befektetési alapok prudenciális adatai Q3
november 20. hétfő 8:30 MNB Előzetes pénzügyi számlák Q3
november 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 21. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 21. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 23. csütörtök 8:30 KSH Keresetek szept.
november  23. csütörtök 11:00 PM Részletes áht adatok okt.
november 24. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás és munkanélküliség okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 20. hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
november 20. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelői árak okt.
november 20. hétfő 11:00 EU Építőipar szept.
november 21. kedd 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
november 22. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése okt.
november 22. szerda 16:00 USA Fogyasztói bizalom nov.
november 23. csütörtök 9:15 Franciao. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 9:30 Németo. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 10:00 EU Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
november 24. péntek 0:30 Japán Infláció okt.
november 24. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
november 24. péntek 10:00 Németo. IFO index nov.
november 24. péntek 15:45 USA Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,5 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 10,1 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 80,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 5,2 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 8,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 151,04 0,6% 2,4% 6,1% 6,0% 4,2% 43,7%
S&P 500 4 547,38 0,7% 3,1% 7,7% 18,4% 14,7% 72,1%
Nasdaq 16 027,06 1,2% 3,5% 10,1% 46,5% 37,3% 145,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 388,03 -0,6% 2,5% 6,8% 28,0% 19,7% 54,7%
Hang Seng 17 778,07 1,9% 2,0% 3,5% -10,1% -1,2% -31,2%
CSI 300 3 576,32 0,2% -0,1% 1,9% -7,6% -5,9% 11,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 901,33 -0,1% 3,6% 7,5% 14,2% 10,2% 43,7%
CAC 7 246,93 0,2% 2,3% 6,3% 11,9% 9,1% 47,1%
FTSE 7 496,36 -0,1% 0,9% 1,3% 0,6% 1,5% 7,9%
FTSE MIB 29 541,9 0,1% 2,1% 8,0% 24,6% 19,7% 59,9%
IBEX 9 839 0,8% 4,0% 9,0% 19,6% 21,1% 11,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 895,03 -0,2% -0,3% 1,0% 29,9% 27,9% 45,7%
ATX 3 276,96 0,1% 1,5% 8,0% 4,8% 1,6% 8,2%
PX 1 386,76 0,2% 1,4% 3,4% 15,4% 11,5% 30,8%
WIG20 74 783,94 0,9% 5,0% 9,4% 30,1% 36,2% 35,5%
Magyar blue chipek              
OTP 13 800 -0,6% 0,1% 4,4% 36,5% 30,4% 22,2%
Mol 2 810 -0,1% -0,8% -3,1% 8,0% 4,9% -9,6%
Richter 8 730 0,0% -1,6% -1,4% 5,2% 9,1% 65,7%
Magyar Telekom 613 0,8% 1,2% 7,5% 80,8% 91,3% 42,6%
Nyersanyagok              
WTI 78,43 2,5% -0,5% -10,9% -2,2% -2,0% 47,4%
Brent 81,73 1,3% -1,1% -11,4% -3,8% -6,8% 28,5%
Arany 1 974,4 -0,3% 2,0% -1,0% 8,7% 12,5% 61,3%
Ezüst 23,54 -0,8% 5,7% -0,2% -0,9% 11,8% 63,9%
Devizák              
EURHUF 379,6250 0,2% 0,6% -0,7% -5,2% -6,5% 18,2%
USDHUF 347,0223 -0,3% -1,7% -3,9% -7,5% -11,4% 23,3%
GBPHUF 434,1450 0,3% 0,3% -1,0% -3,9% -7,2% 20,1%
EURUSD 1,0940 0,5% 2,3% 3,3% 2,5% 5,6% -4,1%
USDJPY 149,5500 0,0% -1,4% -0,2% 12,3% 6,9% 32,8%
GBPUSD 1,2496 0,5% 2,0% 2,8% 3,9% 4,8% -2,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 480 2,3% 2,7% 26,2% 125,7% 124,7% 761,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,44 -0,5% -4,5% -9,7% 15,7% 15,9% 44,6%
10 éves német állampapírhozam 2,58 1,0% -3,9% -9,5% 0,7% 27,8% 639,3%
10 éves magyar állampapírhozam 6,92 0,0% -4,7% -10,2% -25,2% -18,5% 96,0%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Shutterstock

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde