tőzsde részvény részvénypiac
Üzlet

Mérsékelt emelkedéssel készültek az amerikai részvényindexek az ünnepre

Portfolio
Ázsiában szerda reggel vegyes mozgásokat láttunk, amit az európai piacokon emelkedés követett és a jó hangulat átterjedt az amerikai részvényindexekre is, amelyek fél százalék körüli pluszba lendültek. A dollár kicsit javított az elmúlt napok folyamatos esése után, miután a vártnál kissé erősebb munkaerőpiaci adat érkezett. A kriptopiac visszapattant a tegnapi esésből, miután tegnap lemondott a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének számító Binance vezére. Csütörtökön a hálaadás miatt kereskedési szünnap lesz az Egyesült Államokban, pénteken aztán részlegesen újranyitnak a piacok.

Maradtak a mérsékelt pluszok a végéig is

A kereskedés végére 0,4-0,5%-os pluszban állapodott meg a három vezető amerikai részvényindex, így tehát mérsékelt optimizmus mellett készültek a befektetők a holnapi hálaadás miatti ünnepnapra.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Mérsékelt emelkedéssel készülnek az amerikai részvényindexek az ünnepre

Átterjedt a mérsékelten optimista hangulat Európáról az amerikai részvénypiacokra is, amelyek a délutáni amerikai munkaerőpiaci és tartós cikkek rendelésállományi adatai után fél százalék körüli emelkedést mutatnak a záráshoz közeledve. Holnap a hálaadás napja miatt zárva lesznek az amerikai piacok, aztán pénteken részben újranyitnak, de sok amerikai befektető valószínűleg négynapossá teszi a hétvégét, így pénteken alacsony forgalom várható.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A végére lendült be a magyar tőzsde

A mai nap folyamán gyakorlatilag végig óvatos optimizmus jellemezte a nemzetközi piacokat, amivel a magyar tőzsde is emelkedni tudott, sőt, a nap végére lendületet is vett a BUX így végül 0,7 százalékos pluszban zárt a hazai részvényindex.

Tovább a cikkhez

Tovább ralizik az MBH Jelzálogbank

Nincs megállás, délután írtunk róla, hogy az MBH Jelzálogbank árfolyama 20 százalékos pluszban van, azóta viszont 28 százalékos pluszban is járt az árfolyam.

mbhjzbdsa

Ők írják a következő évtized meghatározó sztoriját - Ha lemaradsz, kimaradsz!

Tovább dübörög a mesterséges intelligencia őrület a tőzsdéken, az pedig már most nyilvánvaló, hogy az AI-forradalom legnagyobb nyertese a chipgyártók közül az Nvidia. A vállalat a harmadik negyedévben is mondhatni simán megfelelt a toronymagas elvárásoknak, ami a részvényárfolyamban is tükröződik. Olcsó vagy drága az Nvidia? Hogyan vélekednek az elemzők? Van élet az Nvidián túl is? Mibe fektessenek azok, akik lemaradtak az idei raliról? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat az USA-ban

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,3 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,5 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett. Támogatja az amerikai tőzsdék emelkedését, hogy a kötvényhozamok két hónapos mélypontra esett.

A tegnap jelentő Nvidia 0,7 százalékot esett, miután a Wall Street várakozásait ugyan felülmúlta a cég, de figyelmeztetett hogy az amerikai exportkorlátozások jelentősen visszavethetik a vállalat Kínából származó bevételeit. Az olaj árfolyama közben esik, miután az OPEC+ elhalasztotta a hétvégi ülését, mivel a kitermelési szintekről folytatott tárgyalások nehézségekbe ütköztek.

spx1122asad

Hirtelen bezuhant az olaj ára!

Nagyot zuhant az olaj nemzetközi ára egy friss bejelentésnek köszönhetően.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedés

A délutáni órákban is kitart az emelkedés az európai piacokon, a mozgások azonban továbbra is mérsékeltek. A BUX több régiós indexhez hasonlóan kis emelkedésben van, 0,2 százalékkal került feljebb a hazai benchmark értéke.

buxkomp1122asd

A BUX index komponenseinek mozgásából az látszik, hogy a elsősorban a Richter húzza az indexet, miközben a komponensek nagyobbik része mínuszban van.

buxkomp1122asd1qwe

Megint csengetés volt a BÉT-en, újabb részvény debütált

A Biggeorge Property többségi irányítása alá tartozó Biggeorge REIT részvényei is megjelentek a BÉT-en. Míg az elsősorban lakó- és logisztikai ingatlanfejlesztéssel, ingatlanbefektetéssel és alapkezeléssel foglalkozó Biggeorge Property tavaly a BÉT Xtend szekciójában foglalt helyet, a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) működő és jelenleg jelentős ipari parki fejlesztéssel foglalkozó Biggeorge REIT a standard szekcióban debütált.

Tovább a cikkhez

Még csak most jöhet az igazi tűzijáték a Teslánál - Ideje beszállni?

A harmadik negyedéves gyorsjelentést követően csúnyán megütötték a Teslát, az esést pedig az HSBC célárvágása tovább súlyosbította: júliusi csúcsától egy ponton már 35 százalékos mínuszban is volt a papír. A befektetők kamatvágással kapcsolatos várakozásai, valamint az ezzel egyidejű nemzetközi hangulatjavulás a Teslának is jót tett, az elmúlt hetekben nagyot ralizott a papír. Az igazi tűzijáték azonban könnyen lehet, hogy még csak most fog következni, így megnéztük, hogy érdemes lehet-e még beszállni.

Tovább a cikkhez

Tépik a magyar tőzsde új sztárjának részvényeit

Már tegnap is beszámoltunk róla, hogy jelentősen emelkedett az MBH Jelzálogbank árfolyama, miután a befektetők elkapkodták a vállalat jelzálogleveleit. Ma ehhez képest is sokkal nagyobb pluszban van a jegyzés.

Tovább a cikkhez

Érdekeset húztak Soros Györgyék - Vajon bejött?

Az egyre meredekebb nemzetközi konfliktusok, a bizonytalan infációs környezet és a továbbra is fennálló energiaellátási nehézségek ellenére új csúcsokat tesztelgetnek a világ tőzsdéi, ebben a környezetben nem látszik egyértelműen az irány a befektetők számára: nehéz eldönteni, hogy be kell-e szállni a részvénypiaci raliba, vagy inkább menekülni kell a piacokról. Ebben a helyzetben értékelődik talán fel leginkább a "nagy öregek" tapasztalata, ilyenkor egyre nagyobb figyelem fordul a több válságot is megélt, veterán befektetési guruk tőzsdei lépéseire. A magyar származású üzletember és filantróp Soros György pontosan egy ilyen figura, a tőzsdefelügyeletnek benyújtott információk tükrében pedig azt lehet elmondani, hogy az általa alapított hedge fundnak egyre hangsúlyosabb a jelenléte a tőzsdéken. De ami talán a legérdekesebb: a nemrég lezárt negyedévben a legnagyobb részvényvásárlás apropóján olyan neves gurukkal ment szembe a Soros Management Fund, mint például Warren Buffett vagy Ray Dalio.

Tovább a cikkhez

Kis emelkedés

A délelőtti kereskedésben kitart az emelkedés az európai tőzsdéken, bár továbbra is mérsékelt elmozdulásokról beszélhetünk.

  • Az egyedi részvények közül a brit Sage Group 12 százalékot emelkedett, miután 18 százalékos emelkedésről számolt be az egész éves működési eredményben, és közölte, hogy a marzsok idén tovább nőnek. A brit vállalat emellett 350 millió fontos részvény-visszavásárlási programot is bejelentett.
  • A Thyssenkrupp 7,1 százalékot emelkedett, miután a német konszern "erős" szabad cash flow-ról számolt be az egész éves eredményeket illetően.
  • A Hugo Boss 2,3 százalékot emelkedett, miután a Deutsche Bank és a BofA felminősítette a német divatház részvényeit.
buxkomp1122

Új tőzsdére vezethetik be a Debrecenben terjeszkedő CATL részvényeit

A kínai Contemporary Amperex Technology, azaz a CATL fontolgatja, hogy a hongkongi tőzsdére is bevezesse részvényeit - írja forrásaira hivatkozva a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Berúgta az ajtót a láncfűrészes elnök - Sokan összeomlástól tartottak, épp az ellenkezője történt

A várakozásoknál jóval nagyobb fölénnyel, a szavazatok 56 százalékával választották meg a vasárnapi argentin elnökválasztáson a magát anarchokapitalistának nevező szélsőjobboldali Javier Mileit, aki a választási kampányban a mostanra 140 százalék fölé emelkedő infláció letörését, a gazdaság dollárosítását, a központi bank megszüntetését, egyes minisztériumok bezárását és az állam méretének drasztikus visszavágását ígérte, utóbbi szemléltetésére kampányában láncfűrészt lóbált feje felett. Sokan attól tartottak, hogy a drasztikus lépések belengetése miatt a választási győzelmét követő első munkanapon a betétesek megrohamozzák a bankokat, a befektetők pedig két kézzel adják majd az argentin részvényeket, de nem ez történt.

Tovább a cikkhez

Kettészakadt a piac: hatalmas nyerők és bukók a hedge fundoknál

Zsúfolva vannak a hedge fundok a „csodálatos hetesnek” nevezett nagy technológiai részvényekkel, ami a befektetők számára kimagasló hozamokat jelent – írja a Goldman Sachs. Mindeközben a piacok esésére fogadó befektetők jelentős vagyont buktak el.

Tovább a cikkhez

Felpattanás a kriptopiacon

Visszapattant a kriptopiac a tegnapi esés után, a bitcoin 2 százalékkal került feljebb, míg az ethereum 3,5 százalékot erősödött. Kedden a bitcoin és más kriptovaluták nagyot estek, miután a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott büntetőjogi vádakban, és bejelentette lemondását az amerikai Igazságügyi Minisztériummal kötött megállapodás értelmében.

btc1122a

Még az AI-forradalom tőzsdei zászlóshajója sem sebezhetetlen

A tegnapi amerikai piaczárás után közzétette legfrissebb számait az AI-forradalom zászlóshajójának számító Nvidia. Ugyan a cég árbevétele és profitja is messze meghaladta a várakozásokat, valamint az előrejelzése is magasabb volt a Wall Street prognózisánál, mégis megütötték a részvényt a zárás utáni kereskedésben. Az Nvidia ugyanis figyelmeztetett, hogy az új amerikai exportkorlátozások miatt a negyedik negyedéves kínai eladásai jelentősen vissza fognak esni, ráadásul a hosszabb távú hatásokat egyelőre nem tudja megbecsülni a cég.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Európa

Pozitív hangulatban indult a kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,3 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,4 százalékot erősödött, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékos pluszban van. A milánói börze is feljebb került a 0,3 százalékkal, míg a spanyol tőzsde szintén 0,3 százalékot erősödött.

dax1122

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

A nemzetközi piackon mérsékelt optimizmus érzékelhető, amivel párhuzamosan a magyar piac is kisebb emelkedéssel indította a napot.

Tovább a cikkhez

Pozitív nyitás jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban zárt, a S&P 500 0,2 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,6 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,22 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 0,26 százalékot esett, míg a CSI 300 0,01 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,38 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,2 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,22 százalékot emelkedhet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,06 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,06 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,16 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Amerikában a tartós fogyasztási cikkek friss rendelésállománya jelenik meg ma délután, míg Európában a fogyasztói bizalom friss adatát publikálják.

2023. november 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 20. hétfő 8:30 MNB Befektetési alapok prudenciális adatai Q3
november 20. hétfő 8:30 MNB Előzetes pénzügyi számlák Q3
november 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 21. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 21. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 23. csütörtök 8:30 KSH Keresetek szept.
november  23. csütörtök 11:00 PM Részletes áht adatok okt.
november 24. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás és munkanélküliség okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 20. hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
november 20. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelői árak okt.
november 20. hétfő 11:00 EU Építőipar szept.
november 21. kedd 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
november 22. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése okt.
november 22. szerda 16:00 USA Fogyasztói bizalom nov.
november 23. csütörtök 9:15 Franciao. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 9:30 Németo. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 10:00 EU Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
november 24. péntek 0:30 Japán Infláció okt.
november 24. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
november 24. péntek 10:00 Németo. IFO index nov.
november 24. péntek 15:45 USA Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 45,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 10,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 79,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 088,29 -0,2% 0,7% 5,9% 5,9% 4,1% 43,4%
S&P 500 4 538,19 -0,2% 0,9% 7,4% 18,2% 14,9% 71,3%
Nasdaq 15 933,62 -0,6% 0,8% 9,4% 45,6% 37,9% 142,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 354,14 -0,1% 2,0% 6,7% 27,8% 19,4% 55,1%
Hang Seng 17 733,89 -0,2% 1,9% 3,3% -10,4% 0,4% -31,7%
CSI 300 3 581,07 0,1% 0,0% 2,0% -7,5% -5,0% 11,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 900,53 0,0% 1,8% 7,4% 14,2% 10,6% 41,4%
CAC 7 229,45 -0,2% 0,6% 6,1% 11,7% 9,0% 45,3%
FTSE 7 481,99 -0,2% 0,6% 1,1% 0,4% 1,4% 6,1%
FTSE MIB 29 153,42 -1,3% -0,7% 6,6% 23,0% 19,7% 55,6%
IBEX 9 827,5 -0,1% 2,1% 8,8% 19,4% 20,0% 9,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 450,22 -0,8% -2,1% 0,2% 28,9% 26,6% 43,2%
ATX 3 252,76 -0,7% -0,2% 7,2% 4,0% 1,3% 5,7%
PX 1 388,53 0,1% 1,1% 3,5% 15,5% 11,7% 30,0%
WIG20 74 711,5 -0,1% 0,7% 9,3% 30,0% 37,7% 32,3%
Magyar blue chipek              
OTP 13 835 0,3% -1,3% 4,7% 36,8% 30,3% 20,4%
Mol 2 780 -1,1% -2,1% -4,1% 6,8% 3,0% -11,4%
Richter 8 500 -2,6% -5,0% -4,0% 2,4% 6,6% 60,1%
Magyar Telekom 607 -1,0% -0,2% 6,5% 79,1% 88,8% 39,5%
Nyersanyagok              
WTI 77,42 -1,3% -1,8% -12,1% -3,5% -3,3% 54,2%
Brent 82,5 0,9% -0,1% -10,5% -2,8% -5,9% 30,2%
Arany 2 002,55 1,4% 1,7% 0,4% 10,3% 15,3% 63,3%
Ezüst 23,88 1,4% 3,3% 1,3% 0,5% 15,4% 64,5%
Devizák              
EURHUF 380,6250 0,3% 1,2% -0,5% -5,0% -6,8% 18,3%
USDHUF 348,0955 0,3% 0,3% -3,6% -7,2% -12,8% 23,3%
GBPHUF 437,8350 0,8% 1,4% -0,2% -3,1% -7,2% 21,3%
EURUSD 1,0935 0,0% 0,9% 3,3% 2,5% 6,8% -4,0%
USDJPY 148,3500 0,0% -1,6% -1,0% 11,4% 4,5% 31,3%
GBPUSD 1,2538 0,3% 0,7% 3,2% 4,2% 6,4% -1,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 35 758 -4,6% 0,5% 20,4% 115,4% 126,8% 688,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,43 -0,2% -0,8% -9,9% 15,5% 15,3% 44,1%
10 éves német állampapírhozam 2,52 -2,5% -1,9% -11,8% -1,8% 27,3% 572,7%
10 éves magyar állampapírhozam 6,73 -2,7% -7,4% -12,7% -27,2% -12,5% 91,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde