bika
Üzlet

Nincs megállás, folytatódott a rali a tőzsdéken

Portfolio
Tegnap meglehetősen vegyesen teljesítettek a vezető amerikai részvényindexek, ezt követően ma reggel kisebb mínuszban vannak az ázsiai tőzsdék. Európában azonban pluszban vannak a vezető börzék, míg Amerikában vegyes elmozdulásokkal indult a nap.

A hét utolsó kereskedési napján is érkeznek fontos közlések: idehaza a részletes magyar GDP, emellett a szeptemberi részletes külkereskedelmi adatokat is közzétették. Az USA-ban és Kínában BMI-adatokat közöltek, és Jerome Powell Fed-elnök is megszólalt. Összességében mindez pozitívan hatott az amerikai tőzsdékre.

Vége a hétnek

A Dow 0,82%-os, az S&P 500 0,59%-os, a Nasdaq 0,55%-os pluszban zárta a hét utolsó kereskedési napját.

Jó a hangulat Amerikában

A kereskedés első felében töretlenül emelkedtek, az utóbbi órákban pedig oldalazásba váltottak át a vezető amerikai részvényindexek, így jelenleg a Dow 0,7%-os, az S&P 500 0,5%-os, a Nasdaq 0,4%-os pluszban van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az egyik legnépszerűbb amerikai kiskerlánc bojkottálja Elon Musk közösségi oldalát

A Walmart az antiszemita tartalmakkal kapcsolatos aggodalmak miatt leállította a hirdetéseket Elon Musk X nevű közösségi médiaplatformján – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Jerome Powell: A puha landolás már folyamatban van

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerinte a túlszigorítás és alulszigorítás kockázata kiegyensúlyozott, és elkezdett kibontakozni az áhított puha landolás.

Tovább a cikkhez

Beintett a hatóság a legnagyobb olasz banknak az ügyfelek erőltetett digitalizációja miatt

Az olasz versenyhatóság felszólította az Intesa Sanpaolót, hogy állítsa le 2,4 millió ügyfele tervezett áthelyezését az új, kizárólag mobilszolgáltatást nyújtó Isybankhoz.

Tovább a cikkhez

Túl drága a Cybertruck, ütik a Teslát

A Tesla részvényei már 2,2 százalékot estek ma, miután a piaci szereplők sokallják a Cyber 61 ezer dolláros indulóárát, ami több mint 50 százalékkal magasabb annál, amit Elon Musk még 2019-ben hirdetett meg.

tesla1201

Mérsékelt forgalom mellett is emelkedett a BUX novemberben

A mérsékelt forgalom ellenére a november sem múlt el emelkedés nélkül a magyar tőzsdén. A részvények közül ezúttal is az OTP volt a legnépszerűbb, a dobogó alsó két fokára a Mol és a Richter fértek fel. Bevezetések szempontjából is mozgalmas volt az év utolsó előtti hónapja: a Shopper Park Plus, a Biggeorge REIT, valamint az MBH Jelzálogbank is csengetett.

Tovább a cikkhez

Vegyes mozgások Amerikában

A nyitást követően a Dow 0,1 százalékos pluszban, az S&P 500 0,1, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos mínuszban van.

sp500nyito1201

Az EU-ban egyedül Magyarországon esik az autóeladás - Mutatjuk, hogy miért

Csak egy olyan ország van az Európai Unióban, ahol idén kevesebb új autót adtak el, mint tavaly, és ez Magyarország. A legfrissebb statisztikákból kiderült, hogy a Suzuki, a Volkswagen, a Kia és a Ford eladásainak visszaesése húzza le a piacot, a volumenmodellek közül a közepes SUV-k piacán volt nagy a visszaesés.

Tovább a cikkhez

Töretlen a lelkesedés a kontinens vezető börzéin

Az amerikai nyitást megelőzően továbbra is kiváló a hangulat a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,7, a FTSE 0,3, míg a CAC 0,3 százalékos pluszban van.

dax1201

Mínuszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,4, az S&P 500 0,2, a Dow pedig 0,1 százalékos mínuszban nyithat.

Hiába a hideg, tovább esik a gázár

Két hónapos mélyponton is járt a héten az európai földgáz ára, miután a hideg idő ellenére továbbra is rekordnak számító, közel maximális telítettségen vannak a kontinens gáztárolói, ez pedig ellensúlyozza a megnövekedett keresletet.

Tovább a cikkhez

Egyre fentebb a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma délelőtt felülteljesít a hazai blue chipek közül: a vállalat részvényei már 1,6 százalékot emelkedtek, a tegnapi leszúrással betöltésre került a novemberi rés is, innen pattant az árfolyam.

telekom1201

Három havi csúcson a német tőzsde

A DAX index már 0,8 százalékos pluszban van péntek délelőtt, legutóbb augusztus 1-jén volt ilyen magasan a német benchmark. Az új történelmi csúcs eléréséhez már csak alig több mint fél százalékos emelkedésre van szükség.

dax1201a

Elindult a nagy átalakulás, merre tovább? – Megszólalt a 4iG

Tájékoztatót tartott a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően a 4iG Csoport vezérigazgatója, Fekete Péter, aki a lezárt időszak eredményei mellett beszélt a közelmúlt legfontosabb fejleményeiről is, például a nemrég elindult átfogó transzformációs programról.

Tovább a cikkhez

Az Autowallis a nap sztárja a magyar tőzsdén

Az Autowallis részvényei már 6,1 százalékos pluszban vannak ma délelőtt. Az emelkedés mögött nem látni különösebb hírt a mai napon, tegnap azonban a vállalat közzétette harmadik negyedéves jelentését, autóeladásokban és árbevételben pedig már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét a cég.

autowallis1201

A forgalom is átlagon felül alakul, a nap eddigi részében már több mint 35 millió forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei.

Több mint 5 milliárd forintos támogatást nyert a Rába

A Rába bejelentette, hogy a csoport legnagyobb tagvállalata, a Rába Futómű Kft. sikeresen pályázott a Gyármentő Programban és több mint 5 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatást kapott.

Tovább a cikkhez

Jó hírt közölt a Disney, örülhetnek a befektetők

A Disney még a világjárvány kezdetekor függesztette fel osztalékfizetését, a vállalat azonban csütörtökön 30 centes részvényenkénti osztalékfizetést hirdetett - írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Buffett, Soros, Dalio, Burry - Hova megy az okos pénz?

A piaci szereplők mindig nagyon közelről figyelik, hogy hogyan rendezik át időről időre portfólióikat a már évtizedek óta a szakmában lévő, számos kisebb-nagyobb válságot átélt befektetési legendák. A jelenlegi, egyre több nemzetközi konfliktussal, magas kamatkörnyezettel és infációs nyomással, illetve energiapiaci bizonytalanságokkal terhelt miliőben talán még inkább felértékelődik a "nagy öregek" iránymutatása, ennek apropóján most összegyűjtöttük a főbb üzeneteket, amiket Warren Buffett, Soros György, Ray Dalio és Michael Burry közvetített a harmadik negyedévben a részvényvásárlásokon és eladásokon keresztül.

Tovább a cikkhez

Esik a 4iG

A 4iG részvényei 1,5 százalékos mínuszban vannak a nyitást követően, annak ellenére, hogy a vállalat jelentős növekedésről számolt be a harmadik negyedévben.

4ig1201

Erős kezdés

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a FTSE és a DAX egyaránt 0,6, míg a CAC 0,5 százalékos pluszban van.

dax1201

Vegyes nyitás a magyar tőzsdén

A nyitást követően vegyesen teljesítenek a hazai blue chipek: emelkedik a Mol és a Magyar Telekom, kisebb mínuszban van az OTP és a Richter.

Tovább a cikkhez

Egy igazi Porsche-gyilkos fenevad lett a legújabb Tesla, és drágább is, mint amit ígértek

Tegnap hivatalosan is megkezdték a Tesla legújabb modelljének, a Cybertrucknak az értékesítését, Elon Musk az első vevőknek személyesen adta át a teherautókat. Fontos részletek is kiderültek.

Tovább a cikkhez

Stabilizálódnak a Duna House számai

Közzétette friss számait a Duna House, az elmúlt negyedévek sztorija, hogy a cég növekedési pályáját megakasztotta a lengyel és magyar piacok visszaesése 2022 második felében, ugyanakkor mindkét piac újra növekedési pályára állt 2023-ban. Olaszországban ezzel szemben tartósabb a kamatemelések negatív hatása és a 2023-as évet további piaci csökkenés jellemzi. Összességében azonban a stabilizálódás jeleit mutatják a cég számai.

Tovább a cikkhez

Itt a friss GDP-adat! Kiderült, mi húzta a magyar gazdaságot

Az előző év azonos időszakához képest 0,3%-kal csökkent (szezonálisan igazítva), míg az idei második negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a GDP - erősítették meg a KSH részletes adatai a korábbi becslést. Az ipar, az építőipar, illetve a mezőgazdaság jól teljesített, de a gyenge belső kereslet miatt a szolgáltatások továbbra is gyengélkednek. Az idei első három negyedévben 1,2%-kal csökkent a GDP, így az már biztos, hogy 2023 egészében visszaesik a magyar gazdaság.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,5 százalékot emelkedett, a S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,21 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 0,25 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,13 százalékos mínuszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,31 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,32 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,34 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,02 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,05 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,15 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma jön a bevezetőben már beharangozott részletes magyar GDP, emellett a szeptemberi részletes külkereskedelmi adatokat is közzéteszik. Az USA-ban és Kínában BMI-adatokat közölnek, és várhatóan Jerome Powell Fed-elnök is megszólal.

2023. november 27.-december 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 28. kedd 8:30 KSH Beruházás Q3
november 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 30. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak okt.
november 30. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom okt.
december 1. péntek 9:00 MLBKT BMI nov.
december 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q3
december 1. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) szept.
Nemzetközi makrogazdaság
november 27. hétfő 16:00 USA Újlakás-eladások okt.
november 28. kedd 15:00 USA Lakásár-index szept.
november 28. kedd 16:00 USA CB hangulatindex nov.
november 29. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció nov.
november 29. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe nov.
november 29. szerda 14:00 Németo. Infláció nov.
november 29. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q3
november 29. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
november 30. csütörtök 2:00 Kína NBS BMI (feldolg+egyéb) nov.
november 30. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem okt.
november 30. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció nov.
november 30. csütörtök 9:00   OPEC-ülés  
november 30. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség  
november 30. csütörtök 11:00 EU Infláció nov.
november 30. csütörtök 14:30 USA PCE infláció okt.
november 30. csütörtök 16:00 USA Folyamatban levő lakáseladások okt.
december 1. péntek 2:45 Kína Caixin BMI nov.
december 1. péntek 16:00 USA ISM BMI nov.
december 1. péntek 17:00 USA Powell-beszéd  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 45,8 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 13,8 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 74,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 12,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 950,89 1,5% 1,9% 9,2% 8,5% 3,9% 40,8%
S&P 500 4 567,8 0,4% 0,2% 9,6% 19,0% 12,0% 65,5%
Nasdaq 15 947,87 -0,2% -0,3% 11,2% 45,8% 32,6% 129,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 486,89 0,5% 0,1% 9,1% 28,3% 19,7% 49,8%
Hang Seng 17 042,88 0,3% -4,8% -2,1% -13,8% -8,4% -35,7%
CSI 300 3 496,2 0,2% -1,8% -2,4% -9,7% -9,3% 10,2%
Európai részvényindexek              
DAX 16 215,43 0,3% 1,4% 10,2% 16,5% 12,6% 44,0%
CAC 7 310,77 0,6% 0,5% 7,1% 12,9% 8,5% 46,1%
FTSE 7 453,75 0,4% -0,4% 1,7% 0,0% -1,6% 6,8%
FTSE MIB 29 737,38 0,2% 1,7% 8,8% 25,4% 20,8% 55,0%
IBEX 10 058,2 0,0% 1,5% 11,6% 22,2% 20,3% 10,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 57 878,43 0,9% 2,4% 2,6% 32,2% 25,9% 44,3%
ATX 3 290,78 0,4% 1,2% 7,5% 5,3% 1,8% 7,0%
PX 1 389,16 0,0% 0,2% 2,1% 15,6% 14,3% 30,0%
WIG20 74 264,06 -0,3% -0,2% 4,6% 29,2% 32,5% 27,6%
Magyar blue chipek              
OTP 14 515 1,1% 4,4% 6,8% 43,6% 35,0% 26,9%
Mol 2 780 0,0% 1,2% -4,0% 6,8% -1,4% -12,1%
Richter 8 800 2,4% 2,1% 3,0% 6,0% 4,1% 56,4%
Magyar Telekom 590 -2,2% -3,0% 5,7% 74,0% 78,2% 31,1%
Nyersanyagok              
WTI 75,61 -2,5% -1,5% -8,8% -5,8% -6,0% 48,5%
Brent 80,68 -2,9% -0,8% -10,8% -5,0% -5,5% 37,4%
Arany 2 037,8 -0,2% 2,4% 2,0% 12,2% 16,3% 67,1%
Ezüst 25,26 1,0% 6,9% 8,5% 6,4% 16,6% 78,1%
Devizák              
EURHUF 381,0750 0,8% 0,4% -0,3% -4,8% -7,0% 17,6%
USDHUF 349,2577 1,4% 0,4% -3,0% -6,9% -12,3% 22,1%
GBPHUF 440,7251 0,7% 1,0% 0,4% -2,4% -7,0% 20,8%
EURUSD 1,0911 -0,6% 0,0% 2,7% 2,2% 6,0% -3,6%
USDJPY 147,3800 0,0% -1,5% -1,1% 10,6% 5,6% 29,8%
GBPUSD 1,2660 -0,3% 1,0% 4,1% 5,2% 6,3% -0,8%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 719 -0,4% 1,1% 9,3% 127,2% 119,7% 849,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,36 1,8% -1,7% -10,7% 13,6% 17,5% 44,4%
10 éves német állampapírhozam 2,42 1,1% -6,7% -13,3% -5,8% 24,3% 681,6%
10 éves magyar állampapírhozam 6,84 -0,1% -2,8% -10,7% -26,1% -17,9% 113,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Itt vannak a 4iG legújabb számai: folytatódik a növekedési sztori

Jelentős növekedésről számolt be a 4iG a harmadik negyedévre mind az értékesítési bevétel, mind az EBITDA tekintetében az előző év azonos időszakához képest csütörtökön, zárás után közzétett gyorsjelentésében. A növekedés motorja az év elején felvásárolt Vodafone, valamint a 2022 első félévéig lezárt akvizíciókkal megszerzett vállalatok eredménynövekedése volt.

Tovább a cikkhez
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde