baktérium tenyésztés
Gazdaság

Nyilatkozott a belügy: nincs fertőzésveszély a kórházakban, de a belső levelezések nem éppen erre utalnak

Portfolio
A Direkt36 birtokába került belügyminisztériumi dokumentum szerint a kórházi fertőzések gyakorisága növekszik Magyarországon, és "humánerőforrás krízis" tapasztalható az egészségügyi ellátórendszerben - jelentette a Telex.

A Direkt36 által közzétett cikksorozat és dokumentumfilm a magyarországi kórházi fertőzések romló helyzetével foglalkozott, a hazai egészségügyi létesítmények azonban sorra adtak ki olyan nyilatkozatot, mellyel ezt próbálják cáfolni: a Belügyminisztérium például kijelentette, hogy Magyarország európai összehasonlításban jól teljesít ezen a területen.

Az oknyomozó portál tevékenységéről mi itt írtunk korábban:

Azonban a Direkt36 birtokába került egy belső minisztériumi dokumentum, amely szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések gyakorisága növekszik, ami "kedvezőtlen tendenciát" jelez. Az egészségügyi ellátórendszerben pedig "humánerőforrás krízist" tapasztalnak.

A dokumentumban elismerik, hogy az egészségügyi vezetőség eddig nem vizsgálta, hogy az egyes kórházakban hogyan alakul a fertőzések előfordulása.

A dokumentum szerint fontos lenne növelni a tesztek számát, még ha ez rontja is a statisztikákat.

Az iratban hangsúlyozzák, hogy fontos lenne továbbá a szakemberhiány feloldása, az infekciókontroll és antibiotikum alkalmazásával kapcsolatos oktatás megerősítése és az elsajátított ismeretek ellenőrzése.

A belügyminisztériumi irat szerint elsősorban azokra a rövid távon megvalósítható feladatokra koncentrálnak, amelyek jelentősebb ráfordítás nélkül megvalósíthatók. Az NNGYK megerősítette, hogy jelenleg is dolgoznak például "a fertőtlenítés helyes gyakorlatát bemutató módszertani levél aktualizálásán". Több figyelmet fordítanak a betegelégedettség mérésére és a kórházi dolgozók kézhigiénés tevékenységének ellenőrzésére. Az antibiotikumok felelős használatának ellenőrzésére új jelentőrendszert és adatbázist hoznának létre, hogy segítsék a multirezisztens kórokozó típusú kórházi fertőzések visszaszorítását. A megnevezett feladatok az OKFŐ és az NNGYK kalkulációja szerint összesen egyelőre 60 millió forintba kerülnek.

A Direkt36 megkérdezte a Belügyminisztériumtól, hogy terveznek-e hosszabb távú vagy nagyobb költségvetésű programokat is indítani, de nem kaptak választ.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images

Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford