erdő körforgásos gazdaság természet zöld világ fenntarthatóság
Gazdaság

Meredeken növő pályán a globális anyaghasználat - Mikor hagyjuk abba a Föld kizsigerelését?

Portfolio
A globális anyaghasználat körforgásos mutatója egyre romlik. Míg 2018-ban a világgazdaság által felhasznált összes nyersanyag 9,1%-a került ki újrahasznosított anyagokból, addig ez a szám 2023-ban már csak 7,2%. A jelenlegi üzletmenet folytatásával pedig 2050-re akár 84%-kal is növekedhet a globális anyaghasználat mennyisége, miközben a társadalmi igények kielégíthetők lennének a jelenleg felhasznált anyagmennyiség 70%-ával. A körforgásosság szintjének ilyen mértékű növelése jelentős hatással lenne több ökológiai átbillenési pontra. Miért fontos, hogy körforgásban tartsuk az erőforrásokat, felhasznált anyagokat, eszközöket? Hogyan tud a körforgásos gazdaság, mint komplex rendszer hatékony eszközöket adni az éghajlatváltozás, biodiverzitás és az ESG-kérdések megoldására? Ezekről a kérdésekről szólt a BCSDH Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozója.

"1,75 Földnek megfelelő erőforrást használunk jelenlegi életmódunk fenntartásához, és az ökoszisztémák nem tudnak lépést tartani igényeinkkel. A károsodott ökoszisztémák súlyosbítják az éghajlatváltozást, aláássák az élelmezésbiztonságot, és veszélybe sodorják az embereket és a közösségeket. Miközben a valós társadalmi igények kielégítéséhez elég lenne 30%-kal kevesebb anyagmennyiség, gazdaságunk még mindig növekvő anyaghasználati pályán van. Ebben a helyzetben a körforgásos gazdaságra való áttérés felgyorsítása közös érdekünk, hisz önmagában az ezzel járó fogyasztáscsökkenés számos klíma és ökológiai krízisre megoldást jelentene" – mondta el a konferencián Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

A körforgásos gazdaság aktuális hazai szabályozási környezetéről Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára beszélt. Kiemelte, hogy Magyarországon az egyszerhasználatos műanyagok kivezetése, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetése, az új kötelező visszaváltási rendszer, illetve a már életbe lépett koncessziós új hulladékgyűjtési rendszer az egyetlen lehetőség, hogy teljesüljenek az EU-s és magyar klímacélok. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy készül az ESG hazai szabályozási kerete, összhangban az EU-s szabályokkal.

Az Európai Unió bevezeti a gazdaság működésébe az ESG szempontrendszert, azzal a céllal, hogy a gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatóság tekintetében objektiven vizsgálható legyen.Ennek megfelelően a hazai ESG törvényjavaslat a szabályozói környezet tudatos alakításával egyértelmű felhasználói utat teremt a vállalatoknak az ESG adatszolgáltatás során. Létrehoznak egy ESG Akkreditációs Bizottságot és Nemzeti ESG Tanácsot, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, ami felügyeli majd a vállalkozások ESG célú átvilágítási kötelezettségeinek teljesítését és az ESG adatszolgáltatási folyamatok átláthatóságát, valamint közzéteszi a benyújtott ESG-beszámolókat.

Mi a körforgásos gazdaság? A jelenlegi, ún. lineáris gazdasági modellben a technikai és biológiai alkotóelemeket a természetből kivesszük, átalakítjuk, majd felhasználás után hulladékként kezeljük, melynek jelentős részét nem forgatjuk vissza a folyamatba. Ezzel szemben a körforgásos gazdasági modellben az anyagcsere-folyamatok zárt körben történnek, a hulladék szinte 100%-osan hasznosul, a biológiai, illetve technológiai alkotórészek minőségi veszteség nélkül visszakerülnek a körfolyamatokba. A körforgásos gazdaságra való áttérés tehát nem más, mint a piacok, a fogyasztók és a természeti erőforrások közti viszony újragondolása, a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás révén.

A konferencián Prof.dr.ir Vincent Gruis a Delfti Műszaki Egyetem Lakásgazdálkodás professzora a fenntartható építőipari lehetőségeket, illetvev az átmenet egyes eszközeit mutatta be, míg a körforgásos szemlélet pénzügyi aspektusairól Joost van Dun, az ING Bank körforgásos gazdaságért felelős vezetője beszélt. Talán még nincs minden vállalat felkészülve, ugyanakkor a 2024-től alkalmazandó CSRD jelentésekben a körforgásos gazdasági előrehaladásokról is számot kell adnia a vállalatoknak. A CSRD eszköztárról Camilla Visconti, Circle Economy Consulting tanácsadója adott elő. Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten Informatikai Kft. stratégiai igazgatója pedig bemutatta, hogy a kkv szektor körforgásos átmenetében milyen segítsége lehet az Opten ESG Indexének. Szarvas Gábor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének elnöke egy épületekre vonatkozó zéró karbon ajánlást mutatott be.

A konferencia további kerekasztal-beszélgetései során szó volt arról, hogy miként segíthet az ESG kritériumok teljesítésében a körforgásos gazdaság, valamint, hogy a befektetések kockázatmentesítésének, az éghajlatvédelmi és biodiverzitás kötelezettségvállalások teljesítésének is kulcsfontosságú elemei a körforgásos gazdaság és az ESG. A szakértők az új hulladékgazdálkodási rendszerről is beszélgettek, melynek célja, hogy 3 éven belül már 90%-osan működjön. Sok előre nem látható kihívást kell kezelni mostantól, ilyen például az illegális hulladékimport mértéke, ami meghaladja az előzetes becsléseket. Nagyon fontos a szereplők edukálása, ezért jelentős és több rétegű kampány indul, hogy a fogyasztók különböző korosztályokból, de a piaci szereplők is értsék az új rendszer minden részletét.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta