bull bear medve bika tőzsde
Üzlet

Tovább menetel a magyar sztárpapír, a magyar tőzsde viszont esik

Portfolio
Az amerikai tőzsdék zárva tartanak ma a hálaadás miatt, eközben Európa piacain csak kisebb elmozdulásokat láthatunk. Gazdasági információk tekintetében ma megjöttek az előzetes európai bmi-adatok, amik alapján elmondható, hogy a francia és a német gazdaság is nehéz helyzetben van novemberben, nem javult ugyanis érdemben a helyzet a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban sem.

Ennek azonban nem volt jelentős piacbefolyásoló ereje, jelenleg a mérsékelt optimizmus a jellemző ma a nemzetközi piacokon, óvatos emelkedést láthatunk Európa tőzsdéin. A magyar tőzsdén ugyancsak bizonytalan mozgások vannak, egy érdekes sztori azonban akad: tovább folytatódik az elmúlt napok elképesztő ralija az MBH Jelzálogbank részvényénél, miután a befektetők két napja elkapkodták a vállalat jelzálogleveleit.

Negatív áramár egy európai áramtőzsdén - Furcsa ok áll a háttérben

Nem mindennapi esemény történt a finn áramtőzsdén: a Kinect Energy szolgáltató szerint egy belső kereskedési hiba miatt történt az, hogy egy árverésen hatalmas mennyiségű villamosenergiát ajánlottak eladásra, ami -203 eurós átlagárat eredményezett - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Hiába a nagy rali a sztárrészvénynél, esett a magyar tőzsde

A magyar tőzsdén ma bizonytalan mozgások voltak, egy érdekes sztori azonban akadt: tovább folytatódott ugyanis az elmúlt napok elképesztő ralija az MBH Jelzálogbank részvényénél, miután a befektetők két napja elkapkodták a vállalat jelzálogleveleit. Ma egészen elképesztő 55 százalékos pluszban zárt a részvény. A magyar tőzsde azonban elsősorban a Mol rossz szereplésének köszönhetően alul teljesítő volt, maga a BUX index 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Tovább a cikkhez

55 százalék

55 százalék.

Ennyivel ment feljebb már az MBH Jelzálogbank részvénye a mai kereskedésben,

jemz

az árfolyamalakulás mellett a forgalom is elképesztően alakul.

jelzforg

Újabb leányvállalata lett a Glosternek

A BÉT oldalán közölte a Gloster, hogy tegnap megalapította szám szerint a tizenegyedik leányvállalatát a társaság.

Tovább a cikkhez

Lezárult a 69 milliárd dolláros gigafelvásárlás

A chipgyártással és fejlesztéssel foglalkozó Broadcom befejezte a VMware felhőalapú számítástechnikai cég 69 milliárd dolláros felvásárlását, és ezzel a technológiai szektor egyik legnagyobb felvásárlási ügyletét zárta le. Az ügyletet a szabályozó hatóságok világszerte számos helyen vizsgálták, mielőtt Kína utoljára engedélyezte volna a tranzakciót - korábban aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai-kínai feszültségek befolyásolhatják az ügyletet.

Tovább a cikkhez

Visszatáncolt az Alibaba atyja - Felébredhet végre a szunnyadó óriás?

Mozgalmas éve van az Alibabának: a Covid-időszak során szebb napokat is megélt egykori sztárrészvény háza tájáról szép számmal érkeztek idén hírek: volt itt gigabírság, történelmi átszerveződés, és füstbe ment tervek is. Nemrég pedig még arról is felröppentek hírek, hogy komoly részvényeladást hajthat végre a vállalat atyja, Jack Ma, aki aztán végül visszatáncolt az ügylettől. Megnéztük, hogy mi történt mostanság az Alibabánál, és hogy érdemes lehet-e már a mostani kulcsszinteken a beszállást fontolgatni.

Tovább a cikkhez

Így lehet gyorsan sok pénzt keresni a magyar tőzsdén

Lehetőleg minél gyorsabban, és minél több pénzt keresni, sok tőzsdei befektetőt ez mozgat, pedig a részvénypiacon érdemes hosszabb időtávban gondolkodni. Főként a kispapírok piaca az, ahol a néhány napos vagy hetes heves mozgásokra repülnek rá a spekulánsok, ilyenből pedig jó néhányat láthattunk idén a magyar tőzsdén. Hasonló ez a mémrészvények 2021-es száguldásához, most is egyik részvényről a másikra repülnek a rövid távon befektetők, megmozgatva az árfolyamot. Persze itt nem fórumokon szervezett shortgyilkos tömeges befektetői vételekről van szó, amikor a fundamentumoktól teljes mértékben elszakadnak az árfolyamok, hanem jellemzően hírekre reagálva indulnak meg a papírok, a ralira pedig gyorsan bekapcsolódnak a rövid távú befektetők. Mutatunk néhány példát.

Tovább a cikkhez

Itt az újabb kripto botrány, százmilliós a kár

A jelenlegi becslések szerint 115 millió dollárt lophattak el egy kriptopénz platformról.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan

Egyre nagyobb rali van kibontakozóban az MBH Jelzálogbank részvényénél,

már 30 százalékos pluszban van az árfolyam.

mbh301

Nem találja az irányt a tőzsde

Felemás teljesítményt láthattunk a hazai blue chipeknél.

Tovább a cikkhez

Mi kell ahhoz, hogy tőzsdére kerüljön egy magyar cég?

Számos tőzsdeérett cég van Magyarországon, ezt hivatott alátámasztani a BÉT50 kiadvány is, amely 400 potenciális kibocsátót sorakoztatott fel az elmúlt nyolc év során. De mi is kell ahhoz, hogy tőzsdére kerüljön egy magyar cég? Többek között erről is beszélt Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde Értékesítési, Marketing és Kibocsátói Akvizíciós Igazgatóság igazgatója.

Tovább a cikkhez

Visszafogott mozgások

Visszafogott mozgások jellemzik a kereskedést ma délelőtt a vezető európai tőzsdéken a vegyes BMI-adatok után: a CAC 0,2, a DAX 0,1 százalékos pluszban van, míg a FTSE 0,1 százalékkal került lejjebb a nap eddigi részében.

dax1123

Nincs megállás, brutális rali van a magyar sztárrészvénynél!

Az elmúlt napokban elképesztő rali alakult ki az MBH Jelzálogbank részvényénél, miután a befektetők elkapkodták a vállalat jelzálogleveleit. Ma folytatódik a menetelés, óriási pluszban van a jegyzés.  

Tovább a cikkhez

Kijött a friss BMI: nem javul a helyzet Európában

A francia és a német gazdaság is nehéz helyzetben van novemberben, nem javul érdemben a helyzet a szolgáltatószektorban és a feldolgozóiparban - ez derül ki a frissen közölt BMI-statisztikákból.

Tovább a cikkhez

Tovább esik a Mol, nem sikerült jól a nyitás a magyar tőzsdén

Nem jó a hangulat a magyar tőzsdén a piacnyitást követően, a blue chipek közül a Richter, az OTP és a Mol árfolyama is esik, miközben csak a Magyar Telekom jegyzése került feljebb. A Mol árfolyama kifejezetten fontos szinten tartózkodik jelenleg, a befektetőknek érdemes közelről figyelniük a részvényt.

Tovább a cikkhez

Kisebb pluszban nyitnak az európai tőzsdék

Pozitív hangulatban indult a kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot erősödött, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos pluszban van.

dax0234

Szokatlan levelet írt Warren Buffett - Kiderült, kire hagyja hatalmas vagyonát

Warren Buffett a Berkshire Hathaway honlapján közzétett levelében ismertette, hogy milyen tervei vannak a globális konglomerátummal és a vagyonával kapcsolatban arra az esetre, ha meghalna. A befektetési szférában etalonnak számító Omahai Orákulum a nyilatkozatot azzal a hírrel együtt tette közzé, hogy több millió Berkshire Hathaway-részvényt adományozott négy, a családjához kapcsolódó jótékonysági alapítványnak.

Tovább a cikkhez

UBM: új fiúk vagyunk még az utcában, célunk a tőzsdei jelenlét megerősítése

Erősítene a tőzsdén az UBM, a tőzsdén jegyzett agrárcég célja, hogy 1,8 millió részvény értékesítésével szélesebb kör számára is lehetőséget biztosítson arra, hogy részesedjen a hazai mezőgazdaság hosszú távú sikereiből, mondta el a Portfolio-nak Janositz Balázs, az UBM vezérigazgató-helyettese, aki arról is beszélt, hogy reális esélyt látnak a BUX indexbe kerülésre is, cél a napi több millió forintos tőzsdei forgalom elérése.

Tovább a cikkhez

Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,5 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 0,77 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,67 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 1,28 százalékos pluszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,24 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,25 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,33 százalékot emelkedhet.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,03 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,07 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,12 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel itthon a KSH a keresetek friss statisztikáját teszi közzé, majd délelőtt a Pénzügyminisztérium publikálja a részletes októberi államháztartási beszámolót. Közben Európában jönnek az előzetes bmi-adatok, illetve az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve.

2023. november 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 20. hétfő 8:30 MNB Befektetési alapok prudenciális adatai Q3
november 20. hétfő 8:30 MNB Előzetes pénzügyi számlák Q3
november 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 21. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 21. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 23. csütörtök 8:30 KSH Keresetek szept.
november  23. csütörtök 11:00 PM Részletes áht adatok okt.
november 24. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás és munkanélküliség okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 20. hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
november 20. hétfő 8:00 Németo. Ipari termelői árak okt.
november 20. hétfő 11:00 EU Építőipar szept.
november 21. kedd 20:00 USA Fed jegyzőkönyv  
november 22. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése okt.
november 22. szerda 16:00 USA Fogyasztói bizalom nov.
november 23. csütörtök 9:15 Franciao. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 9:30 Németo. Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 10:00 EU Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
november 23. csütörtök 13:30 EU EKB jegyzőkönyv  
november 24. péntek 0:30 Japán Infláció okt.
november 24. péntek 8:00 Németo. GDP Q3
november 24. péntek 10:00 Németo. IFO index nov.
november 24. péntek 15:45 USA Feldolgozóipari bmi (előzetes) nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 46,3 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 10,3 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 78,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 3,6 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,8 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 273,03 0,5% 0,8% 6,5% 6,4% 3,4% 44,2%
S&P 500 4 556,62 0,4% 1,2% 7,9% 18,7% 13,8% 72,0%
Nasdaq 16 001,39 0,4% 1,2% 9,9% 46,3% 36,5% 143,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 451,83 0,3% -0,2% 7,0% 28,2% 19,0% 54,5%
Hang Seng 17 734,6 0,0% -1,9% 3,3% -10,3% 1,8% -31,8%
CSI 300 3 544,42 -1,0% -1,7% 1,0% -8,5% -6,0% 10,3%
Európai részvényindexek              
DAX 15 957,82 0,4% 1,3% 7,8% 14,6% 10,6% 43,3%
CAC 7 260,73 0,4% 0,7% 6,5% 12,2% 9,1% 47,0%
FTSE 7 469,51 -0,2% -0,2% 0,9% 0,2% 0,2% 7,3%
FTSE MIB 29 154,91 0,0% -1,1% 6,6% 23,0% 18,6% 56,7%
IBEX 9 887,4 0,6% 2,6% 9,5% 20,2% 18,8% 11,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 56 827,95 0,7% -2,0% 0,9% 29,8% 25,4% 43,9%
ATX 3 252,74 0,0% -1,0% 7,2% 4,0% 0,1% 6,9%
PX 1 391,75 0,2% 0,4% 3,7% 15,8% 12,4% 30,6%
WIG20 74 733,69 0,0% 1,4% 9,3% 30,1% 35,5% 31,3%
Magyar blue chipek              
OTP 13 970 1,0% -0,6% 5,7% 38,2% 28,9% 22,3%
Mol 2 792 0,4% -2,9% -3,7% 7,3% 0,8% -11,6%
Richter 8 600 1,2% -4,3% -2,8% 3,6% 7,7% 61,8%
Magyar Telekom 606 -0,2% -1,1% 6,3% 78,8% 85,3% 35,9%
Nyersanyagok              
WTI 76,75 -0,9% -0,7% -12,8% -4,3% -5,1% 52,8%
Brent 82,06 -0,5% 1,1% -11,0% -3,4% -7,3% 30,5%
Arany 1 994,25 -0,4% 1,8% 0,0% 9,8% 14,3% 62,4%
Ezüst 23,64 -1,0% 0,8% 0,3% -0,5% 12,4% 62,8%
Devizák              
EURHUF 381,2500 0,2% 1,3% -0,3% -4,8% -6,3% 18,6%
USDHUF 350,8489 0,8% 1,3% -2,8% -6,5% -11,3% 24,5%
GBPHUF 437,3550 -0,1% 1,5% -0,3% -3,2% -6,6% 20,5%
EURUSD 1,0867 -0,6% 0,0% 2,6% 1,8% 5,7% -4,7%
USDJPY 147,9200 0,0% -2,0% -1,3% 11,0% 4,6% 30,9%
GBPUSD 1,2461 -0,6% 0,1% 2,6% 3,6% 4,9% -3,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 37 424 4,7% -1,2% 26,1% 125,4% 131,1% 775,4%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,43 0,1% -2,9% -9,8% 15,6% 17,8% 44,4%
10 éves német állampapírhozam 2,53 0,4% -2,7% -11,4% -1,4% 27,5% 581,1%
10 éves magyar állampapírhozam 6,88 2,2% -3,1% -10,8% -25,6% -14,3% 99,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde