bankjegy forint
Gazdaság

Megszólalt a KSH: "nem manipuláljuk az adatokat!"

Portfolio
Csütörtök reggeli cikkünkben számoltunk be arról, hogy már a külföldi piaci szereplőknek is feltűnt a magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana. Később a Reuters arról írt, hogy a KSH az Eurostattal egyeztet a módszertanról, ugyanis néhányan azt vetették fel, hogy a statisztikai hivatal hozzájárult a kormány kitűzött céljának látszólagos teljesítéséhez. Csütörtök este a KSH is megszólalt az ügyben: elismerték, hogy az Eurostattal egyeztetések zajlanak, ugyanakkor leszögezték, hogy független intézményként objektíven tájékoztatnak az adatokról.

A Reuters felidézte, hogy októberben egyszámjegyűre süllyedt a magyarországi infláció, az éves ütem 9,9%-os áremelkedést mutatott és alulmúlta a 10,4%-os piaci Reuters-előrejelzést. Ezt követően néhány szakember azt vetette fel, hogy a statisztikai hivatal hozzájárult a kormány kitűzött céljának teljesítéséhez. A hírügynökség a statisztikai hivatal szerdai közleményét is idézte, melyben határozottan visszautasította a vádakat, kiemelve, hogy az inflációs adatokkal kapcsolatos számításai "teljes mértékben összhangban vannak az európai statisztikai iránymutatásokkal".

Az Eurostat közölte, hogy "rendszeres párbeszédet folytat valamennyi EU-tagállam statisztikai hivatalával a HICP-statisztikák (Harmonizált fogyasztói árindex) statisztikáinak harmonizációjával és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről", és rendszeresen ellenőrzi a módszertani irányelvek betartását is.

Magyarország esetében az Eurostat tárgyal a KSH-val az energiainfláció számítási módjáról

- közölte sajtóirodája a Reuters kérdéseire e-mailben.

Csütörtök reggeli cikkünkben számoltunk be arról, hogy már a külföldi piaci szereplőknek is feltűnt a magyar statisztikai hivatal energiainflációt érintő számítási módszertana:

A KSH lapunkhoz eljuttatott levelében azt írja, nem "trükköztek" a számokkal:

statisztikáink minőségét nemzetközileg egységes, szakmailag megalapozott és statisztikai tudományos eljárásokkal kidolgozott módszertanok biztosítják, tehát nem történt manipulálás a számításban.

Azt is hozzáteszik, a fogyasztói árak számítása is nemzetközileg elfogadott jogszabályok és módszertani útmutatók szerint történik, melyekben az elmúlt több mint 1 évben nem történt változás. A jelenlegi módszertant nem 2023-ban, hanem még 2022 augusztusában, az emelkedő energiaárak idején vezették be, ez azóta is változatlan.

Megerősítették, hogy az Eurostattal zajlanak az egyeztetések a háztartási energia inflációjának számítása vonatkozásában. "A magyarországi infláció számításának módszertana eddig is és ezt követően is megfelel az EU-s irányelveknek. Megjegyezzük továbbá, hogy az Eurostat jelenleg dolgozik az energiaárak méréséről szóló ajánlás EU szintű, azaz az Európai Unió tagállamaira vonatkozó módosításán - írják.

Hozzátették azt is, hogy a KSH független intézmény. Célja, hogy minél több, minél jobb minőségű adat és információ jusson el minél több felhasználóhoz, a számukra legmegfelelőbb csatornán.

Címlapkép forrása: Getty Images

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bolt bevásárlás kisker kiskereskedelem