parlament budapest országház getty stock
Gazdaság

Módosul az Alaptörvény - immár tucatjára

Portfolio
Honvédelmi jellegű módosításokat kezdeményezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Alaptörvényben. A tizenkettedik változtatás értelmében "a hazai védelme nemzeti ügy". Emellett javaslat kiterjed a digitális állampolgárságra, a szuverenitásvédelemre és a bevándorlásra is.

Az Index beszámolója szerint a módosítás tartalmazza, hogy "Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége. Az alkotmányos önazonosság védelme érdekében sarkalatos törvénnyel létrehozott, független szerv működik." Ezzel a Szuverenitásvédelmi Hivatal bekerült az Alaptörvénybe.

A módosítás értelmében a honvédség hivatásos állományú tagjai nem alapíthatnak szakszervezetet, és más érdekképviseleti szerv is csak "a kormány rendeletében meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet."

A módosítás indoklásában így fogalmaz: "„A javaslat célja egyrészt a honvédelemmel, a Magyar Honvédséggel kapcsolatos alaptörvényi rendelkezések módosítása, másrészt a digitális állampolgársággal és az idegenrendészeti joganyag változásával összefüggő módosítások átvezetése. Tartalmazza továbbá a javaslat a szuverenitásvédelem érdekében szükséges kiegészítést is”.

 A digitális állampolgársággal kapcsolatban rögzíti, hogy az ügyek digitális intézéséhez az állam mindenki számára egy egyedi, tartós azonosítót biztosít, amely általánosan használható, és mindenki önként döntheti el, hogy használja-e.

A „huzamos tartózkodásra jogosultság” fogalmát is bevezetné az alaptörvény, ez az idegenrendészeti joganyag újraszabályozása miatt történne.

Címlapkép forrása: Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford