Budapesti Értéktőzsde
Üzlet

Több mint 50 százalékot ugrott a Budapesti Értéktőzsde profitja

Portfolio
Közzétette a harmadik negyedévről és az év első 9 hónapjáról szóló, tájékoztató jellegű jelentését a Budapesti Értéktőzsde, mely alapján a tőzsde bevétele kis mértékben növekedni tudott, míg nettó eredmény 50 százalékot meghaladó mértékben bővült idén a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Budapesti Értéktőzsde árbevétele 2,67 milliárd forintot tett ki szeptember végén, amelyből csak a harmadik negyedévre 969 millió forint árbevétel esik. A támogatások nélküli tisztított bevételnövekmény 975 millió forint a negyedévben. Bár az idei év első kilenc hónapjában a kereskedési bevételek csökkentek, 30 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest, a tőzsde két másik üzletágában a kibocsátói és az adatértékesítési bevételek idén növekedni tudtak 9 százalékkal és 11 százalékkal.

A harmadik negyedéves átlagos 11,33 milliárd forintos részvénypiaci forgalom meghaladta az első két negyedév 8,81 milliárd forintos átlagforgalmát. Összehasonlítva a tavalyi év azonos időszakával, a 9,16 milliárd forintnál 23 százalékkal magasabb az idei harmadik negyedéves forgalom.

A BÉT-re 2023. szeptember végével 153 kibocsátó vállalat értékpapírjai vannak bevezetve. A harmadik negyedévben 1 új kibocsátó vállalat részvényei kerültek bevezetésre a standard kategóriában, emellett 336 milliárd forint értékben kötvény és további 94,6 milliárd forint értékben jelzáloglevél került bevezetésre.

Az adatértékesítési üzletág 2023. harmadik negyedév végéig 985 millió forint árbevételt generált, amely 11 százalékkal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest.

A pénzügyi műveletek eredménye az év első három negyedévében meghaladta a 199 millió forintot, amelyből a harmadik negyedéves időszakra 58 millió forint jutott. Ez a tavalyi év első kilenc hónapjához képest 268 millió forint emelkedést jelent köszönhetően elsősorban a megváltozott kamatkörnyezetnek, illetve az euró-forint árfolyamváltozások hatásának.

Idén a harmadik negyedév végéig a működési ráfordítások emelkedett szintjében az infláció mellett az év első felében megjelenő olyan egyszeri tételek is szerepet játszanak, mint a vállalat tőzsdei bevezetése. Az év harmadik negyedévében a tisztított ráfordítások 554 millió forintot tettek ki, amely 15 millió forinttal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Az első három negyedév végével a tisztított ráfordítások 1,75 milliárd forintot tesznek ki.

A Budapesti Értéktőzsde első kilenc havi nettó eredménye, amely tartalmazza a KELER Csoport BÉT-re eső eredményét is 4,17 milliárd forint, amely 51 százalékkal magasabb a tavalyi első három negyedéves eredménynél. Az EBITDA értéke 1 006 millió forint, amely 29 százalékkal alacsonyabb a 2022-es harmadik negyedév végére elért értéknél.

A KELER Csoport eredményei az idei év harmadik negyedévében is a terv felett alakultak 3,41 milliárd forint értékű adózás előtti eredménnyel köszönhetően különösen a kedvező kamatkörnyezetnek és nagy számú új értékpapírkibocsátásnak. Az év első kilenc hónapjában az adózás előtti eredmény 8,94 milliárd forint. Az értéktár és a klíringház költségei 482 millió forinttal alacsonyabbak voltak mint 2022. év harmadik negyedévében. A stabil alaptevékenység mellett az üzleti bevételek 41százalékkal haladják meg a tavalyi év azonos időszakát az idei év harmadik negyedévében.

A BÉT szabad cash-flowja az első kilenc hónapban 425 millió forint, amely közel 28 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly ugyanekkori 589 millió forint.

A nyitás után a BÉT árfolyama 9,9 százalékot ugrott.

bet1208

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

donald tusk beszéd szejm
Bika
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde