orbán viktor volodimir zelenszkij argentína
Gazdaság

Szót váltott Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

Portfolio
Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az új argentin elnök beiktatásán találkoztak össze és egyeztettek. Arról nem érkeztek hírek, hogy miről volt szó, viszont az élőben sugárzott felvételek tanúsága szerint a rövid egyeztetés intenzív volt. Később Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke is megszólalt az ügyben.

Mindez azért kifejezetten érdekes, mert az Ukrajna uniós tagságát övező viták rendkívül kiélezetté váltak az elmúlt hetekben − emlékeztet a Reuters hírügynökség.

Javier Milei argentin elnök beiktatása során rövid interakcióra került sor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között − számolt be a hírügynökség. A találkozást az argentin szenátus YouTube-csatornája rögzítette. A beszélgetésük részleteit nem hozták azonnal nyilvánosságra. Az MTI által közölt fényképen az is látható, hogy a beiktatási ünnepségen is egymás mellett állt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij a fényképezés idejére.

Az alábbi videóban 1:22:30-nál látható az a részlet, amikor Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetnek, elég intenzíven.

Részlet a fenti videóból, épp a két vezető összetalálkozásáról:

orban zelenszkij

A videórészlet külön is megjelent az X (korábban Twitter) több csatornáján.

Az ukrán elnöki hivatal oldalán több hivatalos fénykép is megjelent a beszégetésről:

orbán zelenszkij
Fotó: Ukrán elnöki hivatal
orbán zelenszkij
Fotó: Ukrán elnöki hivatal
orbán zelenszkij
Fotó: Ukrán elnöki hivatal

Az ukrán média korábban már tett arra utalást: sor kerülhet erre a találkozóra Buenos Airesben, hogy megvitassák az Ukrajna európai uniós csatlakozási törekvéseivel kapcsolatos nézeteltéréseket.

A felvételeken látható, amint Zelenszkij és Orbán rövid, körülbelül 20 másodperces párbeszédet folytat az argentin parlamentben más résztvevők között.

Megszólalt a magyar fél

Az új argentin elnök beiktatási ünnepségén készült fényképeken és televíziós felvételeken látszott, hogy Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkoztak, és néhány szót is váltottak egymással. Ezzel kapcsolatban az MTI kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Előzmények

Ez a találkozás közvetlenül a jövő hétre tervezett, kulcsfontosságú európai uniós csúcstalálkozó előtt történt.

A közelgő csúcstalálkozón várhatóan megvitatják a tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával. Orbán Viktor korábban rendszeresen és határozottan jelezte: ellenzi a tárgyalások megkezdését. Fontos megjegyezni, hogy a tárgyalások folytatásáról szóló bármilyen döntéshez egyhangú megállapodásra van szükség az EU tagállamai között.

A hírügynökség azt is felidézte, hogy a magyar miniszterelnök korábban jelezte, meg akarja akadályozni a Kijevnek 2027-ig nyújtandó 50 milliárd eurós költségvetési támogatásra irányuló erőfeszítéseket. Eközben egy mértékadó EU-tisztviselő pénteken kijelentette, hogy az unió stratégiákat dolgoz ki Ukrajna pénzügyi megsegítésére, még akkor is, ha Magyarország vétójogát gyakorolja a kezdeményezéssel szemben.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) Javier Milei új argentin elnök beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. Forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ukrajna tüntetés
Egyesülne a Nissan és a Renault
ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford