bika
Üzlet

Reagáltak a tőzsdék a meglepő amerikai adatra, esett az olaj

Portfolio
Ma reggel estek az ázsiai tőzsdék, Európában ezt követően vegyes mozgásokat láthattunk a vezető részvényindexeknél, míg az elmúlt napok jelentős emelkedését követően Amerikában egy kisebb negatív irányú korrekcióval indult a nap a piacokon. A napot végül felemásan zárták a tengerentúli indexek.

A keddi kedvezőbb inflációs számok után a piaci szereplők a szokásosnál is érzékenyebbek az Amerikából érkező adatokra, így a munkanélküliségi számok is a vártnál nagyobb mozgásokat okoztak a tőzsdéken, ugyanis a munkanélküliségi segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre, 1,87 millióra főre emelkedett azt követően, hogy a november 11-én véget ért héten a vártnál nagyobb mértékben, 231 ezer fővel nőtt az új segélykérelmek száma.

Az adatok közzétételét követően ismét erőteljesen gyengülni kezdett a dollár, hiszen ez annak a jele, hogy a Fed kamatemelései valóban elkezdték hűteni a gazdaságot, vagyis vélhetően nem lesz további kamatemelés, sőt, a vágással kapcsolatos várakozások is erősödnek.

Felemás zárás

Nem sikerült a Dow Jonesnak kitörni a negatív tartományból és végül a kereskedést 0,13%-os mínuszban fejezte be. A Nasdaq és az S&P viszont zöldbe váltott, előbbi 0,07%-os, utóbbi 0,12%-os pluszban zárt.

sp 500 1116

Nincs nagy változás

A piaczáráshoz közelítve sincs érdemi elmozdulás az amerikai részvényindexeknél, a Dow 0,35%-kal van lejjebb, mint a tegnapi záráskor, míg a Nasdaq és az S&P 500 index továbbra is oldalaz. Mindeközben az olaj árfolyama tovább esik, az aranyé pedig emelkedett.

sp 500 1116

Nincs megállás, nagyot esik az olaj

Tovább esik az olajár, a WTI jegyzése már 6 százalék körüli mínuszban áll, miután az elmúlt hónapok szűkös kínálattal kapcsolatos félelmei helyett egyre inkább a gyenge kereslet kezdi aggasztani a piaci szereplőket.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az arany árfolyama az amerikai adat után

Az arany árfolyama több mint 1%-kal emelkedik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számáról érkező friss adat után, miközben a dollár és a kötvények hozamai csökkennek.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszban Amerika

Kicsit lehűltek a kedélyek az amerikai részvénypiacon az eddig meglehetősen erősre sikeredett héten, a vezető részvényindexek közül a Dow 0,27%-kal van lejjebb, míg a Nasdaq és az S&P 500 a tegnapi záróértéke körül mozog.

A héten látott emelkedést elsősorban a kedvező inflációs adatok, illetve a Fed kamatemelésének végével kapcsolatos várakozások hajtották. A munkanélküli segélyekről érkező mai számok pedig már a kamatvágással kapcsolatos várakozásokat erősítik.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Döntött a Masterplastról a Scope Ratings

A Scope Ratings elvégezte a Masterplast növekedési kötvényprogramban kibocsátott vállalati kötvényeinek időszakos felülvizsgálatát – áll a cég közleményében.

Tovább a cikkhez

A Richter vezette a blue chipek esését

A nemzetközi hangulatnak megfelelően mínuszban zárt a magyar tőzsde, a blue chipek közül a Richter részvényei estek a legnagyobb mértékben.

Tovább a cikkhez

Durván beszakadt az olajár - Mi áll a háttérben?

Csúnya mínuszokat láthatunk ma délután az olajpiacon, a Brent és a WTI jegyzése is 4 százalék körüli mínuszokban áll, miután az elmúlt hónapok szűkös kínálattal kapcsolatos félelmei helyett egyre inkább a gyenge kereslet kezdi aggasztani a piaci szereplőket.

Tovább a cikkhez

Egy durva kötvénypiaci sokktól félti Európa bankjait az EKB elnöke

Az európai bankok jelentős veszteségeket szenvedhetnek el, ha kötvényeladásokra kényszerülnek - figyelmeztetett Christine Lagarde, az EKB elnöke.

Tovább a cikkhez

Kisebb mozgások Amerikában

A nyitást követően az S&P 500 stagnál, a Dow és a Nasdaq pedig 0,2 százalékos mínuszban vannak.

us5001116

Ugranak az európai tőzsdék

Az európai vezető részvényindexek közül az egész nap felülteljesítő DAX már 0,8 százalékos emelkedésben, míg a CAC már csak 0,1 százalékos mínuszban van.

dax1116

Emelkedik az arany

A friss munkaerőpiaci hírek ugyan tovább növelik a kamatvágással kapcsolatos várakozásokat, ezzel együtt pedig a befektetők kockázatvállalási kedvét is, de a gyengülő dollár ezúttal is kedvező hatással van az aranyra, a nemesfém a mostani emelkedéssel már ismét az 1970 dolláros szinteken mozog.

xauusd1116

Szakad a dollár

Az amerikai munkanélküli segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre, 1,87 millióra főre emelkedett azt követően, hogy a november 11-én véget ért héten a vártnál nagyobb mértékben, 231 ezer fővel nőtt az új segélykérelmek száma.

Ennek hatására a dollár ismét számottevően gyengült az euróval szemben, így ismét az 1,088-as szintek közelében mozog a jegyzés.

eurusd1116

Meglepő hír érkezett Amerikából, büntetik is a dollárt rendesen

Az amerikai munkanélküli segélyben tartósan részesülők száma csaknem két éve a legmagasabb szintre emelkedett, hangsúlyozva, hogy a munkavállalóknak egyre nehezebb új állást találniuk. Ez annak a bizonyítéka, hogy a Fed kamatemelései elkezdték lehűteni a gazdaságot, vagyis vélhetően nem lesz további kamatemelés. A dollár gyengülni kezdett az adatközlés után.

Tovább a cikkhez

Kisebb korrekció jöhet Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 0,3, míg a Dow és az S&P 500 egyaránt 0,1 százalékos mínuszban nyithatnak.

Kellemetlen meglepetés az Alibabától, szakad az árfolyam

Ugyan az Alibaba második negyedéves számai a vártnak megfelelően alakultak, de a friss számok közzétételét követően érkezett néhány meglepetés. A cég története során először fog osztalékot fizetni, annak viszont már kevésbé örültek a befektetők, hogy a vállalat elvetette a felhőszolgáltatásának kiválási terveit az amerikai exportkorlátozás okozta nehézségekre hivatkozva, emellett élelmiszerüzletágának tőzsdei IPO-ját is elhalasztotta.

Tovább a cikkhez

Egyre lentebb a magyar tőzsde

A BUX már 0,9 százalékos mínuszban van. A blue chipek sem teljesítenek jól, a nap eddigi részében az OTP esett a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékot.

bux1116

Korrekcióban a magyar tőzsde is

A nemzetközi tőzsdékhez hasonlóan a magyar tőzsdén is korrekcióval telik a kereskedés. A blue chipek közül stagnál a Magyar Telekom, legnagyobb mértékben a Mol részvényei estek a nap eddigi részében.

Tovább a cikkhez

Korrekció

A DAX kivételével korrekcióban vannak a vezető európai tőzsdék, amíg a német index 0,4 százalékot emelkedett a nap eddigi részében, addig a francia CAC 0,3, az angol FTSE pedig 0,5 százalékos vesztett értékéből.

dax1116

Esik a magyar tőzsde

A nemzetközi piacokhoz hasonlóan a magyar tőzsdén is korrekciót láthatunk, a BUX már 0,6 százalékos mínuszban van.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Duplázódó bevételre számít, régiós vezető szerepre tör a Waberer’s

Bemutatta frissített stratégiáját a Waberer’s Csoport, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye a tavalyi közel duplájára emelkedik. A vállalat a növekedést további beruházásokkal, akvizíciókkal, infrastruktúrafejlesztéssel, tevékenységének diverzifikációjával, szolgáltatásai között pedig a hozzáadott érték növelésével tervezi elérni. A stratégia megvalósítása során kiemelt figyelmet élveznek a fenntarthatósági szempontok, és a vállalat a tőkepiaci aktivitását is fokozni kívánják.

Tovább a cikkhez

Újabb kapacitásbővítés az Alteonál

A soproni erőművében lévő villamos fűtésű kazán után az Alteo újabb két, egyenként 6 MW-os eszközt integrált Szabályozási Központjába, így már a kazincbarcikai, valamint a tiszaújvárosi fűtőerőművekben is elhelyezett kazánokkal megtermelt forróvíz a helyi távfűtési rendszerben hasznosulhat - derül ki a vállalat csütörtöki közleményéből.

Tovább a cikkhez

Magyar ipari csoport vásárolna meg egy spanyol vonatgyártót

A spanyol Talgo vonatgyártó csütörtökön bejelentette, hogy ajánlatot kaptak a vállalat valamennyi részvényére egy ismeretlen magyar ipari csoporttól.

Tovább a cikkhez

A rekordok éve volt az idei a Siemensnél, elszállt az árfolyam

A szeptemberben zárult üzleti év több szempontból is rekordot hozott a Siemens számára, a vállalat ennek ellenére csökkentette jövő évre vonatkozó értékesítési kilátásait az ipari automatizálási üzletág lassabb növekedésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás Európában

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek a DAX 0,4 százalékos pluszban nyitott, a FTSE azonban 0,2, míg a CAC 0,1 százalékos mínuszban van.

cac40_1116

Mínuszos nyitás a magyar tőzsdén

A nyitást követően kisebb mínuszban van a BUX, a blue chipek esnek a Magyar Telekom kivételével.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére viszi a Renault az elektromos autós cégét

Jövő tavasszal tőzsdére viheti a Renault az elektromos autó gyártó cégét, az Ampere nevű vállalattól a francia cég azt várja, hogy bevételei 2025-ig több mint háromszorosára emelkednek, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Beperelték a Pepsit környezetszennyezésért

A PepsiCo-t beperelte New York állam a Buffalo folyó menti műanyagszennyezés miatt, írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,2 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszik, a Nikkei 0,24 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 1,04 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,02 százalékot esett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,39 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,16 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,07 százalékot emelkedhet.
  • Kisebb negatív irányú korrekcióval nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,07 százalékot eshet, a S&P 500 0,04 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

2023. november 13-19. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 13. hétfő 8:30 KSH Építőipar szept.
november 13. hétfő 8:30 KSH Ipar (részletes) szept.
november 14. kedd 8:30 KSH GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 8:30 MNB Havi fizetési mérleg szept.
november 15. szerda 8:30 MNB Az MNB statisztikai mérlege okt.
november 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 14. kedd 11:00 EU Foglalkoztatás Q3
november 14. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q3
november 14. kedd 11:00 Németo. ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 11:00 EU ZEW hangulatindex nov.
november 14. kedd 14:30 USA Infláció okt.
november 15. szerda 0:50 Japán GDP (előzetes) Q3
november 15. szerda 3:00 Kína Ipar okt.
november 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem okt.
november 15. szerda 5:30 Japán Ipar szept.
november 15. szerda 8:00 UK Infláció okt.
november 15. szerda 11:00 EU Ipar szept.
november 15. szerda 14:30 USA Kiskereskedelem szept.
november 17. péntek 11:00 EU Infláció okt.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,6 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 8,6 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 80,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 7,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 991,21 0,5% 2,6% 3,9% 5,6% 4,2% 38,4%
S&P 500 4 502,88 0,2% 2,7% 4,0% 17,3% 12,8% 64,9%
Nasdaq 15 817,18 0,0% 3,3% 5,5% 44,6% 33,2% 129,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 519,7 2,5% 4,2% 3,7% 28,5% 19,8% 53,7%
Hang Seng 18 079 3,9% 2,9% 1,5% -8,6% -1,4% -30,7%
CSI 300 3 607,25 0,7% -0,1% -1,5% -6,8% -6,7% 11,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 748,17 0,9% 3,4% 3,7% 13,1% 9,5% 38,7%
CAC 7 209,61 0,3% 2,5% 2,9% 11,4% 8,6% 43,2%
FTSE 7 486,91 0,6% 1,2% -1,5% 0,5% 1,6% 6,4%
FTSE MIB 29 466,93 0,4% 3,6% 4,4% 24,3% 19,3% 55,9%
IBEX 9 640,7 0,2% 3,8% 4,4% 17,2% 17,7% 6,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 011,31 0,6% 1,3% 3,7% 32,5% 30,9% 48,5%
ATX 3 285,52 0,8% 3,9% 4,4% 5,1% 1,9% 4,8%
PX 1 385,6 0,8% 0,8% 2,9% 15,3% 11,1% 28,2%
WIG20 73 688,5 -0,7% 3,0% 9,9% 28,2% 30,7% 30,8%
Magyar blue chipek              
OTP 14 055 0,3% 2,4% 4,5% 39,0% 33,9% 23,4%
Mol 2 876 1,3% 0,1% 2,7% 10,5% 9,9% -7,5%
Richter 8 990 0,4% 1,1% 3,3% 8,3% 9,8% 69,9%
Magyar Telekom 613 0,8% 1,0% 4,8% 80,8% 93,4% 40,4%
Nyersanyagok              
WTI 77,26 -2,0% 1,8% -11,9% -3,7% -11,1% 36,8%
Brent 81,2 -1,7% 2,0% -10,7% -4,4% -13,6% 20,9%
Arany 1 958,4 -0,5% 0,0% 2,0% 7,9% 10,6% 61,4%
Ezüst 23,45 1,4% 3,0% 3,2% -1,3% 9,1% 64,3%
Devizák              
EURHUF 376,2 0,1% -0,7% -3,1% -6,1% -7,6% 16,9%
USDHUF 346,2336 -0,2% -2,2% -6,4% -7,7% -11,9% 21,8%
GBPHUF 431,0950 -0,2% -0,8% -3,9% -4,6% -8,6% 18,7%
EURUSD 1,0866 0,3% 1,5% 3,4% 1,8% 4,8% -4,0%
USDJPY 150,8200 0,0% 0,0% 0,8% 13,2% 8,3% 33,2%
GBPUSD 1,2444 -0,1% 1,3% 2,5% 3,4% 4,6% -2,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 877 6,5% 6,3% 41,0% 128,1% 124,5% 578,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,56 2,3% 1,1% -1,3% 19,0% 19,6% 46,4%
10 éves német állampapírhozam 2,6 1,2% 0,7% -3,8% 1,3% 23,8% 621,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,1 -2,3% -1,7% -4,3% -23,2% -17,4% 93,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde