nagy márton
Uniós források

Új konfliktus bukott ki az EU és a kormány között, a GFM reagált is a Bizottság bírálatára

Portfolio
Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa, Nicolas Schmit, kritizálta Magyarországot, kiemelve a munkaerőpiaci kihívásokat és a gyenge szociális párbeszédet. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium határozottan visszautasította a kijelentéseket, elmondva, hogy semmilyen egyeztetés nem történt a biztos és az illetékes tárca között. A minisztérium hangsúlyozta a kormány aktív szerepvállalását a szociális párbeszédben, a minimálbérek emelésében, valamint a munkaerőpiaci tartalékok aktivizálásában és a digitális készségek fejlesztésében.

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa, Nicolas Schmit, az elmúlt héten kritikával illette Magyarországot egy interjúban, kijelentve, hogy bár az ország összességében jó munkaerőpiaci teljesítményt nyújt a magas foglalkoztatási rátával, vannak kiszolgáltatott csoportok, mint például a tartósan munkanélküliek és az alacsony iskolai végzettségűek, akik akadályokkal szembesülnek a munkaerőpiachoz való hozzáférés során. Emellett hangsúlyozta, hogy a szociális párbeszéd továbbra is gyenge Magyarországon, és a digitális készségek terén is van fejlődési lehetőség.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium – az Index szerint – erre válaszul közölte, hogy erőteljesen elutasítják és cáfolják a biztos kijelentéseit. Hétfőn, Nagy Márton tárcája rámutatott arra, hogy a kijelentések „meglepőek és döbbenetesek”, mivel semmilyen módon nem történt egyeztetés az illetékes tárca és a biztos között. Kiemelte, hogy Magyarországon a szociális párbeszéd továbbra is erősödik, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumában folyamatos a kapcsolattartás és az egyeztetés.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium hangsúlyozta, hogy a kormány jelentős pénzügyi támogatással segíti a szociális párbeszédet, például a VKF működését. Az elérhető forrásoknak köszönhetően az idén megállapodás született a minimálbérek jelentős emeléséről, és létrehoztak egy háromoldalú konzultatív testületet a VKF eseti bizottságán keresztül. A kormány továbbá aktívan dolgozik a munkaerőpiaci tartalékok aktivizálásán, készségfejlesztésen és a demográfiai kihívásokra való felkészülésen a jövő évi uniós elnökségükhöz.

Címlapkép forrása: Portfolio

valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
valdis dombrovskis