STA_7685
Üzlet

Mutatjuk a válaszokat a világ legégetőbb kérdéseire - Véget ért a Portfolio Gen Z Fest/Green

Portfolio
Véget ért a Portfolio Gen Z Fest - Green eseménye, ahol a fiatalok választ kaphattak a világot égető kérdésekre. Szó volt arról, hogy mit tegyünk, együnk, vegyünk, ha fenntarthatóan akarjuk élni az életünket, ki mentheti meg a világot a pusztulástól, de a jövővel kapcsolatban is kaphattak iránymutatást a fiatalok.

Köszi!

Véget ért a Gen Z Fest - Green - az agytágítás után jöhet a megérdemelt lazulás egy kis popcorn kíséretében.

Köszönjük, hogy itt voltatok!

FMI_9083

Klímapara - mit tehetünk ellene?

A Gen Z Fest záróelőadásában Bagoly Boglárka pszichológushallgató tette fel Labancz Dániel klinikai szakpszichológusnak a Gen Z legégetőbb kérdéseit. Íme, a néhány legfontosabb kérdés és az azokra adott válasz:

Mit lehet tenni, ha a médiában katasztrófákat, például erdőtüzeket látunk, ami miatt elkezdünk szorongani?

Aki egyszer klímaszorongóvá vált, az az is marad, ez ugyanis azt jelenti, hogy felismeri a problémát. Ha elfogadjuk, hogy a klímaváltozás egy valós krízis, a klasszikus klinikai terápiák nem fognak segíteni. A szorongás leküzdésére megoldás lehet a klímagyász: ha a gyász összes szintjén végigmegyünk, majd rájövünk, hogy tehetetlenek vagyunk, csak annyit tehetünk, hogy ne hassa át ez a mindennapjainkat. A szorongás azonban nem biztos, hogy el fog múlni.

FMI_1509

Hogyan küzdjünk a konfliktusokkal a fenntarthatóság kapcsán?

Egy ilyen vita kapcsán mindenki azt szeretné, ha neki lenne igaza, pedig nem ez a fontos. Az igazi kérdés az, hogy tudunk-e mintát adni másoknak, akár idősebbeknek is. Nem elnyomni kell azt, akivel vitázunk, hanem segíteni neki abban, hogy miben lehet változtatni.

FMI_1560

Hogyan kezdjünk neki annak, hogy jobban érezzük magunkat?

Nézzünk körül, beszélgessünk, forduljunk egymás felé. Találjuk meg azokat az embereket, akikkel lehet erről beszélgetni, akár cselekedni is. Igenis számít, hogy mi mit tudunk tenni: a szorongás leküzdésében a legfontosabb eszközünk a kontrollba kerülés, ezt úgy tudjuk elérni, ha cselekszünk.

Közben zajlik a buli is

Az előadások közben többféleképpen is szórakozhatnak a Gen Z mozgékonyabb tagjai.

FMI_9777
FMI_9773
FMI_9793

Elhiggyem egy cégnek, ha a fenntarthatóságról okít?

A Portfolio Gen Z Fest – Green következő panelbeszélgetésén Blaumann Debóra, az Erste Bank marketing & PR vezetője, Gazsi Zoltán, Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Reith András, a PTE tudományos főmunkatársa és az ABUD Advanced Building & Urban Design vezérigazgatója beszélgetett a fenntarthatóságról. A kerekasztal-beszélgetésen szó volt arról, hogy járhat-e együtt a profit és a fenntarthatóság, mit tudunk tenni a környezetünk védelme érdekében, a szakemberek pedig tippeket is adtak a munkakereséssel kapcsolatban.

FMI_0946

„Ha egy vállalatnál PET palackot használnak, az a cég 10 évvel ezelőtt él, ezt nem lehet megengedni” – jelentette ki Reith András. „Fontos ugyanakkor, hogy lokálisan gondolkodjunk, ne másoljuk a szomszédot agyatlanul, hiszen egy megoldás egy-egy területen eltérő hatással járhat” – folytatta a cégvezér.

FMI_1007

„Adakozni is munka: nem elég, ha pénzt adunk egy szervezetnek, utána kell nézni, kinek adunk – ugyanígy van saját felelősségünk a fenntarthatóságban is. Mindig tájékozódni kell, mi a legjobb megoldás” – mondta Gazsi Zoltán.

FMI_0776

„A vezetők munkájának 70-80%-a józan paraszti ész: meg kell állni, át kell gondolni, hogy mi a megfelelő lépés – ismertette gondolkodásmódját Blaumann Debóra. Hozzátette: a lexikális tudásnál sokkal többet számít a 21. században a kreativitás, a csapatszellem.

FMI_0819

Mit tegyünk, vegyünk, együnk?

Adriány Csenge, az InnoTime Hungary Kft. holisztikus fenntarthatósági tanácsadója, Korn Anita, a RUHASTORY csatorna tartalomgyártója és Wossala Rozina vendéglátós és médiaszemélyiség a fenntarthatóságról beszélgetett a Gen Z Fest – Green kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Bódy Gergő műsorvezető-riporter moderált.

Az első kérdés a káros reklámkampányokról szólt – a beszélgetés három szereplője elmesélte, hogy milyen reklámok húzták fel őket a leginkább, itt szó volt az ételrendelésről, a fast fashionről, repülőtársaságokról.

FMI_0524

„Nem a húsevésről kell lemondani, hanem meg kell szeretni az állat minden részét, és minél közelebbi helyekről kell azokat beszerezni, így lesz fenntartható az étkezés” – mondta Wossala Rozina.

FMI_0177

„Egy kis lépés is lehet nagy: elég, ha kezdetnek például külön gyűjtjük a szemetet – de nem kell rögtön hatalmas döntéseket meghozni” – adott tippet Adriány Csenge.

FMI_0234

„A hadiipar után a textilipar a legszennyezőbb iparág – csak Magyarország 60-80 ezer tonna hulladékot termel évente, ez azt jelenti, hogy minden magyarnak egy nagy szatyornyi szemetet tartogat” – ismertette az adatokat Korn Anita.

FMI_0383

Már úgyis mindegy?

Miközben az Éden teremben zajlanak a szakmai előadások, az emeleten zajlik az interaktív házibuli. Fogyasztási dilemmákról, a munkahelyi zöldítésről okulhatnak a fiatalok.

STA_8013

Nem a Föld van veszélyben, hanem az emberek

Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem ökológiai közgazdásza arról tartott előadást, hogy tud minket megmenteni, amikor ég a világ.

A legfontosabb tény: nem a Föld van veszélyben, hanem mi, emberek.

A statisztikákból kiderül, hogy a fejlett világ többsége nem fér azon ökológiai korlátok közé, amelyek lehetővé teszik a fenntarthatóságot – amelyek viszont beleférnek, ott nem jó élni. A szakember kiemelte: egy gazdaság nem tud a végtelenségig növekedni: a cél az lenne, hogy a Föld életben tartása mellett biztosítsa azt, hogy az emberek jólétben élhessenek.

Mi ment meg minket? A technológia? Nem. A technológia bizonyos dolgokra jó, de leginkább arra, hogy elvonja a figyelmünket az egyéb teendőkről.

Az egyik emberiség megmentésére irányuló elmélet a degrowth. A degrowth a lassú növekedésről szól: az autonómia, a jóllét újraértelmezése, a társas jóllét, lassú élet, szolidaritás, bizalom jellemzi – egy harmónia a természettel. Ehhez azonban az életünk minden részéhez hozzá kéne nyúlni, de legalább egy megoldás lehet. Minden rajtunk múlik: nincs olyan, hogy túl keveset teszünk a környezetért, minden döntésünket eszerint kell megtennünk.

FMI_9904

Evés, ivás, pihi

A három égető kérdéseket is taglaló előadás után jöhet a megérdemelt pihi: a büfé mellett játékok is várják a Gen Z Festre látogatókat.

FMI_9170

Annyi a Netflix károsanyag-kibocsátása, mint egész Libériának

Litkai Gergely, humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője előadásában arról beszélt, hogy sokszor nem vesszük észre azt, hogy mennyire kényelmes világban élünk. Ezután kérdésekkel próbálta meg rávezetni a közönséget a világ legégetőbb kérdéseire.

Egy közönségnek feltett kérdésből kiderült: a Gen Z Fest – Green résztvevőinek többsége környezettudatosnak gondolja magát.

Változtatni nehéz: de egyéni felelősségünk is, hogyan alakul a jövő. Bár apró lépéseket is lehet tenni a környezet érdekében, a humorista szerint elengedhetetlen nagy döntések meghozatala is.

FMI_9598

Milyen lesz a jövő?

A következő előadásban Dr. Rab Árpád trendkutató, az NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatársa beszélt arról, hogy milyen jövőre készüljön a Gen Z. A szakértő elmondta: az egész emberi történelemnek mi alkottuk meg a legsikeresebb társadalmat. Ennek azonban ára van.

A folyamatos fogyasztás rendkívül önző tevékenység, hiszen a Föld erőforrásait használjuk fel azért, hogy fenntartsuk a saját életszínvonalunkat.

Milyen lesz a jövő? Nincs olyan, ami fix – forgatókönyvek vannak.

Egy viszont biztos: a jövőt mi formáljuk.

A technológiák a rendelkezésünkre állnak, az lesz a nyerő, amelyiket a leginkább használjuk.

FMI_9407

Döntsünk mindig az eggyel fentarthatóbb alternatíva mellett Mit kell tudni?

A Gen Z Fest – Green nyitóelőadásában Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi osztályvezetője és Papp Luca, a WWF Magyarország éghajlatváltozási és energiai projektmenedzsere adott elő a világ – szó szerint is – legégetőbb kérdéseiről.

Mit kell tudni?

  • Az üvegházhatású gázok miatt megemelkedik a világ hőmérséklete, ami az állat- és növényvilágra egyaránt hatással van, és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a nagyvilágban.
  • Az emberi tevékenység hatalmas csapást mér a világ ökoszisztémájára, sokan már biodiverzitási válságról beszélnek. Ennek következtében már számos faj kihalt, és több mint egymillió állatfaj van veszélyben.
  • A földi erőforrások végesek, könnyen előfordulhat, hogy a fenntartható fejlődés is megáll egyszer: körülbelül 1970-es évek óta több erőforrást használunk, mint amennyit a föld elbír – ez nem fenntartható.

Mi a tanulság? Az eszközök megvannak a trendforduló megalakításához – a kérdés az, hogy mikor fog kritikus tömeg alakulni a célok mögött. Sokan tagadják az egyéni felelősséget ebben, pedig a legtöbb döntésünknél választhatunk fenntarthatóbb megoldást is – ha például narancsot veszünk, dönthetünk úgy, hogy dél-amerikai, vagy európai narancsot, vagy inkább maradunk a magyar alma mellett.

Nem kell minden kényelemről lemondani – de lehet, és kell is úgy élni, hogy mindig az eggyel fenntarthatóbb alternatíva mellett döntünk.

FMI_9311

Elstartolt a Gen Z Fest - Green, mutatjuk a világ legégetőbb kérdéseit

A programból:

  • Hogy van most a Föld? Tényleg annyira rosszul? Kell aggódnunk? Mit tudunk tenni akár már holnap reggel?  A WWF Magyarország most segít az alapok tisztázásában és a mítoszok ledöntésében - közérthető formában, egyenesen a szakértőktől.
  • Mégis mi vagy ki ment meg minket? Nincs a Földön olyan ország, amely egyszerre tudná biztosítani a jó élethez szükséges társadalmi feltételeket, és azt, hogy ne lépje túl a Föld eltartóképességét. Míg az egyértelmű, hogy rendszerszintű változások kellenek, az már nem annyira egyértelmű, hogy mégis ki fogja az első lépéseket megtenni...
  • A fontos témákat érintő előadások mellett lesz még interaktív szakmai házibuli izgalmas témákkal, felvetésekkel, véleményekkel, na meg persze popcornnal. Itt nem csak hallgatni lehet az előadókat - kérdezni is lehet tőlük, vitatkozni, együtt megoldási lehetőségeket keresni a felmerülő problémákra.

...és még sok más! Az eseményről folyamatosan tudósítunk.

Címlapkép forrása: Földesi Máté, Portfolio

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
GettyImages-1266123239