parlament budapest eső ősz
Befektetés

Nagy arculcsapás jön a magyaroknak, búcsút inthetünk az amerikai befektetéseknek?

Árgyelán Ágnes
Most már gyakorlatilag biztosra vehető, hogy januártól megszűnik a Magyarország és az Egyesült Államok között fennálló, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény, amelynek újratárgyalása és ratifikálása éveket vehet igénybe. Az amerikai osztalékok esetében nincs mit tenni, ki kell fizetni a 30%-os amerikai forrásadót, és úgy tűnik, a kötvénybefektetések esetében is. Azonban fontos döntést hozott a napokban a magyar Országgyűlés: az OECD-tagországokra kiterjesztik az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket, ez pedig kiemelt jelentőséggel bír a TBSZ-ek kapcsán is.

Évek, mire lesz új adóegyezmény Amerikával

Baráti Ákost, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szenior ügyvédjét és nemzetköziadó-szakértőjét kérdeztük az amerikai befektetések témájában. A szakember kiemelte, hogy

az amerikai-magyar adóegyezmény 2024. január 1-jével megszűnik, és még egy pozitív forgatókönyv esetében is évekbe telhet ennek újratárgyalása.

A témáról bővebben a Portfolio november 8-ai Portfolio Investment Day exkluzív befektetői rendezvényén is szó esett:

A jelenlegi magyar-amerikai adójogi egyezmény 1979 óta hatályos, amelyet tavaly júliusban az amerikai állam megszüntetett.

A döntést mindeddig nem vonták vissza és új szerződéses tárgyalás sem kezdődött, így most ott állunk, hogy a pozitív forgatókönyvek szerint 2-3 év, mire ezt sikerülhet újrakötni az amerikai féllel, a valós helyzet azonban ennél hosszabb időt is igénybe vehet

– hangsúlyozta az adószakértő. Ezt támasztja alá, hogy anno Máltával is felrúgta Amerika az adóegyezményt, és mintegy 10 évbe került újratárgyalni azt. Mindez pedig a befektetési döntések meghozatalában rendkívüli fontossággal bírhat.

A jelenlegi szabályok szerint a nem egyezményes országokból származó jövedelmek nem minősülnek ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek és TBSZ alá sem tehetőek, a magyar jogalkotó azonban felismerte, hogy hamarosan megszűnik az adóegyezmény, ezért az őszi adósalátával beadtak egy olyan módosítást, amely ezen változtathat és valamennyire enyhítheti a magyar befektetők „fájdalmát”.

Három lehetőséget kell mérlegelniük azoknak a jövőben, akik amerikai befektetéssel bírnak:

  • Eladnak mindent és kiszállnak az amerikai befektetéseiből
  • Megvárják az új adóegyezményt és addig kifizetik a 30%-os forrásadót
  • „Országcserét” hajtanak végre

Mire van forrásadó?

Forrásadót a legtöbb esetben osztalékra és a kamatjövedelemre vetnek ki. A jövedelem tehát származhat osztalékból, amelyet a megtermelt profitból fizet egy cég, kamatjövedelem pedig általában a kötvényekhez kapcsolódik. Bizonyos esetekben az amerikai állam maga mentesíti a kötvényeken a forrásadót (amelynek általános mértéke 30%), de ezt befektetéseként külön kell vizsgálni.

Külön kategória az árfolyamnyereség – ez utóbbira, tehát a részvény vagy más értékpapír kereskedésen keresztüli profitrealizálásra a forrásadó nem fog vonatkozni a jelenlegi amerikai belföldi szabályok alapján.

OECD-tagállamok részvényei és a TBSZ-számla

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekről szóló szabály jelenleg azt mondja ki, hogy a kibocsátónak kell olyan országban lennie, amivel kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménnyel rendelkezik Magyarország. Amerikával kapcsolatban nem fogunk rendelkezni ilyennel, így

ha így maradna a jelenlegi szabály, akkor egy amerikai részvény nem lehetne ellenőrzött tőkepiaci ügylet, márpedig e nélkül TBSZ-számlára sem tehető a részvény.

Ezt kívánja megoldani az az adótörvény-javaslat, amit még nem hirdettek ki, de az Országgyűlés már elfogadott és a köztársasági elnök már aláírta és ami az OECD-tagországokra kiterjeszti az ellenőrzött tőkepiaci ügyleteket, így Amerika akkor is bele fog tudni tartozni a kedvezményes kategóriákba, ha a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt nem sikerül újra megkötni. Ez pedig azért jó hír, mivel

így szembeállítható lesz a nyereséges és veszteséges ügylet és így a befektetés TBSZ-re tehető, ami kiemelt jelentőséggel bír.

Mi lesz 2024-től, ha a német tőzsdére bevezetett amerikai részvényt veszünk meg?

Alap esetben a kibocsátás helye számít adózási szempontból, így hiába kereskedünk egy amerikai részvénnyel Németországban, ha azt eredetileg az USA-ban bocsátották ki – mondta el az adószakértő. Az országcsere sok szempontból meg tudja szüntetni a kettős adóztatás miatt felmerülő problémákat, ez esetben Magyarország és Amerika közé be kell illeszteni egy elemet.

  • Az egyik megoldás lehet erre egy Londonban vagy Frankfurtban működő alapkezelő és befektetési alap által kibocsátott, például az S&P 500 indexet lekövető alap megvásárlása, mivel ez esetben a befektetési alap kibocsátási helyszíne a mérvadó adózási szempontból.
  • Azok esetében, akik osztalékportfóliót építenek, az ellenőrzött tőkepiaci ügylet kiterjesztése sem fogja megoldani a problémát. Itt lehetőség, ha egy osztalékpapírokba fektető, nem amerikai kibocsátású befektetési alap jegyeit vásárolják meg, vagy maga az ügyfél vált országot (az adóügyi illetőség a személyeknél is mozgatható).

Míg a részvényügyletek esetében az ellenőrzött tőkepiaci ügylet és a TBSZ megoldást jelenthet, az osztalékok és kamatjövedelmek esetében addig nem fog változni a helyzet, amíg meg nem születik az új egyezmény az USA-val.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Egyesülne a Nissan és a Renault