tőzsde
Üzlet

Széttépték az OTP-t, szembe ment az árral a magyar tőzsde

Portfolio
Felemás hangulatban telt ma reggel a kereskedés Ázsiában, ezt követően Európában negatív irányú korrekcióban voltak a tőzsdék, míg Amerikában minimális elmozdulásokat láthatunk. A magyar tőzsde felülteljesített az elmúlt napok esését követően, a blue chipek közül az emelkedést ezúttal az OTP vezette.

Kisebb mozgások voltak az USA tőzsdéin

Kisebb elmozdulásokat láthattunk ma az amerikai tőzsdéken: az S&P 500 0,1 százalékkal, a Dow 0,2 szűzalékkal, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb.

sp23451

Emelkedik az olajár

Egyrfe feljebb kerül ma az olaj ára, a nemzetközi benchmarknak számító Brent hordónkénti jegyzése már átlépte a 81 dollárt. Az OPEC+ tagjai jelenleg éppen tárgyalnak a kitermelési szintekről, illetve amiatt is emelkedhet a jegyzés, mert a Federal Reserve egyik tisztviselője jelezte, hogy a központi bank kamatemelési kampánya befejeződhet.

olaj5perc

Pluszban Amerika

A kedvezőtlen hangulatú piacnyitás óta egyre jobb a kép a tengerentúli tőzsdéken, már mindhárom vezető index pluszban van: a Dow 0,1 százalékkal, a Nasdaq 0,2 százalékkal, az S&P 500 pedig 0,3 százalékkal került feljebb.

A bizakodó hangulatot az amerikai jegybank kamatemelésének lezárulásával kapcsolatos remények fűthetik, bár Michelle Bowman Fed-kormányzó és Christopher Waller Fed-kormányzó beszédei arra engednek következtetni, hogy a központi banknak akár eltérő véleménye is lehet az ügyben.

dow02134546

Megérkezett Brüsszel megoldása: így kezelnék az Európai Unió egyik legnehezebb válságát

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett az Európai Unió Tanácsa elé, amelyben az energiaválság kezelése céljából a múlt évben bevezetett egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések időbeli hatályának meghosszabbítását indítványozta - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden. De mi a helyzet az energiapiacon, mi állhat a hosszabbítás hátterében?

Tovább a cikkhez

Itt az Amazon lépése az egyre élesebb versenyben

Az Amazon bemutatta a legújabb adatközponti chipjét a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásához, ami egy fontos lépés a Microsofttal a mesterséges intelligencia piacának uralásáért folytatott éles versenyben.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az OTP, húzta magával a magyar tőzsdét

A nemzetközi részvénypiaci folyamatokkal ellentétben kifejezetten jó napot zárt ma a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP ralijának volt köszönhető. Azért is emelkedhetett magas forgalom mellett ma a bankpapír, mert javította a cég hitelminősítését a Scope Ratings.

Tovább a cikkhez

Javította az OTP hitelminősítését a Scope Ratings

Az OTP arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a Scope Ratings november 28.-án negatívról stabilra javította.

Tovább a cikkhez

Minimális elmozdulások Amerikában

A nyitást követően a Dow és a Nasdaq stagnál, az S&P 500 pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

Romló kilátások a német munkaerőpiacon

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Tovább a cikkhez

Fordulat az OTP-nél - Érdekes jelzés érkezett

Ma reggel már majdnem egy csúnya lefordulás indult el az OTP grafikonján, de megérkeztek a vevők, és jókora fordulat jött az árfolyamban, ezzel pedig egy izgalmas technikai kép jött létre.

Tovább a cikkhez

Nagyon erős a magyar és a lengyel tőzsde is!

A nemzetközi átlaghoz képest messze felülteljesít ma délután a WIG és a BUX is, előbbi 1,2, míg utóbbi 1,8 százalékkal került feljebb a nap eddigi részében.

A BUX szárnyalásához nagyban hozzájárul az OTP mai teljesítménye is, már közel 3 százalékkal kerültek feljebb a bank részvényei a nap eddigi részében.

bux1128

Tovább száguld az arany

A dollár gyengülésével erőre kapott az arany délután, már a 2020 dolláros szint felett mozog az unciánkénti jegyzés.

xauusd_1128

Nagy esemény van készülőben az amerikai tőzsdéken - Új sztárrészvény a láthatáron?

Régóta pletykálják, hogy a kínai fast-fashion óriás, a Shein az USA-ban tervez tőzsdére menni. Most újra forróvá vált a téma, miután több nagy amerikai gazdasági lap arról számolt be, hogy a Shein fű alatt benyújtotta az IPO iránti kérelmét. Valószínűleg csak jövőre indulhat el a kereskedés a részvényekkel, előtte viszont még elég sok kritikus fontosságú kérdést kell tisztáznia a vállalatnak. Vádolták már meg kényszermunkával, a munkaügyi törvények megsértésével, és a ruhadizájnok ellopásával a céget - vagyis nem elhanyagolható kockázatokról van szó.

Tovább a cikkhez

Üzletrészt szerzett az Opus Tigáz a csoport új vállalatában

Az Opus arról tájékoztatta a piaci szereplőket, hogy a társaság konszolidációjába bevont Opus Tigáz Zrt. november 28.-án kötött adásvételi szerződés útján megszerezte az Opus E-line Kft. 5 százalékos üzletrészét.

Tovább a cikkhez

Átadta új olasz gyárát a Masterplast

Átadta Olaszországban létesített új polisztirol hőszigetelőanyag gyártó üzemét a Masterplast. A vállalat így már öt országban folytat gyártási tevékenységet, és az utóbbi két év fejlesztései révén megháromszorozta a hőszigetelőanyag gyártási kapacitását. A társaság az európai piacok fellendülését prognosztizálja az EU energiahatékonysági célkitűzései és karbonkibocsátáshoz kapcsolódó regulációs intézkedései nyomán, és intenzív beruházási stratégiát folytat a műanyag és ásványi alapú hőszigetelőanyagok gyártása terén is – közölte a vállalat.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint, a Nasdaq és az S&P 500 egyaránt 0,3, míg a Dow 0,1 százalékos mínuszban nyithat.

Nagy tervekkel állt elő a Gloster, az Erste is megszólalt

Tegnap a Portfolio is beszámolt róla, hogy jelentős működésfejlesztő projektek elfogadásáról döntött a Gloster igazgatósága. A Gloster Level UP kétéves, komplex vállalatfejlesztési program célja, hogy a társaság az elmúlt években felvásárolt cégek és az anyavállalat közötti szinergiákból származó előnyöket mélyebben kiaknázza, tovább fokozza a működési integrációt és egy új, hatékonyabb, eredményesebb nagyvállalati operációt hozzon létre. 

Tovább a cikkhez

Jó hírt közölt az EasyJet, ennek sokan örülhetnek

Az európai légitársaság az elmúlt hónapokban rendre erős eredményekről számoltak be, ez alól az EasyJet sem kivétel: a vállalat szeptemberben zárult pénzügyi évében túlszárnyalta a várakozásokat, miután az utazás iránti kereslet és az előfoglalások száma is erősnek bizonyult. Az izraeli konfliktus és az üzemanyagárak, valamint a recessziós félelmek miatt azonban vannak bizonytalanságok a szektor kilátásaival kapcsolatban.  

Tovább a cikkhez

Egy vagyont keresett ez a 24 éves srác a tőzsdén, most elárulta, hogyan

Bár a tőzsde jellemzően a hosszabb távú befektetések helyszíne, sokan kereskednek rövid időtávon, akár néhány perces pozíciókat felvéve. Egy ilyen befektetőről ír a Yahoo Finance, a mindössze 24 éves kereskedő már több millió dollár bevételt ért el a tőzsdén. Most megmutatta, milyen indikátorokat figyel a kereskedése során.

Tovább a cikkhez

Csúnyán elfogyott az Astrasun lendülete

Az Astrasun részvényei a kereskedési nap egy pontján már több mint 32 százalékos pluszban is voltak, azóta azonban megállás nélkül szakad az árfolyam, így délutánra már -3 százalékban van a jegyzés.

astrasun1128

Hátára vette a magyar tőzsdét az OTP

Jócskán felülteljesít féltávnál a magyar tőzsde a nemzetközi átlaghoz képest. A hazai blue chipek közül kiemelkedik az OTP, a bank részvényei már több mint két százalékot emelkedtek az HSBC céláremelésének hírére.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az OTP a céláremelést követően

Hátára vette a magyar tőzsdét az OTP az HSBC céláremelését követően: a bank részvényei már közel 2 százalékos pluszban vannak.

otp1128

Érdekesség a mostani árfolyammozgással kapcsolatban, hogy az OTP szeptember vége óta egy emelkedő trendcsatornában mozog, a tegnapi zárással pedig rövid időre úgy tűnt, hogy kieshet az árfolyam ebből a tartományból. A mai mozgással azonban inkább egy fals letörésnek tűnhet ez a mozgás, miután ismét a már említett csatornán belül mozog az árfolyam.

otp1128

A forgalom átlagosnak mondható: a nap eddigi részében több mint 1,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát az OTP részvényei.

Mellbevágó célár érkezett az OTP-re

Sok szempontból rekordéve lesz idén az OTP-nek, a csoport nagyra nőtt, a kilátások is jók, ehhez rekordcélár dukál, ami meg is érkezett.

Tovább a cikkhez

Pattan a Richter

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy az elmúlt hetek esésével kulcsfontosságú szintre ért a Richter árfolyama. Ennek megfelelően pattant is a részvény, már 1,4 százalékos pluszban van a jegyzés.

richter1128

Lendületben a BUX

A kezdeti stagnálását követően érkeznek a vevők a magyar tőzsdére: a BUX már 0,5 százalékos pluszban van. A blue chipek is emelkednek a Magyar Telekom kivételével.

bux1128

Soha nem látott rekordokat hozott a Black Friday Amerikában

Az Adobe adatai szerint a Black Friday során történelmi rekordösszegnek számító, mintegy 9,8 milliárd dollárt költöttek el a fogyasztók az Egyesült Államokban. A vásárlók elkerülték a fizikai boltokat, így főként az online vásárlások pörögtek fel, ami az e-kiskereskedelmi cégek részvényeinek árfolyamán is megmutatkozott - jelentette a CNBC.

Tovább a cikkhez

Nem szokványos előrejelzés érkezett egy nagybanktól: recesszió és gyors kamatvágások jönnek az USA-ban

A Federal Reserve a jelenleg vártnál sokkal agresszívabban fog kamatot vágni jövőre, az év első felében ugyanis enyhe recesszió következik be az Egyesült Államokban – vélik a Deutsche Bank (DB) elemzői.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a tűzijáték: újabb részvényt tépnek szét a magyar tőzsdén

Az elmúlt időszakban több magyar kispapír is komoly raliba kezdett: többek között az Opus, az Appeninn, valamint múlt héten az MBH Bank és az MBH Jelzálogbank részvényeiben is nagy volt a pörgés, tegnap pedig az Enefi részvényei raliztak több mint 50 százalékot. Az őrület ma sem áll meg: a nyitást követően az Astrasun részvényei lőttek ki.

Tovább a cikkhez

Folytatja az emelkedést az Astrasun

Az elmúlt napok után kedden is emelkedik az Astrasun: a nyitást követően már 14 százalékos pluszban van a papír.

astrasun

A forgalom is átlag feletti: a kereskedés első perceiben már több mint 2 millió forint értékben cseréltek gazdát a vállalat részvényei.

Esik az Akko Invest is

Az elmúlt napok egyik nagy nyertese a magyar tőzsdén az Akko Invest: a cég részvényei már több mint 33 százalékos pluszban is voltak csütörtöki záróértékükhöz viszonyítva a hétfői kereskedés egy pontján, azóta azonban esik az árfolyam: az Akko Invest papírjai ma reggel már 6,5 százalékos mínuszban vannak.

akkoinvest1128

Rángatják az MBH részvényeit

Az elmúlt napok nagy sztorija a magyar tőzsdén az MBH és MBH Jelzálogbank részvényeinek emelkedése volt:

  • Ezt követően az MBH Bank papírjai reggel már 4 százalékos mínuszban is voltak, jelenleg azonban már 1 százalékos pluszban van a jegyzés.
  • Míg az MBH Jelzálogbank papírjaiban már 8 százalékos is volt az esés mértéke, jelenleg azonban már "csak" 2 százalékos mínuszban van a részvény.
mbhbank

Folytatódik a korrekció a kontinens vezető tőzsdéin

A nyitást követően a DAX 0,2, míg a FTSE és a CAC egyaránt 0,5 százalékos esésben vannak.

dax1128

Felemás nyitás a magyar tőzsdén

A BUX stagnálással kezdi a keddi kereskedést, a blue chipek közül egyedüliként a Mol van mínuszban.

bux1128

Esik a tegnapi nap sztárja

Az Enefi részvényei a tegnapi több mint 50 százalékos rali után ma 4,7 százalékos mínuszban nyitottak.

enefi

Indiában terjeszkedik az Apple egyik legfontosabb partnere

Az Apple egyik legfontosabb beszállítója, a Foxconn több mint 1,5 milliárd dollárt fektet be egy indiai építési projektbe - jelentette a CNBC.

Tovább a cikkhez

Fontos lélektani szint felett az arany

Az arany unciánkénti árfolyama továbbra is a lélektani szempontból fontos 2000 dolláros unciánkénti szint felett mozog, a jegyzés utoljára májusban járt ilyen magas szinten.

Ugyan a nemzetközi hangulat javulásával az elmúlt hetekben a befektetők kockázatvállalási kedve jelentősen megnőtt, de a kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások és az abból eredő dollárgyengülés az arany malmára is hajtották a vizet az elmúlt hetekben, ennek köszönhető a mostani emelkedés is.

gold_1128

Kisebb pluszban nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,2 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 0,1 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,19 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,35 százalékot esett, míg a CSI 300 0,84 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,13 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,06 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,18 százalékot emelkedhet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,07 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,04 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Ma a KSH közli a beruházások harmadik negyedéves statisztikáit, az Egyesült Államokból egy újabb lakáspiaci adat érkezik, emellett a Conference Board közzéteszi szokásos havi hangulatindexét. Ez utóbbi elárulja, milyen irányt vehetett a gazdasági aktivitás novemberben, s bár előrejelző szerepe a magas inflációs környezetben jócskán romlott, a piac mégis odafigyel az index nagyobb mozgásaira.

2023. november 27.-december 3. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 28. kedd 8:30 KSH Beruházás Q3
november 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 30. csütörtök 8:30 KSH Ipari termelői árak okt.
november 30. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom okt.
december 1. péntek 9:00 MLBKT BMI nov.
december 1. péntek 8:30 KSH GDP (második becslés) Q3
december 1. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (második becslés) szept.
Nemzetközi makrogazdaság
november 27. hétfő 16:00 USA Újlakás-eladások okt.
november 28. kedd 15:00 USA Lakásár-index szept.
november 28. kedd 16:00 USA CB hangulatindex nov.
november 29. szerda 9:00 Spanyolo. Infláció nov.
november 29. szerda 11:00 EU A Bizottság hangulatindexe nov.
november 29. szerda 14:00 Németo. Infláció nov.
november 29. szerda 14:30 USA GDP (második becslés) Q3
november 29. szerda 20:00 USA Fed bézs könyv  
november 30. csütörtök 2:00 Kína NBS BMI (feldolg+egyéb) nov.
november 30. csütörtök 8:00 Németo. Kiskereskedelem okt.
november 30. csütörtök 8:45 Franciao. Infláció nov.
november 30. csütörtök 9:00   OPEC-ülés  
november 30. csütörtök 9:55 Németo. Munkanélküliség  
november 30. csütörtök 11:00 EU Infláció nov.
november 30. csütörtök 14:30 USA PCE infláció okt.
november 30. csütörtök 16:00 USA Folyamatban levő lakáseladások okt.
december 1. péntek 2:45 Kína Caixin BMI nov.
december 1. péntek 16:00 USA ISM BMI nov.
december 1. péntek 17:00 USA Powell-beszéd  
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 45,9 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 11,4 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 77,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 2,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 10,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 333,47 -0,2% 0,5% 9,0% 6,6% 2,9% 42,8%
S&P 500 4 550,43 -0,2% 0,1% 10,5% 18,5% 13,0% 69,7%
Nasdaq 15 961,98 -0,1% -0,4% 12,6% 45,9% 35,8% 138,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 447,67 -0,5% 0,2% 7,9% 28,2% 18,3% 52,4%
Hang Seng 17 525,06 -0,2% -1,4% 0,7% -11,4% -0,3% -33,4%
CSI 300 3 511,94 -0,7% -1,8% -1,4% -9,3% -7,0% 11,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 966,37 -0,4% 0,4% 8,7% 14,7% 9,8% 41,2%
CAC 7 265,49 -0,4% 0,3% 6,9% 12,2% 8,2% 45,8%
FTSE 7 460,7 -0,4% -0,5% 2,3% 0,1% -0,3% 6,3%
FTSE MIB 29 342,29 -0,3% -0,7% 7,5% 23,8% 18,7% 53,2%
IBEX 9 936,1 0,0% 1,0% 11,4% 20,7% 18,1% 9,4%
Régiós részvényindexek              
BUX 55 887,95 -0,4% -1,8% -0,8% 27,6% 22,3% 41,1%
ATX 3 247,23 -0,2% -0,9% 7,5% 3,9% -0,6% 7,6%
PX 1 380,91 -0,5% -0,4% 2,2% 14,9% 11,1% 29,7%
WIG20 73 969,81 -0,7% -1,1% 5,2% 28,7% 31,4% 30,3%
Magyar blue chipek              
OTP 13 580 -1,4% -1,6% 0,4% 34,3% 25,7% 18,9%
Mol 2 770 1,5% -1,4% -3,6% 6,5% 0,1% -12,9%
Richter 8 500 -0,5% -2,6% -1,2% 2,4% 2,2% 60,4%
Magyar Telekom 600 -1,2% -2,1% 7,3% 77,0% 82,1% 35,0%
Nyersanyagok              
WTI 74,51 -0,9% -5,0% -13,5% -7,1% -2,2% 44,5%
Brent 79,97 -0,4% -2,2% -11,6% -5,8% -4,9% 31,8%
Arany 2 008,95 0,5% 1,7% 1,4% 10,6% 14,8% 65,6%
Ezüst 24,7 4,5% 4,9% 8,8% 4,0% 15,6% 74,7%
Devizák              
EURHUF 379,8500 -0,1% 0,1% -0,7% -5,1% -7,3% 17,0%
USDHUF 347,4344 0,0% 0,1% -3,9% -7,4% -11,7% 20,8%
GBPHUF 437,5149 -0,2% 0,8% -0,6% -3,2% -7,9% 19,6%
EURUSD 1,0933 -0,1% -0,1% 3,3% 2,4% 5,1% -3,2%
USDJPY 149,5900 0,0% 0,8% 0,0% 12,3% 7,5% 31,5%
GBPUSD 1,2607 -0,1% 0,9% 3,8% 4,8% 4,2% -1,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 240 -1,3% -0,6% 9,8% 124,3% 125,6% 887,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,4 -2,2% -0,8% -8,9% 14,8% 18,7% 43,8%
10 éves német állampapírhozam 2,52 -3,5% -2,2% -9,8% -1,6% 28,1% 622,9%
10 éves magyar állampapírhozam 7,09 -0,6% 2,5% -7,3% -23,4% -13,7% 113,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde