A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete
Bank

MNB: ez a hét bankcsoport számít rendszerszinten jelentősnek Magyarországon

Portfolio
2024 januárjától a már előirányzott és megkezdett pálya mentén építi vissza a rendszerszinten jelentősként azonosított hitelintézetek tőkepufferére vonatkozó előírásait az MNB. Idei felülvizsgálatában a tavalyihoz hasonlóan hét bankcsoportot azonosított rendszerszinten jelentősként a jegybank, az érintettek köre az év folyamán nem változott - közölte honlapján az MNB.

A tőkepufferek alábbi táblázat szerinti emelése az MNB szerint hozzájárul a pénzügyi stabilitás megőrzéséhez a turbulens gazdasági környezetben, emellett annak fokozatossága az elmúlt években is támogatta a reálgazdaság hitelezésének fenntartását.

tőkepuffer

Az MNB a koronavírus-járvány következtében kibontakozó rendkívüli gazdasági körülmények miatt feloldott, a hazai rendszerszinten jelentős intézmények (Other Systemically Important Institutions – O-SII) vonatkozásában előírt tőkepufferek fokozatos, 2024-ig tartó visszaépítésének megkezdését már 2022-től elvárta.

A rendszerszinten jelentős bankok tőkehelyzete továbbra is megfelelő ahhoz, hogy az MNB a korábban előirányzott növekvő mértékben állapítsa meg a 2024-től előírt tőkepuffereket. Ennek megfelelően 2024-ben a tervezett végleges mérték felével növekednek majd az átmeneti pufferráta előírások, amelyek így el is érik a tervezett célértéküket - közölte a jegybank.

A tőkepufferek felépítése tovább erősíti az intézmények sokkellenálló képességét, ami a jelenlegi, kockázatokkal terhelt gazdasági környezetben kiemelten fontos cél. Az így elért ráták mértékét az MNB az éves rendszeres felülvizsgálat során a hitelintézetek rendszerkockázati jelentőségének jövőbeli lényeges változásai alapján szükség szerint módosítja.

Címlapkép forrása: Juhász Gábor

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés