Előfizetői tartalom

Napokon belül új világ jön az azonnali fizetéseknél: megduplázzák a felső értékhatárt Magyarországon

Turzó Ádám Pál
Szeptember elsejétől kezdve új felső értékhatár lép életbe az azonnali fizetési rendszeren: 20 millió forintig a lakossági átutalási tranzakciók pár másodperc alatt célba érnek. Az MNB szerint az azonnali fizetési rendszer likviditási és technológiai szempontból is stabil, ezért is lehet megemelni a tranzakciók felső értékhatárát.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

20 millióra emelkedik az értékhatár

Az azonnali fizetési rendszerben eddig legfeljebb 10 millió forint értékű tranzakciókat számoltak el, az ennél nagyobb összegű utalások a tranzakció feldolgozási szabályok szerint a napközbeni elszámolási rendszerbe kerültek. Utóbbi azt jelenti, hogy a 10 millió feletti lakossági tranzakciók nagy része is még azon a napon - ciklustól függően1-2 órán belül vagy a következő nap reggelén - elszámolásra került, de nem néhány másodperc alatt, ahogy azt a kisebb összegű átutalásoknál már megszokhattuk.

Az MNB azonban úgy ítélte meg, hogy az azonnali fizetési rendszer likviditási és technológiai szempontból is stabil, ezért a tranzakciók felső értékhatárát meg lehet emelni. Ennek nyomán született meg a döntés, és 2023. január 1-jén hatályba is lépett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, mely értelmében

idén szeptembertől 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik az azonnali fizetési rendszerben elszámolt átutalások felső értékhatára.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái