bill gates
Üzlet

Sötét jóslattal állt elő Bill Gates, visszafordíthatatlan lejtőre kerülhet az emberiség

Portfolio
Bill Gates arra figyelmeztetett, hogy a világ az elért klímavédelmi eredmények ellenére valószínűleg túllépi a kritikus 2 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbértéket - tudósított a CNBC.

A neves milliárdos és filantróp, Bill Gates nemrégiben aggodalmának adott hangot, mert a világ jó úton halad afelé, hogy túllépje a kritikus 2 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöbértéket. Ez a hőmérséklet-emelkedés - figyelmeztetnek a tudósok - visszafordíthatatlan károkat okozhat az emberiségnek, az élővilágnak, az ökoszisztémáknak.

Gates ezeket a nézeteket a CNBC-s Tania Bryernek adott interjújában osztotta meg az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett COP28 klímakonferencián. Aggodalmai ellenére Gates továbbra is optimista a dubaji csúcstalálkozón elérhető előrelépés lehetőségét illetően.

Gates hangsúlyozta, hogy nincs egy bizonyos hőmérséklet, amelynél minden katasztrofálissá válik. Megjegyezte, hogy valószínűleg a kitűzött célértékek feletti felmelegedés várható, és hangsúlyozta az alkalmazkodási stratégiák fontosságát. Ezek közé tartozhatnak olyan költséghatékony intézkedések, mint a súlyos időjárási eseményekre vonatkozó jobb figyelmeztető rendszerek, vagy a gazdákat a vetési ütemezésben segítő, továbbfejlesztett időjárási adatok.

A Microsoft társalapítója azt is kiemelte, hogy segíteni kell a legszegényebb lakosságot az ember okozta éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, és minimalizálni kell az ökoszisztémák, például a korallzátonyok károsodását. Megismételte, hogy

bár jelentős előrelépést értünk el, nem valószínű, hogy átéljük az olyan szélsőséges forgatókönyveket, mint a 4 Celsius-fokos emelkedés, de valószínűleg el fogjuk véteni a 2 fokos célt.

A COP28-on a nemzetek először fogják értékelni, hogy milyen messze vannak a Párizsi Megállapodás céljainak elérésétől. A megállapodás célja, hogy a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt tartsák az iparosodás előtti szinthez képest.

A tudósok szerint a fosszilis tüzelőanyagok több mint egy évszázados égetése, valamint a nem fenntartható energia- és földhasználati gyakorlatok miatt a globális hőmérséklet már mostanáig is körülbelül 1,1 Celsius-fokkal emelkedett.

A dubaji klímakonferenciát megelőzően az UNEP figyelmeztetett, hogy a Párizsi Megállapodás eddigi elégtelen kötelezettségvállalásai alapján akár 2,9 Celsius-fokkal is felmelegedhet a föld az iparosodás előtti szint fölé. Az ENSZ korábban kijelentette, hogy a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték a "felső határ" az éghajlati válság legsúlyosabb hatásainak elkerülésére.

A jövő nemzedékek kihívásairól szólva Gates kiemelte az emberi innovációban rejlő lehetőségeket, beleértve az orvostudomány és a mesterséges intelligencia terén elért eredményeket. Ugyanakkor elismerte az olyan aktuális problémákat is, mint a polarizáció és az éghajlatváltozás, hangsúlyozva, hogy a jövő generációkra nézve a negatív következmények elkerülésének kell prioritást élveznie.

Címlapkép forrása: Christophe Viseux / COP28 via Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde