bolgar szerb interkonnektor
Gazdaság

Óriási lépést tett Szerbia az orosz gázról leválás felé

Portfolio
Vasárnap átadták a bolgár-szerb földgáz interkonnektort, amelynek évi kapacitása 1,8 miliárd köbméter, a szerb éves gázfogyasztás mintegy 60%-a, és amellyel Szerbia lehetőséget kapott azeri és görög LNG-kikötőből való gázimportra, ezzel pedig óriási lépést tett az orosz gáz jelentős részének kiváltása felé. Nem véletlen, hogy a bolgár elnök a szerbiai Nis városában tartott avató ünnepségen úgy fogalmazott: "ma megváltoztatjuk Európa energiatérképét". A szerb miniszter és az azeri elnök is nagy szavakat mondott a rangos eseményen, amely magyar szempontból is fontos fejlemény.

Vasárnap megkezdte működését a bolgár-szerb interkonnektor, amely a bulgáriai Novi Iskar városa és a szerbiai Nis városa közötti földgáz kapcsolatot teszi lehetővé, a vezeték szerbiai szakasza 108 km hosszú, a bolgár 62 km, az interkonnektor éves kapacitása 1,8 milliárd köbméter, és kétirányú szállítást tesz lehetővé.

A vasárnapi eseményt már megelőzte egy november közepi bakui alku, amelynek keretében Szerbia 400 millió köbméteres gázvásárlási megállapodást kötött Azerbajdzsánnal, illetve ezzel az interkonnektorral Szerbia hozzáfér a görögországi Alexandroupolis kikötőjében lévő LNG-terminálhoz is.

A kétirányú szállítás miatt - ahogy a Bloomberg tudósítása megjegyzi - Bulgária is képes hozzáférni a nyugati és adriai gázforrásokhoz, tehát neki is segít az orosz forrásokról diverzifikációban az új összeköttetés.

Összességében tehát az orosz gáz kapcsán jelentős dizerzifikációs lépésről van szó, ami az egész térség gázellátására is hat, így nem véletlen, hogy jelentős EU-s források is vannak a projektben.

Az Európai Bizottság 49,6 millió eurót adott az interkonnektor megépítésére, további 25 millió eurót az Európai Beruházási Banktól kapott hitelből, míg 22,5 millió eurót Szerbia biztosított.

A szerbiai Nis városában tartott avató ünnepségen részt vett Szerbia, Bulgária és Azerbajdzsán elnöke, valamint a szerb kormány és az EU szerbiai küldöttségének képviselői. Dubravka Djedovic Handanovic szerb bánya- és energiaügyi miniszter azt mondta a kínai Xinhua hírügynökség tudósítása szerint, hogy a projekt lehetővé teszi Szerbia közép- és kelet-európai gázszállítóként való pozicionálását, valamint Dél-Szerbia további gázosítását. Éppen ezért lényeges tehát a projekt magyar szempontból is.

Ezzel a rendszerösszekötővel az orosz gáz mellett alternatív gázellátást biztosítunk

– hangsúlyozta a miniszter.

Rumen Radev bolgár elnök ennél is nagyobb szavakat használt, hiszen úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint: "Ma megváltoztatjuk Európa energiatérképét. A rendszerösszekötő jelentős az egész régió számára. Az ukrajnai háború elgondolkodtatott bennünket a jószomszédi kapcsolatokról és a támogatásról".

Ilham Aliyev azeri elnök azt emelte ki: "Ha 2021-ben az Európába irányuló gázexportunk valamivel több mint 8 milliárd köbmétert tett ki, akkor az idén a szállítások mennyisége eléri a 12 milliárd köbmétert". Aliyev szerint Azerbajdzsán összes gázszállításának felét jelenleg az európai országok adják, és elmondása szerint Baku jó úton halad afelé, hogy 2027-re megduplázza az Európába irányuló gázszállításait 20 milliárd köbméterre.

Címlapkép forrása: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ford