denisz smihal
Gazdaság

Ukrajna két Magyarország által bírált ügyben is új törvényt fogadott el

Portfolio
Az ukrán parlament jóváhagyta a korrupcióellenes és a kisebbségi törvények kulcsfontosságú módosításait, jelentős lépéseket téve az Európai Unió követelményeinek teljesítése felé, mivel az ország szeretné megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Orbán Viktor miniszterelnök egy pénteken megjelent interjúban még a világ legkorruptabb országának nevezte Ukrajnát. Emellett Kijev döntött arról is, hogy módosítja a magyar kormány által sokszor bírált kisebbségi nyelvhasználati jogszabályt is.

Az Európai Bizottság a közelmúltban az Ukrajna tagsági kérelméről szóló tárgyalások elindítását javasolta az Európai Tanácsnak, valamint egy ajánlást küldtek a kijevi kormánynak, hogy fokozzák a korrupcióellenes erőfeszítéseket. Az ukrán kabinet pedig lépett is az utóbbi ügyben: pénteken a parlament megszavazta az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal létszámának bővítését és a korrupció megelőzésével foglalkozó nemzeti ügynökség felhatalmazását arra, hogy ellenőrizze a köztisztviselők hivatalba lépése előtt szerzett vagyonát – írja a Bloomberg.

Denisz Smihal miniszterelnök bizakodó, hogy így már megkezdhetik az uniós tárgyalásokat, így kijelentette:

Számítunk arra, hogy az Európai Tanács már a jövő héten döntést hoz Ukrajna európai uniós tagságáról szóló hivatalos tárgyalások megkezdéséről.

A parlament a korrupcióellenes intézkedések mellett olyan jogszabályokat is elfogadott, amelyek bizonyos területeken igazodnak a nemzeti kisebbségek jogairól szóló uniós normákhoz. Ez egy olyan terület, ahol a magyar kormány régen követelt lépéseket Kijevtől a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatának biztosításához. Bár állítólag nem fogadta el a budapesti vezetés a Biden-adminisztráció felajánlását, hogy közvetítenek a kárpátaljai magyarok ügyében.

Most viszont gyakorlatilag az ukrán irodalom és nyelvtanon kívül minden tárgy tanítható lesz magyarul is.

A Bloomberg felidézi, hogy egy pénteki interjúban Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor arról beszélt, hogy Ukrajna nincs megfelelően felkészülve az uniós tagságra. Épp a korrupciót hozva példaként, korábban pedig a nyelvtörvényt kritizálta.

Smihal miniszterelnök kiemelte, hogy ezek a törvénymódosítások az EU kulcsfontosságú kéréseire reagálnak, és kiegészítik a kabinet közelmúltbeli döntését a lobbitörvények kidolgozásáról, amelyekkel Ukrajna összhangba kerül az európai gyakorlattal.

Címlapkép forrása: (c) Copyright 2023, dpa (wwwdpa.de). Alle Rechte vorbehalten via Getty Images

ford
Egyhetes mélyponton a forint
építkezés
mesterséges intelligencia ai chatgpt
autópálya lezárás
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
ford