bull bear medve bika tőzsde
Üzlet

Új csúcson zárt a német tőzsde, az amerikai piacok elakadtak

Portfolio
Több izgalmas sztorival is kecsegtetnek ma a magyar tőzsde vállalatai, többek között nemrég a Mol a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal, de a Glosternél is bejelentettek egy jelentős projektet. Tegnap csúcsdöntést láthattunk a BUX indexnél, ma azonban többek között az OTP gyengélkedésének köszönhetően mínuszban van a magyar tőzsde. Eközben viszonylag jó a hangulat az európai börzéken, új történelmi csúcsra került a nap végén a német tőzsde.

Nincs érdemi változás

Az amerikai tőzsdéken nem történt érdemi változás az esti órákban sem, a kép vegyes. A Dow Jones 0,15%-ot, az S&P 500 index 0,03%-ot veszített értékéből, a Nasdaq 0,28%-kal került feljebb.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Inkább esnek az amerikai indexek

Nem láthatóak nagy elmozdulások a tengerentúli tőzsdéken. A vezető részvényindexek közül csak a Nasdaq tudott emelkedni, 0,18%-os pluszban jár. A Dow Jones 0,2%-kal került lejjebb, az S&P 500 pedig 0,08%-ot esett.

A befektetők hangulatát a keddi kereskedésben alapvetően a makrogazdasági adatok befolyásolták érdemben. Az új állások száma októberben 2021 eleje óta nem látott alacsony szintre esett vissza. Közben a szolgáltató szektorbeli aktivitás javulást jelzett az USA-ban.

Minden adatot a befektetők annak fényében értékelnek, hogy az befolyásolja-e és ha igen, hogyan, az amerikai jegybank kamatpolitikáját. A konszenzusos várakozás most az a kereskedők körében, hogy a Fed elérhette a kamatemelési ciklusának végét, és a jövő héten változatlanul hagyhatja az alapkamatot. Sokan már jövő márciusra 25 bázispontos kamatcsökkentéssel számolnak.

Ebből a szempontból is meghatározó jelentőségű lesz a pénteken megjelenő amerikai munkaerőpiaci statisztika a novemberi hónapról.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Szárnyal a kínai Tesla-rivális részvénye

Közzétette legfrissebb, harmadik negyedéves gyorsjelentését a kínai EV-gyártó Nio: a tártsaság a vonatkozó időszakban csökkenő veszteségről számolt be, de a piaci várakozásoktól elmaradó bevételi előrejelzéssel rukkolt elő. A befektetők összességében pozitívan fogadták az új számokat, nagy emelkedésben van a Nio részvényárfolyama.

Tovább a cikkhez

Így kezdj bele a tőzsdei grafikonelemzésbe! - Díjmentes, interaktív online előadás

Többféle megközelítés létezik azzal kapcsolatban, hogy miképpen válasszuk ki a kereskedési, befektetési célpontokat a tőzsdén. Az egyik ilyen közkedvelt eszköz a technikai elemzés, mely során az árfolyamgrafikon hullámzását, a múltbéli mozgásokat, a trendet vizsgáljuk, és ebből kiindulva készülünk fel a jövőbeli lépéseinkre. Kezdőként az elindulás bonyolultnak tűnhet, és pont ennek a megkönnyítését segíti a Portfolio Trader online előadása, mely során a legfontosabb kezdő lépéseket, az alaptechnikákat mutatjuk be aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.

Tovább a cikkhez

Történelmi csúcson a német tőzsde

Eddig fél százalékkal került feljebb a vezető német részvényidexnek, a DAX-nak a jegyzése, ez pedig elég volt ahhoz, hogy

új történelmi csúcsra érjen a kurzus.

Ha a jelenlegi szint környékén maradunk, akkor a záróérték is rekord lehet: utoljára július végén volt csúcsdöntés a DAX-nál, akkor 16 469 ponton zárt a börze.

dax1205

Nincs meg az irány az amerikai tőzsdéken

Bizonytalan hangulatban nyitottak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones 0,3 százalékos mínuszban van, a S&P 500 0,1 százalékos mínuszban áll, a Nasdaq azonban 0,2 százalékot emelkedett.

Tovább a cikkhez

Nem jött össze a gigaüzlet, földbe állt a Nokia részvénye

A Nokia részvényárfolyama a koronavírus kirobbanása óta nem látott, hároméves mélypontra zuhant, mivel nem a finn vállalat nyerte el az amerikai távközlési hálózat kiépítésére vonatkozó ügyletet.  

Tovább a cikkhez

Meddig emelkedhetnek még a magyar tőzsde nagyágyúi?

Szeptember után az év utolsó hónapjában is új történelmi csúcsnak örülhetnek a befektetők a magyar tőzsdén. Az idei évben a kispapírok mellett a blue chipeknél sincs hiány egyedi sztorikból. Éppen ezért megnéztük, hogy meddig emelkedhetnek még a BUX nagyágyúi, és hogy mire számíthatunk a következő napokban.

Tovább a cikkhez

Jól értesültek nagy pénzt kereshettek a Hamász terrortámadásán

Érdekes tanulmány jelent meg az SSRN-en, a szerzők tőzsdei adatok elemzése alapján arra jutottak, hogy szokatlan mozgások zajlottak a Hamász október 7-i terrortámadását megelőzően, egyes kereskedők short pozíciókat nyitottak a támadás előtti napokban, amikkel akár dollármilliókat kereshettek a tőzsdei zuhanásban.

Tovább a cikkhez

Nem jó a hangulat a magyar tőzsdén

A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban.

Tovább a cikkhez

Újabb hullmokat vet Elon Musk és Svédország elmérgesedett viszonya

A Tesla szakszervezetellenes hozzáállása országos sztrájkot idézett elő Svédországban, ami már a dokkmunkásokra, a villanyszerelőkre és a Tesla Supercharger-állomásainál végzett elektromos munkákra is kiterjed. Most új állomáshoz ért a történet, ugyanis egy dán szakszervezet is úgy döntött, hogy megtagadja az amerikai autógyár által gyártott autók kirakodását és szállítását a svédországi vásárlók számára.

Tovább a cikkhez

A Mol beszáll a Waberer'sbe

A Mol a Waberer’s 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal - közölte a társaság. A Mol és a Waberer’s a tranzakcióval egy időben stratégiai együttműködési megállapodást kötött, amellyel szorosabbra fűzik üzleti együttműködésüket a komplex logisztikai szolgáltatások, az alternatív üzemanyagok, az energiahatékonysági fejlesztések és a zöld energiaátmenet területén.

Tovább a cikkhez

Nagy projektet nyert el a Golster leánycége

A Gloster a BÉT oldalán közölte a befektetőkkel, hogy a cég leányvállalata, a Gloster Networks jelentős raktárdigitalizációs projektet nyert el egy globális multinacionális gyártócég hazai képviseletétől.

Tovább a cikkhez

Pusztítóra fordulhat az időjárás, ha nem teszünk ellene

Egy friss kutatás szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó globális szén-dioxid-kibocsátás idén rekordot fog dönteni, ami súlyosbítja az éghajlatváltozást és még pusztítóbb, szélsőséges időjárási jelenségeket idéz elő.  

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a bitcoin

Négy napos masszív menetelés után "megpihenni" látszanak a kriptobefektetők, 1.3 százalékos mínuszban van ugyanis a bitcoin jegyzése. A lélektanilag jelentős 40 000 dolláros szint felett várható volt egy kisebb hozamrealizálás a legnagyobb kriptovalutánál, vélhetően ezt láthatjuk most.

btc13

Esik a Barclays részvénye

3,5 százalékos eséssel nytja a napot a Barclays részvénye, miután kiderült, hogy a közel-keleti Qatar Holding mintegy 510 millió fontnyi részvény eladását tervezi, alig több mint a felére csökkentve ezzel a brit bankban a válság óta meglévő befektetésének eddigi 5%-os mértékét.

barc32

Nincs meg az irány

Pár perccel a piacnyitást követően nem rajzolódik egyelőre ki markáns irány az európai tőzsdéken, a DAX és a CAC is stagnál, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos mínuszban van.

dax00000000

Elmondta Jim Cramer, hogy hol vannak jó befektetési lehetőségek

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője ismét elmondta, hogy szerinte a jelenlegi piaci környezetben mi lehet a jó befektetés: a megmondóember szerint a cukorbetegség és az elhízás kezelésére használt, úgynevezett GLP-1 gyógyszerek növekvő népszerűsége új befektetési lehetőségeket teremtett.  

Tovább a cikkhez

Elkezdenek kiszállni az arabok a pénzügyi nehézségekkel küzdő brit nagybankból

A közel-keleti Qatar Holding mintegy 510 millió fontnyi Barclays-részvény eladását tervezi, alig több mint a felére csökkentve ezzel a brit bankban a válság óta meglévő befektetésének eddigi 5%-os mértékét.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalékot esett, a S&P 500 0,5 százalék mínuszban zárt, míg a Nasdaq 1 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,76 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 2,19 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,81 százalékos pluszban áll.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,11 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,07 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a FTSE 0,21 százalékot eshet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,22 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,33 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,46 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági adatok tekintetében az Eurostat az ipari termelői árak friss statisztikáját teszi közzé, elsősorban erre figyelhetnek a befektetők.

2023 december 4-10. makronaptár
Magyar makrogazdaság
december 4. hétfő 8:30 MNB Biztosítók prudenciális adatai Q3
december 4. hétfő 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege okt.
december 4. hétfő 8:30 MNB Kamatstatisztika okt.
december 5. kedd 8:30 MNB Hitelintézetek prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Pénzügyi vállalkozások prudenciális adatai Q3
december 5. kedd 8:30 MNB Vállalati hitelállomány alakulása Q3
december 5. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
december 6. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma okt.
december 6. szerda 8:30 KSH Kiskereskedelem okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Értékpapírstatisztika okt.
december 7. csütörtök 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok nov.
december 7. csütörtök 8:30 KSH A mezőgazdaság teljesítménye (első becslés) 2023
december 8. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) okt.
december 8. péntek 8:30 KSH Infláció nov.
december 8. péntek   S&P Hitelminősítés szept.
Nemzetközi makrogazdaság
december 4. hétfő 8:00 Németo. Külkereskedelem okt.
december 4. hétfő 16:00 USA Gyáripari megrendelések okt.
december 5. kedd 11:00 EU Ipari termelői árak nov.
december 6. szerda 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések okt.
december 6. szerda 11:00 EU Kiskereskedelem okt.
december 6. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index nov.
december 7. csütörtök 4:00 Kína Külkereskedelem nov.
december 7. csütörtök 8:00 Németo. Ipar okt.
december 7. csütörtök 11:00 EU GDP Q3
december 8. péntek 0:50 Japán GDP Q3
december 8. péntek 14:30 USA Munkanélküliség nov.
december 8. péntek 16:00 USA Michigan fogyasztói bizalmi index dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 44,8 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 15,9 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 82,0 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 7,3 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 11,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 36 204,44 -0,1% 2,5% 6,3% 9,2% 5,2% 44,7%
S&P 500 4 569,78 -0,5% 0,4% 4,9% 19,0% 12,2% 69,2%
Nasdaq 15 839,67 -1,0% -0,8% 4,9% 44,8% 32,1% 133,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 33 231,27 -0,6% -0,6% 4,0% 27,3% 19,6% 50,8%
Hang Seng 16 646,05 -1,1% -5,0% -5,8% -15,9% -10,9% -38,9%
CSI 300 3 460,14 -0,7% -1,5% -3,5% -10,6% -10,6% 5,9%
Európai részvényindexek              
DAX 16 404,76 0,0% 2,7% 8,0% 17,8% 12,9% 44,7%
CAC 7 332,59 -0,2% 0,9% 4,0% 13,3% 8,8% 46,3%
FTSE 7 512,96 -0,2% 0,7% 1,3% 0,8% -0,6% 7,0%
FTSE MIB 29 914,09 0,0% 1,9% 4,3% 26,2% 21,5% 54,6%
IBEX 10 178,3 0,4% 2,4% 9,5% 23,7% 21,4% 12,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 58 509,85 0,9% 4,7% 2,0% 33,6% 27,7% 42,9%
ATX 3 312,72 -0,1% 2,0% 4,0% 6,0% 3,3% 8,3%
PX 1 397,46 0,5% 1,2% 1,1% 16,3% 16,6% 31,1%
WIG20 76 343,06 0,0% 3,2% 5,3% 32,9% 35,8% 28,2%
Magyar blue chipek              
OTP 14 670 0,9% 8,0% 6,6% 45,1% 38,5% 24,2%
Mol 2 792 0,4% 0,8% -3,7% 7,3% -1,8% -12,9%
Richter 8 945 1,4% 5,2% 1,1% 7,8% 5,9% 55,3%
Magyar Telekom 617 2,2% 2,8% 4,8% 82,0% 89,8% 35,9%
Nyersanyagok              
WTI 72,69 -1,4% -2,4% -10,7% -9,4% -8,9% 36,5%
Brent 78,11 -1,1% -2,3% -8,7% -8,0% -8,9% 25,8%
Arany 2 026,45 -1,4% 0,9% 1,6% 11,6% 13,2% 63,6%
Ezüst 24,55 -3,1% -0,6% 6,0% 3,4% 6,0% 68,5%
Devizák              
EURHUF 379,8250 0,1% 0,0% 0,3% -5,2% -7,3% 17,4%
USDHUF 351,1859 0,3% 1,1% -0,5% -6,4% -10,2% 23,2%
GBPHUF 443,2 0,2% 1,3% 1,2% -1,9% -7,3% 22,1%
EURUSD 1,0816 -0,2% -1,1% 0,8% 1,3% 3,3% -4,7%
USDJPY 147,5950 0,0% -0,9% -1,2% 10,8% 8,9% 30,6%
GBPUSD 1,2611 -0,2% 0,0% 1,9% 4,8% 3,2% -0,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 41 985 8,5% 12,7% 20,9% 152,9% 145,6% 975,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,27 1,2% -3,0% -6,6% 11,4% 21,9% 46,4%
10 éves német állampapírhozam 2,32 -0,3% -8,2% -10,8% -9,6% 24,9% 774,3%
10 éves magyar állampapírhozam 6,67 -2,5% -5,9% -6,7% -27,9% -18,9% 110,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde