nagy istván
Gazdaság

Nagy István: Ukrajna uniós csatlakozásának beláthatatlan következményei lennének az európai mezőgazdaságra

Portfolio
Nem titok, hogy a magyar kormány elutasítja Ukrajna felvételét az Európai Unióba, most Nagy István agrárminiszter is elmondta a véleményét, mezőgazdasági oldalról megvilágítva Ukrajna uniós tagságának hatásait. A miniszter Brüsszelben azt mondta, hogy alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert Ukrajna EU csatlakozása, az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló több százezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek.

A Mezőgazdasági miniszterek 2023. december 11-i brüsszeli ülésén Lengyelország kérésére napirenden volt Ukrajna csatlakozásának az EU mezőgazdaságára gyakorolt hatása is. Nagy István agrárminiszter kiemelte, ezeket a hatásokat a határmenti tagállamok gazdálkodói már a saját bőrükön érzik, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része.

Az uniós importtilalmat a betakarítás kellős közepén szüntették meg, az erre válaszul nemzeti hatáskörben bevezetett intézkedések miatt pedig a Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, mondta el Nagy István.

A tárcavezető szerint mielőtt Ukrajna csatlakozása egyáltalán szóba kerülne, látni kell, hogy annak milyen hatása lesz az európai mezőgazdaságra és az agrártámogatásokra. Ukrajnában több százezer hektáros nagygazdaságok vannak, amelyeknek egyáltalán nem kell megfelelniük az EU-ban meglévő szigorú termelési feltételeknek. Ezzel a teljesen más történelmi hagyományokon nyugvó és más struktúrában működő európai mezőgazdaság nem tud versenyezni.

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság nem készített elemzést az ukrán csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, de visszafogott becslések szerint a KAP támogatások csaknem 30%-át az ukrán gazdaságok kapnák. Ennek logikus következménye, hogy a többi tagállam, így a magyar gazdák támogatásai jelentősen csökkennének. Az ukrán mezőgazdasági vállalatok nagyrészt a nyugati nagytőke tulajdonában állnak, így az uniós támogatásokban is ők részesülnének. Ez nem lehet célja sem a tagállamoknak, sem az Európai Bizottságnak – tette hozzá Nagy István.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajfinomító százhalombatta