Elképesztő: többet költenek a férfiak a ruhaboltban, ha egy vonzó srác áll a bejáratnál, mint a nők
Gazdaság

Megjöttek az MNB inflációs mutatói, melyek megerősítik a jó hírt

Portfolio
Novemberben 7,9 százalékra csökkent a magyar infláció a KSH adatai szerint, ez majdnem kétéves mélypontot jelent. Az MNB alapmutatói is további csökkenést jeleznek, vagyis megerősítik a kedvező tendenciát.

Novemberben a 7,9 százalékra csökkenő infláció és a 9,1 százalékra mérséklődő maginfláció mellett az MNB alapmutatói is további visszaesést mutattak. Az adószűrt maginfláció is 9,1 százalékra csökkent, míg a keresletérzékeny infláció 10,5 százalék volt, a ritkán változó árú termékek inflációja pedig 9,6 százalékra csökkent.

mnbinfla231208

Az infláció lassulása továbbra is széles körben érzékelhető, amit a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott keresleti környezet, a bázishatások és az elmúlt évinél érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttes hatása okoz – olvasható a jegybank elemzésében. Hozzáteszik, hogy az infláció összességében alacsonyabb lett a szeptemberi Inflációs jelentés előrejelzésénél, amit elsősorban a volatilis áralakulású üzemanyagárak csökkenése magyarázott. Az infláció 2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A dezinfláció általános volt, amihez az élelmiszerek (-0,6 százalékpont), az üzemanyagok (-0,4 százalékpont) és az ipari termékek (-0,4 százalékpont) egyaránt érdemben hozzájárultak.

Az éves bázisú maginfláció 1,8 százalékponttal mérséklődött. A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink szintén mérséklődtek. Az inflációs alapfolyamatok folytatódó lassulását jelzi, hogy a maginfláció rövidebb bázisú (3hó/3hó) összevetésben novemberben is 3 százalék alatt alakult.

Az árazási mintázatokban az elmúlt hónapokban kialakult trend folytatódott. Novemberben minden termék- és szolgáltatás-főcsoportban mérséklődött az éves áremelkedés üteme. Az előző hónaphoz viszonyított árváltozás mértéke az év ezen időszakára jellemző historikus átlagnak megfelelően alakult.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A kiskereskedelmi értékesítési árakra, illetve a szolgáltatásokra vonatkozó vállalati árvárakozások a Covid-járványt megelőző szinteken alakultak novemberben.

mnbinfla231208kettő

Címlapkép forrása: Shutterstock

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford