Munkaerőhiány a kórházakban: bérműtősök, bérnővérek felvételére kényszerülnek
Üzlet

Megválasztották a Magyar Orvosi Kamara új elnökét

Portfolio
Álmos Pétert választották a küldöttek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének. A leendő elnök a 192 érvényes szavazatból 109 szavazatot kapott, míg Dr. Kozma Gábor 83-at - közölte a MOK.hu.

Az elnök megválasztása után Kozma Gábor csapatának jelöltjei közül többen visszaléptek. A két alelnöknek Dr. Meglécz Katalint és Dr. Böszörményi-Nagy Gézát választották meg. A fogorvosokat képviselő alelnök Dr. Skapinyelcz Tibor lett ( ő Kozma Gábor listáján indult). A visszalépések miatt Svéd Tamás maradt az egyetlen főtitkár jelölt, őt meg is választották erre a pozícióra. Titkárnak választották Dr. Pinke Ildikót, Dr. Hegedűs Tamást, Dr. Keczéry Attilát és Kostyalik Jánost. Az Országos Felügyelőbizottság elnöke Dr. Szécsényi-Nagy Balázs, alelnöke Al-Katib Kamil lett. Az Etikai Kollégium elnöke Dr. Kereszty Éva Margit, alelnöke Dr.Pócs Dávid lett.A küldöttközgyűlést az új elnök zárta, megköszönte a bizalmat  megválasztott tisztségviselő társai nevében is és mint mondta, azon fog dolgozni, hogy azok bizalmát is kiérdelje, akik most úgy gondolták, hogy nem is volt érdemes indulni. Reméli, hogy négy év múlva is egy egységes kamara lesz, nem férkőzik közéjük a megosztottság és a polarizáció.

Álmos Péter pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa. Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport egyik alapítója volt, ebből nőtt ki az Újratervezés csoport, amely 4 évvel ezelőtt sikeresen elnyerte a MOK irányítását.

A jövőbeli terveivel kapcsolatban Álmos Péter a 24.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy legfontosabb cél most az, hogy megtartsák a tagjaikat, és megszólítsák a fiatalokat, hogy meglegyen az utánpótlás. Emellett a szervezet megújításának fontosságát is kiemelte, amit öt pillérre építene:

  • Első pillér, hogy marad az érdekképviselet, meg kell őrizni a bérek értékállóságát, a felmerülő érdeksérelmek képviseletét.
  • Második pillér a kamara szakmai szerepében való előrelépés, melyben fontos cél, hogy közelebb kerüljön a kamara a betegágyhoz, a gyógyítókhoz.
  • Harmadik pillér a társadalmi szerep. Ide sorolható az etikai rendelkezések jogának visszaszerzése, hogy ne a kórházak alá tartozó etikai bizottságok működjenek, hanem független testületek. Az orvostársadalom nagyon fáradt így, mediálni kell a társadalom és a kimerült orvosok között.
  • Negyedik pillér a kamara átalakítása, amiben most sok a párhuzamos funkció. Meg kell erősíteni a helyi jelenlétet, területi szervezeteket és támogatni, hogy minél több fiatal töltsön be tisztséget a kamarán belül.
  • Ötödik pillér, amire a legfontosabbként hivatkozott, a közösség építése. Erősíteni kell, hogy a tagokat összekötő hivatás átível a politikai, vallási nézetkülönbségek fölött. A társadalomban érzékelhető megosztottságnak nem szabad teret engedni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde