varga mihály mti
Befektetés

Varga Mihály bejelentette: minden magyarnak jön az egyszerűbb, azonnali kincstári számlanyitás

Árgyelán Ágnes
Varga Mihály pénzügyminiszter és Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke közös sajtótájékoztatón jelentették be: minden magyar számára jön az azonnali kincstári értékpapírszámla. A perceken belüli számlanyitás lehetősége azoknak áll rendelkezésre, akik Ügyfélkapuval rendelkeznek. Varga Mihály kitért arra is, hogy szeretnék, ha az Államkincstárnál a jelenlegi több mint 800 ezer ügyfélszámlából több mint egymillió lenne rövid távon.

Varga Mihály Nagy Márton új feladatköréről

Varga Mihályt Nagy Márton új feladatköréről is kérdezték, aki erre egy hasonlattal reagált: egy csapatnál van egy edző, aki összeállítja a csapatot, meghatározza a stratégiát. A játékosok nem szokták megkérdezni, miért az a kapus, a védő, vagy miért az a középpályás. Ugyanígy dolgozik egy kormány is: van egy miniszterelnök, aki meghatározza a munka kereteit.

Ma egy olyan időszakban élünk, amikor nagyon fontossá vált, hogy az államadósságot és az államháztartási hiányt csökkenteni tudjuk. A gazdaság nehéz időszakon megy keresztül, szűkösebbek a források, ezeket hatékonyabban kell elosztani.

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy az államháztartási hiány veszélyben van.

Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett és kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom - jelentette ki Varga Mihály.

5,8 millió magyarnak van most Ügyfélkapuja

Varga Mihály a Portfolio kérdésére kifejtette: azt szeretnék, ha teljes magyar felnőtt lakosság élne ezzel a lehetőséggel.

Most a felnőtt lakosság 12%-ának van állampapírja, ebből a helyzetből szeretnénk egy jelentősebbet előrelépni. 5 800 000 ügyfélkapuval rendelkező állampolgár van Magyarországon, ők hamarosan kapnak majd egy e-mailt a számlanyitási lehetőségről.

A rövid távú cél az, hogy a több mint 800 ezer ügyfélből több mint egymillió legyen az Államkincstárnál. Hosszú távon pedig azt szeretnék elérni, hogy a 8 milliós felnőtt lakosság körében minél többeknek legyen kincstári számlája.

Bugár Csaba hozzátette, szeretnék elérni, hogy több állampolgár nyisson Ügyfélkaput, ami az állampapír-vásárláson túl számos egyéb előnnyel bír.

Bugár Csaba: egyszerű számlanyitás jön hétfőtől

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke kifejtette:

  • A piaci részesedés meghaladja az 55%-ot a kincstár esetében, a lakossági állampapír-állomány több mint fele a kincstári számlákon hever.
  • A kincstár az online piacon is piacvezetővé vált, 2019 óta van lehetőség az online számlanyitásra, ma már minden harmadik ügyfél online nyitja meg a számláját. A tranzakciók közel 80%-át a Web- és MobilKincstár felületeken kezdeményezik az ügyfelek.
  • A kincstárnak már több mint 850 ezer ügyfele van, ebből 330 ezer Start-számlával, 520 ezer ügyfél pedig értékpapír-számlával rendelkezik. A teljes állampapír-állomány 7400 milliárd forintot tesz ki a kincstári számlákon.

A számlanyitás folyamata:

  • December 11-től, hétfőtől lesz lehetőség számlát nyitni a magyarorszag.hu portálon keresztül, Ügyfélkapu segítségével.
  • A személyes adatokat onnan automatikusan betölti a rendszer, csak az e-mail címet és a telefonszámot kell megadnia az ügyfélnek, utóbbiakra a későbbi kétfaktoros azonosítás miatt van szükség. A nyilatkozatok elfogadásával megtörténik a számlanyitás, néhány percen belül megérkezik a visszaigazoló e-mail.
  • A számla ezek után azonnal használható befizetésre és állampapír-vásárlásra.

A Kincstár rendszerei biztonságosak, de az adathalász tevékenységek miatt új biztonsági funkciók lesznek: minden tranzakciót, változtatást a jövőben csak jelszóval vagy biometrikus azonosítással lehet majd végrehajtani. Minden új bankszámla rögzítése 48 óra múlva válik aktívvá, ezzel is védve a számlát a csalók számlanyitásával és pénzleemelésével szemben.

Egy új rendszert vezetnek be ezzel, amire át kell állni, emiatt a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások így december 8. 16:00 órától december 11-én 6:00 óráig nem lesznek elérhetőek.

A kincstári számla 3 fő előnye

Varga Mihály szerint három fő előnye lesz a kincstári számlának:

  • Több napról, hétről percekre csökken az értékpapírszámla-nyitás lehetősége.
  • Továbbra is megőrzik a biztonságot.
  • Az Államkincstár unikális szolgáltatást tud mindehhez biztosítani, amivel egyetlen másik pénzintézet sem rendelkezik.

Nem pénzre van szüksége az államnak, hanem egy piaci előnyt szeretnének megőrizni és tovább növelni a lépéssel. Szeretnék, ha a magyar gazdaság önálló lenne, a hazai finanszírozás pedig biztonságosabb működést eredményez.

Újra az a feladat, hogy levigyük az államadósság szintjét – mondta el a pénzügyminiszter. Jó dolognak tartja, hogy a magyar lakosság kapja a felét annak az összegnek, amit a magyar állam kamat jogcímén kifizet az állampapírok után, továbbá a kifizetett kamatok 75%-a belföldön marad, a hazai gazdaságot segíti.

Varga Mihály: jön a gyorsabb és egyszerűbb számlanyitás

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette: jövő hétfőtől gyorsabban lehet a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni.

Az a cél, hogy állampolgári alapon mindenkinek legyen lehetősége gyorsan, kedvezményesen és biztonságosan számlát nyitni.

Oda szeretnének eljutni, ahol a Babakötvény tart, ami a születésünktől fogva megillet minket, ennek az értékpapírszámlának is ugyanígy kell működnie.

Azért van erre szükség, mert szeretnék megőrizni a magyar állampapírok versenyképességét - tette hozzá.

A magyar lakosság nagy érdeklődést mutat az állampapírok iránt, múlt héten már több mint 10 ezermilliárd forint értékben tartottak lakossági állampapírokat a magyarok.

Varga Mihály bejelentette: minden magyarnak azonnali kincstári számla nyílik

Varga Mihály pénzügyminiszter novemberben beszélt először arról, hogy még 2023-ban elindul a program, melynek részeként minden magyarnak állampolgári jogon, automatikusan ingyenes kincstári értékpapírszámlája nyílik, amelyre bármikor vásárolhat állampapírt. A bejelentésről és arról, mit takarhat ez a gyakorlatban, itt írtunk korábban:

További részleteket sem a bejelentéskor, sem az ÁKK jövő évi finanszírozási tervének bemutatásakor nem közölt a miniszter, azonban utaltak rá, hogy a témában hamarosan bővebb tájékoztatást is ad Varga Mihály. A mai sajtótájékoztató ennek részleteit ismerteti, az eseményről élőben tudósítunk.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

Találd meg a neked való befektetési alapot!
valdis dombrovskis
Toyota gyártás
bét
dmitrij medvegyev volt orosz elnök
jpmorgan shutter
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jpmorgan shutter