zöld város fenntarthatóság
Üzlet

Számot adtak a zöld eredményeikről a vállalatok - Nincs mire várni, közelednek a határidők

Portfolio
A fenntarthatósági jelentések és célkitűzések egyik fontos eleme a vállalatoknál, hogy azokról - beleértve a már ténylegesen elért eredményeket - tájékoztassák is az ügyfeleiket, befektetőkiket, partnereiket. Ezáltal válik követhetővé, hogy valóban megfelel-e egy cég a korábban tett vállalásainak. Az elmúlt egy hónapban számos Magyarországon is aktív vállalat adott számot az eddigi fenntarthatósági eredményeiről, illetve a 2025-ös, a 2030-as és 2050-es vállalásairól. Ezeket foglaltuk most össze.

Több mint félmilliárd tonna CO2-kibocsátás elkerülése a Schneider Electric-nél

2021-től 2025-ig tart a Schneider Sustainability Impact (SSI) program, melynek keretében a vállalat 11 globális, és több mint 200 helyi célkitűzést fogalmazott meg. A legutóbbi, az idei harmadik negyedévre vonatkozó jelentés szerint, a cég több mutatóban is fontos mérföldkőhöz érkezett. Év végére a 6-os érték elérését tűzték ki célul a vállalások megvalósítását mérő 10-es skálán, amiben a harmadik negyedév végén 5,76-os értéknél tartottak. Ezen túl, a termékcsomagolásoknál is fejlődtek, ugyanezen negyedévben 27% volt a „zöld” alapanyagok aránya, míg a csomagolás 60%-nál sikerült az egyszerhasználatos műanyagot újrahasznosított kartonpapírral helyettesíteni.

A vállalat egy másik célkitűzése, hogy 2025-re az ügyfeleinek segítsen 800 millió tonna CO2-kibocsátás csökkentést elérni, ebből 513 millió tonna valósult eddig meg. A legnagyobb beszállítóknál 2025-ig azt is el szeretnék érni, hogy 50%-kal kisebb legyen a kibocsátásuk, melyből a harmadik negyedév végére 24%-os csökkenést sikerült elérni. A vállalat SSI programjában szerepel az oktatás támogatása is, 2025-ig egymillió embernek biztosítanának energiamenedzsment képzést. A mexikói Enactusszal együttműködve mintegy 400 egyetem és főiskola 60000 hallgatója vett részt képzésekben, így a harmadik negyedév végére már több mint 540 ezer ember részesült az oktatási lehetőségből.

Kritikus fordulópont előtt állhat a logisztikai szektor: a DSV-nél is cél a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás

A logisztikai szektorban tevékenykedő DSV 2050-re nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást kíván elérni, melynek első lépése, hogy a Scope 1 és 2 kibocsátásukat 50%-kal, illetve a Scope 3 kibocsátásukat 30%-kal csökkentik 2030-ra. A vállalat kibocsátásának nagy része a 3. körből származik, ami főként az alvállalkozói fuvarozást jelenti, ezen belül a globális kibocsátásuk 1,3%-át a vasúti, 11,5%-át a tengeri, 29,6%-át a közúti és 57,6 %-át a légi közlekedési mód generálja jelenleg.

A közelmúltban elindult a logisztikai vállalat szén-dioxid díjszabási programja: minden divízió a CO2-kibocsátása alapján díjat fizet egy közös alapba, az összeget innovatív projektekbe és programokba fektetik be - például a nagy létesítményeik tetejére napelemet telepítenek. Ezen túl, folyamatosan tesztelik az alternatív üzemanyaghajtású járműveket, legutóbb 500 db e-pótkocsit rendeltek meg az európai útvonalakra, amelyek üzembe helyezése 2024 nyarán várható. Ezek olyan félpótkocsik, amelyeknek a mozgatása elektromos rásegítéssel történik, ezáltal csökkentve a kamionok energiaigényét. Az e-pótkocsikat dízel teherautókkal vagy elektromos teherautókkal is lehet kombinálni. Az elektromos teherautókon az e-pótkocsi akár 500 km-rel is meghosszabbíthatja a megtett távolságot, míg egy dízel teherautóra felszerelve 20-45% közötti CO2-csökkentés is elérhető. Decembertől egy 16 tonnás elektromos járművet is tesztelnek dél-pesti viszonylatban, de egyéb alternatív üzemanyag meghajtású lehetőségeket is vizsgálnak, például Magyarország és Csehország között indítottak el LNG meghajtású vontatókat.

Stratégiai fenntarthatósági cél a Market Csoportnál

A Market Csoport két éven belül 30 százalékkal kívánja csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását a vállalat második önkéntes fenntarthatósági jelentése szerint. Ennek érdekében tavaly döntöttek a fenntartható módszerrel működő kőzetgyapot hőszigetelőanyag gyárak létesítéséről, és idén elkezdték az előregyártott elemek előállítási folyamatának és az építőanyag-használat felülvizsgálatát a vállalatnál. 2025-ig – ahol arra lehetőség kínálkozik –, alternatív, fenntartható megoldásokat vezetnének be az építkezéseken, valamint törekednek a bontási munkálatok során keletkező hulladékok 50%-os újrahasznosítására. A biológiai sokszínűség védelmében a megrendelők által kért famennyiségeknek a kétszeresét ültetik el a cég saját költségén.

A cég második fenntarthatósági jelentéséből kiderül az is, hogy 2025-ig társadalmi, munkavállalói kérdésekben előrelépeseket terveznek: megdupláznák a női vezetők számát a 2020-as állapotokhoz képest, valamint határozottan fellépnek a nemek közötti bérkülönbségek végérvényes megszűnése mellett a vállalaton belül. A sokszínűség és az esélyegyenlőség támogatásának jegyében 2025-re Új Etikai Kódex összeállítását vállalták, amelynek vezetői arról is határoztak, hogy jelentősen növelik a munkavállalók készségeinek, tudásának bővítésére szánt időt: már évi 30 órát fognak biztosítani képzésre a dolgozóik számára.

Elkészült az E.ON Hungária Csoport legfrissebb fenntarthatósági jelentése

A nemzetközi E.ON csoport hosszú távú célja, hogy a működéshez kapcsolódó közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást 2030-ra 75 százalékkal, 2040-re pedig 100 százalékkal csökkentse a 2019-es bázisévhez képest, míg az értékláncban jelentkező kibocsátások 2050-ig a 100%-kal csökkenjenek. Ezekhez a célokhoz csatlakozva az E.ON Hungária Csoport is dolgozik kibocsátásai csökkentésén: a 2022-es összesített beruházási ráfordítások több mint 85%-át a fenntartható jövőt szolgáló tevékenységekre fordították, például az áramhálózatra, a zöldenergia-átmenetet támogató befektetésekre.

A vállalatcsoport tavaly 89,4 milliárd forintot fordított áram- és gázhálózatainak fejlesztésére. A saját kibocsátások terén - épületenergetikai, világítás-korszerűsítési és nyílászáró-cserét alkalmazó projektekkel – hat helyszínen, több mint 250 millió forintnyi beruházással 166 MWh/év tervezett energiamegtakarítást érhetnek el. A vállalati flotta éves futásteljesítményére és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségére is 20%-os megtakarítást tűztek ki 2025-ig, valamint a működésük során keletkező hulladékoknál törekednek a nagyobb hasznosítási arány elérésére, ami 2022-ben a nem veszélyes hulladékok esetében 95% volt. A vállalat kibocsátását az ügyfelek kibocsátása is meghatározza, ezen a területen olyan eredményeik voltak, mint a 2022-ben üzembe helyezett 300 ezer okosmérő, a tavalyra 480-ra növekedő e-töltési pont, részben zöld energiával ellátva,a kis- és középvállalkozásoknak, valamint lakossági ügyfeleknek szóló Future Energy Home energetikai szolgáltatás, amelynek keretében 16 000 háztartási méretű napelemes rendszer épült ki 2022-ig. A Green Cloud dekarbonizációs energetikai szolgáltatáscsomag révén pedig nagyvállalatok számára biztosítanak hazai napelemparkokban termelt zöldenergiát.

2022-ben több integrált energetikai megoldást építettek ki: Pannonhalmán a főapátság és az érdekkörébe tartozó gazdasági társaságok számára nyújtanak energiaellátást megújuló energiával, valamint a Szolnoki Intelligens Városi Energia Modellel egy olyan energiaközösséget hoztak létre, amely képes több önkormányzati és lakossági fogyasztó és termelő, valamint a hálózat igényeinek egyidejű kielégítésére, részben megújuló energiaforrásokból. Az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve 2022-ben mintegy 80 ezer érintett megélhetési problémáit enyhítették többek között tűzifa-adománnyal. Az intézménybezárások elkerülésére támogatták a Folytatási Alapot, valamint digitális eszközparkot biztosítottak a Kapaszkodó 2.0 programhoz a hátrányos helyzetű gyerekek digitális felzárkózása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

otp bankfiók belső és külső képek, logó
agrárium mezőgazdaság talaj agrár
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde