kínai
Gazdaság

Negatívra rontotta Kína kilátásait a hitelminősítő, napvilágra került az adósságválság

Szabó Dániel
A Moody's negatívra módosította a kínai államkötvényekre vonatkozó hitelosztályzati kilátását. Az országban a visszaeső lakossági fogyasztás, az ingatlanpiaci krízis és fenyegető bedőlési hullám, továbbá a magas árnyékbankrendszerben felhamozódott adósság miatt léptek. A hitelminősítő stabilról negatívra rontotta a kilátásokat – számolt be a Bloomberg.

A Moody's szerint a kínai kormány fiskális intézkedésekre való támaszkodása potenciális veszélyt jelent az ország gazdaságára, mivel bár az államadósságszint viszonylag alacsony – GDP-arányosan 77 százalék –, de a vállalatok és a tartományi önkormányzatok állománya ennél jóval magasabb az IMF szerint.

A Moody's kilátásrontására akkor kerül sor, amikor Kína egyre mélyülő ingatlanválsággal néz szembe, ami a fiskális ösztönzők felé való elmozdulásra és a gazdasági növekedés fellendítése érdekében a hitelfelvételek megugrására készteti a pekingi vezetést.

Ráadásul egyre nagyobb az aggodalom Kína központi költségvetéshez közvetlenül kapcsolt növekvő adósságszintje miatt, és idén rekord mennyiségű kötvénykibocsátás várható.

A Moody's döntésére reagálva a kínai kormány csalódottságának adott hangot, és azt állította, hogy a nemzet gazdasága továbbra is rendkívül rugalmas és jelentős potenciállal rendelkezik. A pénzügyminisztérium kijelentette, hogy az ingatlanpiaci visszaesés hatása jól kontrollálható.

Ettől még a piac erre egy 3000 milliárd dolláros ketyegő időzített bombaként tekint. Főként azért, mert a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú karanténintézkedések miatt a lakossági fogyasztás visszaesett, az ingatlanpiaci kereslet is hanyatlik. Mindez pedig veszélyezteti a tartományok, helyi önkormányzatok kötvényeinél a hozamfizetéseket (amint arról részletes írtunk korábban).

Eközben a legfrissebb makroadatok mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatási tevékenységek novemberi zsugorodását jelzik, ami azt jelzi, hogy további kormányzati beavatkozásra van szükség a megtorpanó fellendülés támogatása érdekében. Csakhogy az árnyékbankrendszer adóssághegye miatt óvatos lépéseket tehet csak a központi kormányzat.

Hszi Csin-ping kínai elnök jelezte, hogy elkötelezett a növekedés erőteljes lassulásának és a deflációs kockázatoknak a megelőzése mellett, ami a költségvetési hiány három évtizede legmagasabb szintre való emelkedéséhez vezetett.

A 2023-as GDP-arányos hiány 3,8%, ami meghaladja a hagyományos 3%-os határértéket.

A felülvizsgálat lehetővé teszi a központi kormány számára, hogy egy éven belül további 1000 milliárd jüannyi (141,8 milliárd dollárnyi) államkötvényt bocsátson ki az építőipar és az ingatlanszektor támogatására. A helyi önkormányzatok speciális refinanszírozási kötvényeket is kibocsátanak a magasabb költségekkel járó – központi költségvetési – mérlegen kívüli adósságaik kezelésére.

A Moody's hangsúlyozta a helyi önkormányzatok adósságállománya jelentette kockázatokat, valamint azt, hogy a központi kormány a pénzügyi instabilitás megelőzésére összpontosít. Az ügynökség ugyanakkor kiemelte, hogy nehéz fenntartani a pénzügyi piacok stabilitását, miközben el kell kerülni a hitelesség vesztéssel járó kockázatot és a fiskális támogatások sem veszélyeztethetik a költségvetési egyensúlyt.

A jüan és a kínai 10 éves államkötvényhozam csak mérsékelten reagált a Moody's bejelentését követően. Az MSCI China index azonban 1,7%-kal csökkent, 2022 novembere óta a legalacsonyabb záróértékét megközelítve.

A Moody's ezzel először változtatott Kína hitelminősítésén 2017 óta, amikor Aa3-ról A1-re minősítette le az országot, akkor szintén a gazdaság egészére kiterjedő adósságállomány esetleges növekedésével kapcsolatos aggodalmakra hivatkoztak. A Fitch Ratings és az S&P Global Ratings fenntartotta a Kínára vonatkozó adósbesorolását, de a Fitch az év elején felvetette annak esetleges felülvizsgálatát. Elemzők úgy vélik, hogy a Moody's negatív kilátásának hatása a kötvényáramlásra korlátozott, figyelembe véve az uralkodó Kína-USA kamatfelárat, mint kulcsfontosságú hajtóerőt.

Címlapkép: Daruk állnak a linyii Sárga-folyó híd építési helyszínén 2023. március 25-én Linyi megyében, Juncsiang városban, Csanszi tartományban (Kína), 2023. március 25-én. A fotó forrása: Xue Jun/VCG via Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford