bull bear tőzsde
Üzlet

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, a techóriások húzták le az amerikai indexeket

Portfolio
Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlott a kereskedés.

Megtört a menetelés

Hétfőn vörösben zártak a vezető amerikai indexek. A Dow Jones Industrial Average 23 ponttal esett, ami 0,1%-os csökkenést jelent, míg az S&P 500 0,5%-os, a Nasdaq Composite pedig jelentősebb, 0,8%-os mínuszban zárt.

Ezzel megtörőben a piacok 5 hete tartó diadalmenete, és főként az emelkedés motorjai, a technológiai részvények gyengültek be hétfőn. Az Nvidia részvényei több mint 2%-ot veszítettek az értékükből, a Microsoft és a Meta is 1% feletti gyengülést produkált.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az előző héten az S&P 500 2022 márciusa óta a legmagasabb zárószintet érte el, aminek eredményeképpen az éves plusz megközelítette a 20%-ot. A Dow eközben 2021 óta először ért el öt hetes győzelmi szériát, az év során pedig több mint 9%-os kumulatív emelkedést ért el. A technológiai részvények által dominált Nasdaq Composite is figyelemre méltó növekedést mutatott, 2023-ban több mint 34%-kal ugrott meg.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Jönnek vissza a hozamok, csúsznak le a tőzsdék

Az amerikai részvényindexek még mindig mínuszban állnak, miután a technológiai részvények meredeken esnek. Bár a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 a múlt héten az idei legmagasabb szinten zárták a múlt hetet, most a DJIA 80 ponttal, azaz 0,2%-kal lejjebb 36 164 ponton áll. 

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az S&P 500 SPX 28 ponttal – azaz 0,6%-kal – 4566 pontra esett.

A Nasdaq Composite COMP 132 pontot, azaz 0,9%-ot veszített, és 14.172 ponton kereskedik.

Ezzel egyelőre megtörni látszik az öthetes diadalmenet: pénteken a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq Composite is zsinórban ötödik heti pluszos zárását könyvelte el.

Az előző hetek emelkedését az hajtotta, hogy a Fed jövő évi kamatcsökkentésére vonatkozó várakozások alacsonyabbra szorították a kincstári hozamokat.

Hétfőn azonban a hozamok kúsztak feljebb, a 10 éves kötvény hozama 8,8 bázisponttal 4,289%-ra emelkedett. A kötvényhozamok pénteken még azután is zuhantak, hogy Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke visszaverte a kamatcsökkentési spekulációkat, mondván, hogy a központi bank készen áll az újabb emelésre, ha szükséges.

19 hónapos csúcson a Bitcoin

Miközben a tőzsdék inkább lefelé tartanak, a bitcoin és az arany nagy emelkedésben van. A legnépszerűbb kriptovaluta átlépte a 42 000 dolláros határt, és 19 hónapos csúcsot ért el, míg az arany elérte minden idők legmagasabb nominális napközbeni szintjét a 2100 dolláros unciánkénti árat.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A kriptokitöréssel párhuzamosan a kereskedő platformoknak is jó napja van: a Coinbase több mint 6%-ot ugrott a bitcoin nyomában, míg a Marathon Digital, a Riot Platforms és a Microstrategy mind több mint 4%-kal állnak jobban, mint nyitáskor.

Öthetes diadalmenet borulhat New Yorkban

Hétfőn az amerikai vezető részvényindexek mínuszban állnak, mivel a befektetők elbizonytalanodtak, hogy az öt egymást követő héten nyereséget felmutató piac nem pusztán egy lufivá fúvódik.

A Dow Jones Industrial Average, a blue chip részvények irányadó mutatója 95 ponttal csökkent, ami 0,3%-os csökkenést jelent. Az S&P 500 index 0,6%-os veszteséget regisztrált eddig, míg a technológiai súlyú Nasdaq Composite index ennél meredekebb, 0,9%-os csökkenést mutatott.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Ezt a csökkenést annak tulajdonították, hogy a befektetők eladták a nagy technológiai vállalatok részvényeit, amelyek egész évben a piac felfelé ívelő pályájának élén álltak. Az eddigi kereskedésben az Nvidia, az Alphabet és a Netflix is 2%-os esést szenvedett el.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Az Alaska Air Group több mint 15%-os mínuszban van, miután a cég bejelentette, hogy 1,9 milliárd dollárért felvásárolja a rivális Hawaiian Airlines légitársaságot. Ezzel a nap egyik legnagyobb vesztese eddig.

Történelmi csúcson zárt a magyar tőzsde

A BUX-index 0,9 százalékos pluszban fejezte be a napot, a mai emelkedéssel új történelmi csúcsra került a magyar tőzsde. A hazai blue chipek közül a Magyar Telekom vezette az emelkedést, miután rendkívül magas célár érkezett a részvényre.  

Tovább a cikkhez

Véleményt mondott a Concorde a Duna House-ról

A Duna House múlt csütörtökön tette közzé harmadik negyedéves számait, amelyeket a Concorde most friss elemzésében értékelt. Az elemzőház összességében pozitív véleményt fogalmazott meg az ingatlancégről, célára pedig továbbra is felülvizsgálat alatt van.

Tovább a cikkhez

Hozamrealizálás az aranynál

A délutáni órákra alaposan megváltozott a kép az arany árfolyamánál, már 1,8 százalékos mínuszban van a jegyzés. Vélhetően hozamrealizálás zajlik az elmúlt hetek raliját követően.

aranyrealiz

Eladja az Impact Alapkezelőt a Duna House

Befejezi alapkezelői tevékenységét az Duna House, miután eladja a Impact Alapkezelőt.

Tovább a cikkhez

Eséssel indul a nap az amerikai tőzsdéken

Kedvezőtlen piacnyitást láttunk az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,2 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,6 százalékos mínuszban áll, míg a Nasdaq 1,1 százalékos mínuszban van.

Tovább a cikkhez

Szárnyalnak a bitcoinhoz köthető részvények

Idén először lépte át a lélektanilag fontos 40 000 dolláros szintet a bitcoin jegyzése, amire a kriptovalutához köthető, tőzsdéken jegyzett vállalatok részvényárfolyamai is nagy emelkedéssel reagálnak.

Tovább a cikkhez

Tovább folytatódik az egykori tőzsdesztár mélyrepülése: valósággal földbe döngölik az árfolyamot

A Virgin Galactic űrturisztikai vállalat részvényei több mint 14 százalékos mínuszban nyithatnak, miután a vállalat vezérigazgatója, Richard Branson közölte, hogy nem fog több pénzt befektetni a vállalatba - számolt be a CNBC.

Tovább a cikkhez

Beindultak a bitcoin-bikák: bejöhet a brutális boom?

ETF jóváhagyás, felezés és esetleges amerikai kamatcsökkentés: elsősorban ezeknek az okoknak köszönhetően a bitcoin jegyzése idén először átlépte a 40 000 dollárt, ezen a szinten utoljára tavaly áprilisban kereskedtek a legjelentősebb kriptovalutával. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, érkeznek az egymásra licitáló elemzői megszólalások, egyesek még a 125 000 dolláros szintet is elképzelhetőnek tartják 2024-ben.

Tovább a cikkhez

A Magyar Telekom a sztár, kitart a csúcsdöntés a magyar tőzsdén

A kereskedési nap felénél a BUX-index 0,5 százalékos pluszban áll, a mai emelkedéssel új történelmi csúcsra került a magyar tőzsde. A hazai blue chipek közül a Magyar Telekom vezeti az emelkedést, miután rendkívül magas célár érkezett a részvényre.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Magyar Telekom részvénye

Már 2 százalékos pluszban van a Magyar Telekom részvénye, többek között arra a hírre emelkedik az árfolyam, hogy a vállalatot követő összes elemző közül a legmagasabb 12 havi célárat határozta meg a részvényre a cseh Wood elemzője. De ugyancsak felhívhatta a részvényre a befektetők figyelmét egy nemrég megjelent interjú, amiben a vállalat vezérigazgatója a Portfoliónak kifejtette, hogy milyen területeken fejleszt a Telekom, mire számíthatnak a fogyasztók, és hogy hogyan alakul a piaci verseny a hazai piacon a szektor konszolidációja közepette.

mtel2

77 százalékkal többet érhet a Magyar Telekom részvénye

Bő két év után újra véleményt mondott a Magyar Telekom részvényéről a vállalatot követő cseh Wood & Company elemzője, aki rendkívül magas célárat határozott meg a vállalat papírjára a remekül sikerült harmadik negyedéves gyorsjelentést követően.

Tovább a cikkhez

Jelentős leépítés jön a Spotifynál

A Spotify bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében mintegy 1500 munkahelyet szüntetnek meg - írja a BBC.

Tovább a cikkhez

Alaposan megrántották a bitcoint - Mi folyik itt?

A bitcoin idén először átlépte a 40 000 dollárt, miután felerősödtek az első amerikai spot bitcoin ETF jóváhagyásával, valamint a lehetséges amerikai kamatcsökkentésekkel kapcsolatos várakozások. Utoljára tavaly áprilisban járt a mostani szinteken a bitcoin árfolyama, de az ethereum is közel másfél éves csúcson van.

Tovább a cikkhez

Egyre feljebb

A bizonytalan nemzetközi részvénypiaci hangulattal szemben egyre nagyobb a plusz a magyar tőzsdén, a BUX már 0,7 százalékos pluszban van. Mind a négy hazai blue chipnek emelkedik az árfolyama.

buc07

Itt a történelmi csúcs a magyar tőzsdén

Bár csak kisebb mozgásokat láthatunk egyelőre a magyar tőzsdén, a 0,2 százalékos eelkedés is elég volt ahhoz, hogy

új történelmi csúcsra érjen a BUX.

Az előző csúcs szeptember 15-én volt, akkor a legmagasabban 58 180 ponton állt a börze, ma eddig 58 254 volt a csúcs.

bux02tört

Rossz hangulatban indul a kereskedés Európában

A kereskedés első perceiben rossz a hagulat a vezető európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékos esése mellett a FTSE 100 0,3 százalékos, a CAC pedig 0,2 százalékos mínuszban van.

dax235678

Kisebb emelkedés a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül egyedül az OTP esik.

Tovább a cikkhez

Ralizik a bitcoin

Már a negyedik napja láthatunk meredek emelkedést a legjelentősebb kriptovalutánál, a bitcoinnál - nemrég átlépte a 40 000 dolláros szintet a jegyzés, ilyen magasan utoljára tavaly áprilisban járt az árfolyam.

btc41

Történelmi csúcson az arany árfolyama

Ma unciánként 2136 dollárért is kereskedtek az arannyal, ilyen magasan még soha nem állt a nemesfém jegyzése. Az elmúlt napokban a csökkenő amerikai infláció és a kamatvágással kapcsolatos várakozások miatt indult be igazán az emelkedés, de technikai okai is vannak az új csúcsnak.

goldath

Kínában terjeszkedik a Richter

A Richter és a Mithra kötelező erejű szándéknyilatkozatot írtak alá estetrolt tartalmazó készítmények forgalmazásáról Kínában – jelentette be a Richter ma reggel.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak legutóbb a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalékkal került feljebb, a S&P 500 0,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,3 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,1 százalékot esett, a Hang Seng 0,36 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,15 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,27 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,05 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,06 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,09 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,22 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Mozgalmas hét elé nézünk, ez már ma reggel megmutatkozik, hiszen az MNB a biztosítók harmadik negyedéves adatait közli, emellett a szokásos havi hitelintézeti mérlegstatisztika és a kamatok alakulására vonatkozó friss adatok is megjelennek. Németországban a külkeresekedelem októberi adatait publikálják, míg Amerikában a gyáripari megrendelések alakulása adhat képet a gazdaságról.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 4. hétfő 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q3
december 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztika okt.
december 5. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Pénzügyi vállalkozások prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Vállalati hitelállomány alakulása Q3
december 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 6. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok nov.
december 7. csütörtök 8:30 KSH A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) 2023
december 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) okt.
december 8. péntek 8:30 KSH Infláció nov.
december 8. péntek   S&P Hitelminősítés szept.
Nemzetközi makrogazdaság
december 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem okt.
december 4. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
december 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak nov.
december 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 6. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 7. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem nov.
december 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. csütörtök 11:00 EU GDP Q3
december 8. péntek 0:50 Japán GDP Q3
december 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 8. péntek 16:00 USA Michigan fogyasztói bizalmi index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,2 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 14,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 13,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 245,5 0,8% 2,4% 8,9% 9,3% 5,4% 41,9%
S&P 500 4 594,63 0,6% 0,8% 8,4% 19,7% 12,7% 66,5%
Nasdaq 15 997,58 0,3% 0,1% 9,1% 46,2% 32,8% 130,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 431,51 -0,2% -0,6% 5,8% 28,1% 18,4% 49,6%
Hang Seng 16 830,3 -1,2% -4,2% -1,6% -14,9% -10,2% -36,5%
CSI 300 3 482,88 -0,4% -1,6% -2,5% -10,0% -10,6% 9,8%
Európai részvényindexek              
DAX 16 397,52 1,1% 2,3% 9,9% 17,8% 13,2% 45,7%
CAC 7 346,15 0,5% 0,7% 6,0% 13,5% 8,8% 46,8%
FTSE 7 529,35 1,0% 0,5% 2,5% 1,0% -0,4% 7,9%
FTSE MIB 29 928,45 0,6% 1,7% 6,9% 26,2% 21,2% 56,0%
IBEX 10 140,8 0,8% 2,0% 11,7% 23,2% 20,6% 11,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 010,99 0,2% 3,4% 3,5% 32,5% 25,1% 44,6%
ATX 3 316,68 0,8% 1,9% 7,9% 6,1% 3,2% 7,9%
PX 1 390,38 0,1% 0,2% 1,4% 15,7% 14,5% 30,1%
WIG20 76 319,06 2,8% 2,5% 6,6% 32,8% 34,2% 31,1%
Magyar blue chipek              
OTP 14 545 0,2% 5,6% 8,1% 43,9% 33,6% 27,1%
Mol 2 780 0,0% 1,8% -3,3% 6,8% -2,0% -12,1%
Richter 8 820 0,2% 3,2% 4,1% 6,3% 3,8% 56,8%
Magyar Telekom 604 2,4% -0,5% 7,5% 78,2% 81,7% 34,2%
Nyersanyagok              
WTI 73,72 -2,5% -2,0% -9,0% -8,1% -9,1% 44,7%
Brent 78,97 -2,1% -1,6% -7,1% -7,0% -9,1% 34,4%
Arany 2 056,15 0,9% 2,9% 3,6% 13,2% 14,2% 68,7%
Ezüst 25,34 0,3% 7,2% 11,4% 6,7% 12,0% 78,7%
Devizák              
EURHUF 379,5150 -0,4% -0,2% -1,1% -5,2% -7,8% 17,2%
USDHUF 350,2515 0,3% 0,8% -3,9% -6,7% -10,7% 22,4%
GBPHUF 442,3401 0,4% 0,9% 0,4% -2,1% -7,7% 21,3%
EURUSD 1,0836 -0,7% -1,0% 2,8% 1,5% 3,3% -4,3%
USDJPY 147,8500 0,0% -1,2% -2,1% 11,0% 8,8% 30,2%
GBPUSD 1,2633 -0,2% 0,2% 4,2% 5,0% 3,0% -1,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 38 707 2,6% 2,5% 9,2% 133,1% 128,0% 874,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,22 -3,1% -6,2% -11,3% 10,1% 19,6% 39,9%
10 éves német állampapírhozam 2,33 -3,7% -11,1% -14,5% -9,3% 27,7% 652,4%
10 éves magyar állampapírhozam 6,84 0,0% -4,1% -9,4% -26,1% -19,6% 113,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde