boksz nő edzés sport
Befektetés

Nagy pofont adtak a magyarok az egyik kedvenc állampapírjuknak - Mutatjuk, mi történhetett

Árgyelán Ágnes
Új rekord született a magyarok megtakarításaiban, és ezúttal nem az állampapíroknál: a befektetési alapokban lévő lakossági megtakarítás átlépte a 8000 milliárd forintot. Az állampapír-állomány októberben is 12 ezermilliárd felett maradt, de a magyarok egyik kedvencének számító DKJ nagy pofont kapott.

Újabb szintet ugrottak meg a befektetési alapok

Több ponton is változást hozott az október a lakossági értékpapír-megtakarításokban. Az MNB friss, októberre vonatkozó értékpapír adatai szerint új rekordot ért el a háztartások befektetésijegy-állománya:

most először haladta meg a 8 ezermilliárd forintos szintet.

Állampapírokban továbbra is 12 ezermilliárd forint feletti összeget tartanak a magyarok, részvényekben pedig közel 1400 milliárdnyi állomány hever.

Bár állampapírokban van a legtöbb megtakarítás, amennyiben az októberig bezáruló állományváltozásokat nézzük meg, más sorrendet kapunk:

a befektetési alapok állománynövekedése továbbra is felülmúlja idén az állampapírokét.

Előbbi esetben több mint 2100 milliárd forinttal nőtt az állomány az év első tíz hónapjában, utóbbi esetben pedig 2045 milliárdot ért el a bővülés.

A harmadik helyen a banki kötvények, majd a részvények jönnek, a bankbetétek állományváltozása meghaladja az 1200 milliárd forintos mínuszt idén eddig.

A befektetési alapok jó számaihoz egyértelműen hozzájárulnak a kötvényalapok, amelyeknek állománya augusztusban lépte át először a 3 ezer milliárd forintot a háztartásoknál, ez október végére közel 3300 milliárdot tett ki.

Csak jóval lemaradva jönnek a második helyen a vegyes alapok 1650 milliárddal, majd az ingatlanalapok 1251 milliárddal.

Nagy pofont kapott az egyik állampapír

Többször is írtunk már arról, hogyan épült fel gyakorlatilag a nulláról az utóbbi másfél évben a lakosság DKJ-állománya. Ennek hátterében egyértelműen a vonzó DKJ-hozamok álltak, hiszen volt idő, amikor ezzel a rövid távú befektetéssel éves szinten 13-14% körüli hozamot is zsebre lehetett tenni.

Most azonban olyat látunk, amit idén még nem: ezermilliárd alá csökkent a háztartások DKJ-ban lévő megtakarítása.

A 959 milliárdos állománnyal azonban még így is a DKJ a harmadik legnépszerűbb állampapír a magyarok körében, a PMÁP és a MÁP+ után.

Nyár közepe óta folyamatos csökkenést láthatunk a magyarok DKJ-keresletében, az ok érthető: folyamatosan csökkennek a DKJ-hozamok, ma már ott tartunk, hogy az év eleji 13-14%-ról 8% alá csökkentek a hozamszintek.

Államadósság: továbbra is a külföld vezet

A statisztikák alapján októberben is a külföldieknél volt a legtöbb államadósság, igaz, az arány 30% közelébe csökkent (ez közel 1 százalékpontos csökkenést jelent egy hónap alatt), ezzel párhuzamosan a magyar lakosság állampapír-részesedése kicsivel 28% fölé emelkedett, így ez a második legmagasabb arány a tulajdonosi bontásban.

A főbb tulajdonosok közül a hitelintézetek állampapír-aránya 22,6%, a befektetési alapok részesedése pedig a május végi 3,3%-ról 4,65%-ra emelkedett. Utóbbi elsősorban annak tudható be, hogy a kormány több lépéssel is igyekezett az elmúlt hónapokban az állampapírok felé terelni a befektetési alapokat.

Május vége óta a befektetési alapok állampapír-állománya közel 49%-kal 2000 milliárd forint fölé nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter