tom lee fundstrat
Üzlet

Megszólalt a Wall Street egyik legnagyobb bikája, történelmi csúcsot dönthetnek a tőzsdék

Portfolio
Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors elemzési vezetője szerint az S&P 500 index 2024 végére 5 200 pontig emelkedik a csökkenő infláció és az alacsonyabb kamatok miatt - közölte a MarketWatch.

Az örökoptimista Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors elemzési részlegének vezetője szerint az S&P 500 a jövő év végére eléri az 5200 pontot. Ez a jelenlegi szinthez képest megközelítőleg 14 százalékos emelkedést és új történelmi csúcsot jelentene.

spx5200

Lee csütörtökön közölt előrejelzése azon a várakozásán alapul, hogy az infláció csökkenése a kamatok csökkenéséhez és a pénzügyi feltételek gyorsuló lazulásához vezet. Ezek a tényezők várhatóan serkentik a vállalati profitnövekedést és növelik a részvénypiaci értékeltségeket.

Ezeken kívül Lee azt is felvetette, hogy valószínűleg az amerikai gazdaság 2024-ben elkerüli a recessziót. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a munkaerőpiac az év első felében gyenge lehet.

A csütörtöki elemzésében Lee optimizmusát fejezte ki a részvénypiacokkal kapcsolatban. Azt írta:

Ahogy haladunk 2024 felé, a befektetői szkepticizmus csökkent, de a befektetők általánosságban óvatosak. Összességében pozitívan állunk a részvényekhez, de úgy gondoljuk, hogy az emelkedés nagy része 2024 második felében fog bekövetkezni.

Lee a pénzügyi feltételek enyhülésére számít annak a várakozásnak köszönhetően is, hogy a Federal Reserve nem emeli tovább a kamatokat, sőt, jövőre akár csökkenteni is kezdheti azokat. Ez a vásárlóerő és a reálbérek növekedése révén a fogyasztói jövedelmek növekedéséhez vezethet.

Lee jövőre a 30 éves jelzáloghitel-kamatlábak csökkenését és az amerikai vállalatok számára a felhalmozott kereslet növekedését várja. Úgy véli, hogy ezek a tényezők sokkal jobb makrogazdasági környezetet teremtenek, mint 2023-ban.

Az értékeltségek tekintetében Lee arra számít, hogy az S&P 500 előre tekintő P/E rátája 2024-ben a 20-as értéket is elérheti. Jelenleg a FactSet adatai szerint az S&P 500 több mint 18-as előre tekintő P/E rátával rendelkezik. Lee a historikus adatokra hivatkozva megjegyezte, hogy az 1937 óta eltelt időszakban, amikor a 10 éves állampapír hozamok 4-5 százalék között voltak, akkor az S&P 500 előre tekintő P/E rátája az esetek 65 százalékában meghaladta a 18-as értéket. Csütörtökön a 10 éves amerikai állampapír hozama 4,13 százalék közelében állt.

A vállalati profitokat illetően Lee az S&P 500 egy részvényre jutó eredményének (EPS) 8,3 százalékos növekedését várja 260 dollárra. Ennek hátterében várhatóan a ciklikus EPS-élénkülés és a pénzügyi feltételek enyhülése áll, ami a capex fellendüléséhez vezethet.

Lee S&P 500-ra szóló év végi célára jelentősen magasabb, mint a Portfolio által összegyűjtött elemzői célárak átlaga. Ez alapján a Capital Economics után a második legmagasabb célár az övé.

Lee az idei év során a Wall Street legoptimistább elemzői közé tartozott, és egyike volt azon kevés stratégának, akik pontosan jelezték előre a 2023-as tőzsdei ralit. Az év végéhez közeledve továbbra is azt várja, hogy az S&P 500 új történelmi csúcsot ér el 4 825 pontnál.

Címlapkép forrása: Cindy Ord/Getty Images for Yahoo

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde