befektetők ingatlan iroda
Ingatlan

Soha nem volt még ennyi üres iroda a világon

Portfolio
Globálisan is szenved a kereskedelmi ingatlanok piaca, aminek hatása alól Kelet-Közép-Európa sem képes kivonni magát – hangzott el az iO Partners háttérbeszélgetésén, ahol az is kiderült: a folyamatok akadozása eltérő méreteket ölt az egyes szektorokban és az egyes országokban. Az ESG-átalakulásnak ugyanakkor határozottan kedvez, hogy a napjainkra már lecsengeni látszó energiakrízis számos folyamatot felgyorsított.

Az elmúlt tíz év legalacsonyabb befektetési volumenét produkálta a kereskedelmi ingatlanok világméretű piaca 2023 elejétől szeptember végéig. Az általános makrogazdasági bizonytalanság és a közismert geopolitikai sokkok komoly árazási gondokhoz vezettek mind az eladók, mind pedig a vevők oldalán, aminek eredményeképpen

az idei első három negyedév összességében 50 százalékos visszaesést hozott a befektetések terén.

„A 2023-as globális ingatlanpiacot két szóval lehetne a legjobban és a legegyszerűbben jellemezni: szerény aktivitás, ami egyformán érvényes a befektetési piacra, a bérlői piacra, illetve a fejlesztési piacra is” – mondta el Tuza Rita, az iO Partners tőkepiaci részlegének igazgatója. Ez azonban eltérően érintette az egyes szektorokat.

Az irodapiacon világszinten mért 16 százalékos üresedési ráta a valaha volt legrosszabb érték,

és egyértelműen a bérlői kereslet drasztikus visszaesésére vezethető vissza. Bár hasonló trendek látszódnak a logisztikában is, azonban ezek jóval kisebb mértékűek, ráadásul ebben a szegmensben három olyan tényező is van, amelyek a viszonylag gyors konszolidáció lehetőségét vetítik előre.

December 5-én a Property Awards 2023 díjátadón kiderül, melyek voltak az elmúlt egy év legfontosabb ingatlanpiaci teljesítményei, ahol többek között az Év Irodabérleti Tranzakcióját is díjazzuk. Részletekért kattints!

Az első az elektromos autók gyártásának felfutása, amely – különösen a beszállítói kapcsolatokon keresztül – rengeteg addicionális raktárterületre ébreszt majd igényt Magyarországon is. A második az internetes kereskedelem további bővülése, a harmadik pedig az ellátási láncok rövidülése (near-shoring) - és a lokális logisztika jelentőségének felerősödése. A képet árnyalja – legalábbis dr. Würsching Péter, az iO Partners bérbeadási vezetője szerint –, hogy a klasszikus logisztikai ingatlanok felől megfigyelhető egy áttolódás a gyártóterületek irányába.

A különbségek, országspecifikus sajátosságok a kelet-közép-európai régióban is remekül megfigyelhetők. A cseh, a lengyel, a magyar, a román és a szlovák piacot tömörítő blokkból például Budapest, illetve Prága kilóg: ezekben valamivel kisebb mértékű volt visszaesés a befektetési volumenekben, ellentétben Lengyelországgal, ahol a harmadára esett vissza ez az érték, vagy Romániával, ahol szintén erős korrekció zajlott. Zeller Gábor, az iO Partners tőkepiaci részlegének igazgatója a hazai piacon például azt tapasztalja, hogy jelentős árazási eltérés figyelhető meg eladók és vevők között. Egyre nehezebb közös nevezőre jutni, pedig az árazásnak reflektálnia kéne a kereslet zsugorodására és a finanszírozás drágulására.

ATENOR - BakerStreet
16572 m216–18
BIF LOFT Irodaház
600 m23900–4300 Ft
BIF Tower
5600 m214–17
Victor Hugo Irodaház
265 m23480–3600 Ft
myhive Greenpoint 7
0 m214.5–16
myhive Haller Gardens
9019 m214.5–23.5

Tuza Rita az év hátralévő részében sem számít a befektetési kereslet jelentős élénkülésére, arra viszont igen, hogy 2024-ben mérsékelt konszolidáció veheti kezdetét. Az például, hogy a jelenleg építés alatt álló projekteket a fejlesztők visszafogják, 2024 végére-2025 elejére okozhat majd olyan szűkösségeket, ami a bérlői verseny élénkülésén keresztül támogatja majd a jövőbeli fejlesztésekkel, tranzakciókkal kapcsolatos döntéseket.  Összességében a pandémia kirobbanása óta eltelt időszak nem tudott annyi kárt okozni, mint a 2008-as válság, hiszen akkoriban Budapesten 23-25 százalékig is felment az üresedési ráta. A mostani 13,2 százalékot dr. Würsching Péter egészségesnek tartja, ráadásul ez az érték megfelel a historikus átlagnak a hazai irodapiacon.

Ami kirívó magyar sajátosságnak számít, az az építőipari árak alakulása:

a szakemberek szerint ma 20-30 százalékkal drágább nálunk megépíteni egy ipari csarnokot, mint a környező országokban, ami a bérleti díjakban is visszaköszön.

Ráadásul a meglévő épületek modernizálása és az energiahatékonysági fejlesztések további szignifikáns ráfordítással járnak a tulajdonosok számára.

„Az energiakrízis előtérbe tolta a fenntarthatósági kérdéseket, az újonnan épülő irodák 100 százaléka zöld minősítésű, és az ipari épületeknél is 90 százalék fölötti ez az arány” – szögezte le dr. Würsching Péter.

Pál Tamás, az iO Partners üzletfejlesztési igazgatója szerint nagyon az elején tartunk az ESG-útnak, a jelenleg uralkodó befektetői szemlélet szerint még ha újra is fejlesztenek egy régi épületet, az is feltehetően egy viszonylag nem olyan régen megépült ház lesz – hatékony területekkel, nagy belmagassággal. Ezeknek az épületeknek a felújítása, modernizálása és fenntarthatóvá tétele még mindig hatékonyabb ESG szempontból, mint egy teljesen új fejlesztés kivitelezése. A már meglévő régebbi épületek feltámasztására, a „retrofit-re” ezért egyre inkább szükség lesz, és nem pusztán a fenntarthatósági szempontok, hanem az üzleti feltételek miatt is: ezeket a házakat rövidebb idő alatt, kevesebb finanszírozásból tudják majd újra a piacra helyezni és a bérlők is hamarabb fognak tudni beköltözni, eleget téve a bérlői céldátumok mielőbbi elérésének.

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Új lakás