Donald Trump, korábbi amerikai elnök
Globál

Nagy döntés van készülőben: hamarosan kiderülhet, hogy elítélhetik-e Donald Trumpot

Portfolio
Zajlanak a jogi eljárások Donald Trump, korábbi amerikai elnök ügyeiben az Egyesült Államokban. A volt elnök védői korábban egy olyan indítványt adtak be, amely szerint Trump a hivatali idején elkövetett törvénytelenségek alól mentesül. Ebben a kérdésben sürgették meg most az amerikai Legfelsőbb Bíróságot – számolt be a Financial Times.

Jack Smith a Donald Trump elleni szövetségi büntetőeljárást felügyelő amerikai különleges ügyész arra szólította fel a Legfelsőbb Bíróságot, hogy foglaljon állást a korábbi amerikai elnök indítványával kapcsolatban. A republikánus vezető védői ugyanis egy olyan beadványt adtak be korábban, amely szerint az amerikai elnök a hivatali ideje alatt mentességet élvez az elkövetett törvénytelenségektől.

Smith azért sürgette meg a Legfelsőbb Bíróságot a kérdésben, hogy az még a jelenlegi ülésszakban dönteni lehessen az elnököt érintő néhány vádról.

Smith úgy gondolja, hogy Trump védőinek beadványa téves és szembe megy a demokrácia elveivel.

Semmi sem lehet létfontosságúbb a demokráciánk számára, mint ... hogy egy olyan elnököt, aki visszaél a választási rendszerrel, hogy hivatalában maradjon, felelősségre vonjanak bűncselekmény elkövetéséért

– írta hétfői beadványában. Szerinte a Legfelsőbb Bíróság döntésétől függ, hogy tudják-e folytatni az eljárásokat a volt elnök ellen.

Donald Trump jelenleg a republikánusok legnagyobb esélyese, hogy jövőre kihívhassa a demokrata elnökjelöltet. Ha a volt elnök megméretteti magát újra Joe Bidennel, akkor megismétlődhet a 2020-as elnökválasztás összecsapása. Akkor Trump elvesztette a választásokat, de rögtön ezt követően választási csalást kiáltott.

Az elmúlt években egyre több dologgal vádolták meg a korábbi amerikai elnököt, aki kár börtönbe is kerülhet, ha bűnösnek találják a felhozott vádpontokban.

Címlapkép forrása: Michael M. Santiago/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrán páncélos avgyijivka